Κατεβάζουν ρολά οι πρατηριούχοι

Σφραγίζουν για 24 ώρες τα πρατήρια βενζίνης την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στο Ρέθυμνο, μετά από σχετική απόφαση της Ένωσης ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων του νομού.

Οι ίδιοι αισθάνονται απογοητευμένοι από τον τρόπο που η Πολιτεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα τους.

«Περιμένουμε τη στιγμή που θα δούμε μείωση στις τιμές πώλησης, ανάσα για τον κλάδο, αλλά και το μέλλον των επιχειρήσεων μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης στο Ρέθυμνο Ηρακλής Ξυδάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ένωσης, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και η έλλειψη ελέγχων στην αγορά καυσίμων τόσο στο στάδιο τη διύλισης όσο και της χονδρικής, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ολιγοπωλίων και στην τεράστια άνοδο των τιμών στο Ρέθυμνο, αλλά και σε όλο το νησί.

Στα 63 πρατήρια υγρών καυσίμων που δραστηριοποιούνται στο νομό, αριθμός υπερβολικός σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, η τιμή πώλησης της αμόλυβδης σήμερα κυμαίνεται στο 1,79 ευρώ, με κατώτερη τιμή το 1,70 ευρώ το λίτρο.

«Το μεικτό μας κέρδος έχει περιοριστεί στο 0, 06% ανά λίτρο και δεν αντέχουμε περαιτέρω μείωση, σε συνάρτηση και με τη μείωση κατανάλωσης, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 35% στις βενζίνες και από 45% έως 50% για το πετρέλαιο. Βουλιάζουμε και σιγά σιγά θα δούμε και άλλα βενζινάδικα να κλείνουν, πέρα των τριών που έβαλαν ήδη λουκέτο», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

Και συνέχισε: «Το χθες με το σήμερα δεν έχουν καμία σχέση. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μετράμε τα λίτρα που γεμίζουμε χωρίς άλλη προοπτική εσόδων, για παράδειγμα από το πλυντήριο ή τις αλλαγές και την πώληση λαδιών. Τα πλυντήρια έχουν υπερβολικά τεράστια πτώση ενώ τα λάδια πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ και τα πολυκαταστήματα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δικές μας επιχειρήσεις. Πρέπει να δοθεί λύση, η οποία θα ωφελήσει τον κλάδο, τους πολίτες, αλλά και τον τουρισμό».

[news247.gr]