Εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. Όλες οι εξελίξεις…

Δεν έχουν τέλος οι εξεγέρσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Λιβύη, όπου το λουτρό αίματος συνεχίζεται, ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει αμετακίνητος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο

απο το enet

14:35 ΛΙΒΥΗ – Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσει αύριο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη, έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης της Ουγγαρίας εκ μέρους της ΕΕ, της οποίας προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο.

Την αίτηση για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση υπογράφουν 21 χώρες από το σύνολο των 47 χωρών-μελών του ΣΑΔ, ενώ υποστηρίζεται και από άλλες 33 χώρες, που δεν είναι μέλη του ΣΑΔ (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ολλανδία, Παλαιστίνη, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Καναδάς, Αυστρία, Αυστραλία κ.ά. )

Παρόμοιες ειδικές συνεδριάσεις έχουν γίνει άλλες 14 φορές στην ιστορία του ΣΑΔ αλλά την Παρασκευή θα διεξαχθεί για πρώτη φορά για ένα τρέχον κράτος-μέλος του, τη Λιβύη.

14:18 ΛΙΒΥΗ – ΚΑΝΑΔΑΣ Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκκένωσης Καναδών πολιτών από την Τρίπολη της Λιβύης. Το αεροπλάνο χωρητικότητας 220 ατόμων αναχώρησε από τη Ρώμη, όπου και θα επιστρέψει, μεταφέροντας Καναδούς διπλωμάτες και εφόδια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά 344 πολίτες έχουν εγγραφεί επισήμως στην καναδική πρεσβεία της Τρίπολης και από αυτούς 213 έχουν δηλώσει πως θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Η καναδική κυβέρνηση έχει ναυλώσει και δεύτερο αεροπλάνο για τη μεταφορά του συνόλου των πολιτών ενώ συνεργάζεται και με άλλες πρεσβείες για την από κοινού απομάκρυνση από τη χώρα.

Εν τω μεταξύ καθυστερήσεις λόγω κακοκαιρίας στη Μεσόγειο αντιμετωπίζουν Καναδοί, Αμερικανοί και Βρετανοί που προσπάθησαν διαφύγουν με φέρι μποτ για τη Μάλτα.

14:10 ΛΙΒΥΗ Περισσότεροι από 30.000 Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (OIM).

13:50 ΛΙΒΥΗ – ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία αναφέρεται σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και ζητάει την παρέμβαση της διεθνούς δικαιοσύνης. Ωστόσο, μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να αποφασίσει μια προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εναντίον Λίβυων αξιωματούχων που πιθανώς διέπραξαν εγκλήματα.

Σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί στη Γενεύη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ “κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας και πολλών εταίρων από όλες τις ηπείρους”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της από τη χώρα αυτή.

13:40 ΛΙΒΥΗ Διαδηλωτές και στρατιωτικοί που έχουν στραφεί κατά του Καντάφι, δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οργανώνουν πορεία στην Τρίπολη με στόχο την πτώση του καθεστώτος.

13:36 ΛΙΒΥΗ Οι δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν στους αντικυβερνητικούς που έχουν τον έλεγχο της πόλης Μιζράτα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους. Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

13:32 ΛΙΒΥΗ Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια, ο Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται να μιλήσει στους κατοίκους της πόλης Αζ-Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

13:27 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Ενημέρωσης της Αιγύπτου Ανας αλ Φέκι και ο πρόεδρος της κρατικής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης Ουσάμα ελ Σέιχ, έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά. Όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν το πρωί στις κατοικίες τους με εντολή του οικονομικού τμήματος της εισαγγελίας.

Χθες η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων που απαγορεύεται να εξέλθουν από τη χώρα. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει επίσης 10 επιχειρηματίες.

Λιβύη Λιβύη ►13:25 ΛΙΒΥΗ Δύο κόρες του Νούρι Ελ-Μισμάρι, πρώην αξιωματούχου του Μουαμάρ Καντάφι, εξόριστου στη Γαλλία, απήχθησαν την Τετάρτη στην Τρίπολη από ανθρώπους του Λίβυου ηγέτη για να διαψεύσουν από την κρατική τηλεόραση τις δηλώσεις του πατέρα τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του Φρεντερίκ Λαντόν.

Ο Ελ-Μισμάρι, είχε ζητήσει αστυνομική προστασία από τις γαλλικές αρχές, ωστόσο του την αρνήθηκαν. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει το αίτημα του έπειτα από τις εξελίξεις στην Λιβύη.

“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα”, είχε δηλώσει ο Ελ-Μισμάρι.

13:20 ΛΙΒΥΗ Ο Σαϊφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης και μίλησε για “συνωμοσία των αδελφών Αράβων”, ενώ υποστήριξε ότι τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν “ψέματα”. Ζήτησε από τους Αιγύπτιους “να μη συμμετέχουν στη συνωμοσία” κατά της Λιβύης. Ζήτησε, τέλος από τα μέσα ενημέρωσης και από διεθνείς οργανώσεις να επισκεφτούν την Τρίπολη αύριο Παρασκευή για να διαπιστώσουν ότι η ζωή επανήλθε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

δείτε τη συνέχεια εδω