Συγκέντρωση για το θέμα του Εφετείου στα Χανιά

Σε συγκέντρωση για το θέμα του Εφετείου, το Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγοράς, καλεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

‘Το θέμα του Εφετείου δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους, αλλά όλους τους πολίτες των Χανίων. Είναι και θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τα Χανιά. Διεκδικούμε:

–         Τη μεταφορά της αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στα Χανιά ή την ίδρυση Περιφέρειας Δυτικής Κρήτης.
– Την ίδρυση Διευθύνσεων της αιρετής Περιφέρειας και στα Χανιά για την εξυπηρέτηση των πολιτών του Ν. Χανίων.
– Τη δημιουργία Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Υγείας στα Χανιά για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
– Την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, ώστε οι καρκινοπαθείς να θεραπεύονται στα Χανιά και τη στελέχωση της Κλινικής Νεογνών.
– Την κατανομή των πιστώσεων στην Κρήτη, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Νομού.

Ζητούμε άμεση συνάντηση των βουλευτών και εκπροσώπων των φορέων του Νομού με τον πρωθυπουργό.

Καλούμε τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους Χανίων, τους πολιτευτές, τους φορείς των Χανίων και όλους τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και ώρα 1 μ.μ. Να είμαστε όλοι εκεί.

Δεν είναι πολιτική συγκέντρωση.
Θα είναι συγκέντρωση όλων μας για να στηρίξουμε τα δίκαια του Νομού μας’.

Ακόμα οι δικηγόροι υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία 2ου Εφετείου στο Ηράκλειο με τη διάσπαση του σημερινού Εφετείου Κρήτης, που εδρεύει στα Χανιά.
Αν γίνει αυτό:
Σε λίγο χρονικό διάστημα θα συγχωνευθούν και πάλι τα δύο Εφετεία οπότε θα κλείσει το Εφετείο στα Χανιά και θα παραμείνει το Εφετείο Ηρακλείου για όλη την Κρήτη.

Επιπλέον:
1. Υποβαθμίζεται η απονομή της Δικαιοσύνης σε δεύτερο βαθμό στην Κρήτη, διότι δεν είναι το ίδιο να υπάρχει ένα Εφετείο συγκροτημένο με 10 – 15 εφέτες, με πλήρη γραμματειακή υποστήριξη και υποδομή από το να υπάρχουν 2 Εφετεία με 5 – 6 εφέτες το καθένα, χωρίς υποδομή και χωρίς πλήρη γραμματειακή υποστήριξη.
2. Διχάζεται ο κρητικός λαός και θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
3. Διαταράσσεται ακόμη μία φορά η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης σε βάρος της Δυτικής Κρήτης και ειδικότερα σε βάρος του Νομού των Χανίων.
4. Ξεχειλίζει το ποτήρι της αδικίας σε βάρος των Χανίων, διότι δεν φθάνει ότι οι παράγοντες του Ηρακλείου τα τελευταία 40 χρόνια με αθέμιτα μέσα κατάφεραν και μετέφεραν 64 Διανομαρχιακές και Περιφερειακές Υπηρεσίες Οργανισμών από τα Χανιά στο Ηράκλειο, επειδή η χούντα είχε μεταφέρει την πρωτεύουσα της Κρήτης από τα Χανιά στο Ηράκλειο το έτος 1970, τώρα ζητούν και τη διάλυση του Εφετείου, διότι περί διάλυσης πρόκειται, όταν ένα Εφετείο συγκροτημένο – δυνατό διασπάται στα 2.
Η κυβέρνηση κόντρα στην οικονομικη συγκυρία και τον «Καλλικράτη» προχωρεί στη διάσπαση του σημερινού Εφετείου Κρήτης για να ιδρύσει νέο Εφετείο στο Ηράκλειο.
Όλα συγχωνεύονται εκτός από το Εφετείο που μοιράζεται στα 2.
Δεν υπάρχουν λεφτά για την οικονομία, αλλά για ίδρυση Εφετείων η κυβέρνηση βρήκε λεφτά’.

[haniotika-nea.gr]