Ηλιακή καταιγίδα χτύπησε τη Γη

Με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 800 χλµ. το δευτερόλεπτο, έφθασε στη Γη η ηλιακή καταιγίδα που προκλήθηκε από µία σειρά εκρήξεων στην ατµόσφαιρα του Ηλίου πριν από µερικά 24ωρα.

Η ακτινοβολία από πρωτόνια και ηλεκτρόνια που «έλουσε» τον πλανήτη µας δεν προκάλεσε µπλακάουτ στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και στους µεγάλους σταθµούς ενέργειαςτης Γης, όπωςαρχικάείχαν εκτιµήσει ορισµένοι επιστήµονες. Κι αυτό γιατί µπορεί οι φωτογραφίες που έλαβε το διαστηµόπλοιο της NASA (Solar Dynamics Observatory) να έδειχναν εντυπωσιακούς πίδακες φωτιάς να ξεπηδούν από το νότιο ηµισφαίριο του Ηλίου, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο, όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, επρόκειτο µάλλον για ένα δυνατό… βήξιµο του µητρικού µας άστρου. Οι εκρήξεις που συνέβησαν στον Ηλιο ήταν µεν οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από τον ∆εκέµβριο του 2006, αλλά ευτυχώς δεν ήταν τόσο δυνατές για να µας βυθίσουν στο σκοτάδι.

«Τα τελευταία χρόνια ο Ηλιος είναι ανενεργός, καθώς δεν έχει µεγάλες κηλίδες», δηλώνει ο Ξενοφών Μουσσάς, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής ∆ιαστήµατος στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

«Οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στον Ηλιο όπου δηµιουργούνται έντονα µαγνητικά πεδία. Συσσωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας που, όταν το µαγνητικό πεδίο του Ηλιου δεν µπορεί να τα συγκρατήσει, τότε δηµιουργούνται εκρήξεις».

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ τέτοιωνεκρήξεων, εκλάµψεων, σηµειώθηκε και ανήµερα του Αγίου Βαλεντίνου και είχαµε εκτόξευση στεµµατικού υλικού, όπως λέγεται, προς την ευρύτερη διαστηµική γειτονιά µας και φυσικά προς τη Γη. Το υλικό αυτό ξεχύνεται από τον Ηλιο προς τη Γη µε ταχύτητα από 400 χλµ. το δευτερόλεπτο µέχρι και 800 ή 900 χλµ. το δευτερόλεπτο.

Αυτό το υλικό, που αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χηµικά στοιχεία όπως το ήλιο, ο σίδηρος, το άζωτο – έχει µάλιστα και ψήγµατα χρυσού –, είναι πλήρως ιονισµένο και για τον λόγο αυτόν ανάλογα µε τις… διαθέσεις του επηρεάζονται τα δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή οι σταθµοί ενέργειας ανά τον κόσµο.

Με άλλα λόγια, το υλικό αυτό καθώς κατευθύνεται προς τη Γη µεταφέρει µαζί του µαγνητικό πεδίο από τον Ηλιο, το οποίο «µπλοκάρεται» συνήθως από το αντίστοιχο της Γης που είναι πιο ισχυρό.

ΗΛΙΟΣ ΣΕ… ΝΑΡΚΗ. Ωστόσο, παρότι οι εκρήξεις της περασµένης εβδοµάδας ήταν ισχυρές, ο Ηλιος φαίνεται να έχει πέσει σε ένα είδος νάρκης, χωρίς διάθεση να δηµιουργήσει πολλές κηλίδες.

Οι κηλίδες έχουν σχέση µε το κλίµα της Γης και µάλιστα, αν στην ατµόσφαιρα του Ηλίου δεν επικρατεί αναµπουµπούλα, υπάρχουν περιοχές του πλανήτη µας που παγώνουν.

Υποστηρίζεται, για παράδειγµα, ότι µεταξύ του 1650 και του 1750 δεν υπήρχαν πολλές κηλίδες στον Ηλιο και ο πλανήτης µας βυθίστηκε σε µια µικρή περίοδο παγετώνων, όπως λέγεται, κατά την οποία τα ποτάµια στην Ευρώπη, όπως ο Τάµεσης και ο Σηκουάνας, είχαν παγώσει.

Κάτι αντίστοιχο εικάζεται ότι είχε συµβεί και 100 χρόνια νωρίτερα, κατά το 1500, αλλά δεν είναι σίγουρο, επειδή καλές µετρήσεις για το τι συµβαίνει στον Ηλιο έχουµε από την εποχή του Γαλιλαίου και µετά, δηλαδή από το 1610.

[ΤΑ ΝΕΑ]