Δημοπρατούνται τα δύο από τα τέσσερα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ στο Ρέθυμνο

Τον Μάρτιο η προκήρυξη για «γέφυρα Ροδακίνου» και «τμήμα Πατσός-Παντάνασσα» • Γεωφυσική μελέτη από το ΙΓΜΕ για το έργο «παράκαμψη Αξού» • Συνεχίζεται το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις σε Πατσό και Παντάνασσα.

Αγώνα δρόμου για την κατασκευή των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Για το σκοπό αυτό χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κυρίας Μαίρης Λιονή με στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Λαμπρινό, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά θέματα που αφορούν την επίσπευση των διαδικασιών των έργων που έχουν «μπλοκάρει» και κινδυνεύουν με απένταξη.

Πρόκειται για τα έργα προσπελασιμότητας «γέφυρα Ροδακίνου» προϋπολογισμού δύο εκ. ευρώ, «τμήμα Πατσός-Παντάνασσα» προϋπολογισμού 6,7 εκ. ευρώ, «παράκαμψη Αξού» 4,2 εκ. ευρώ, «Παλέ-Αγκουσελιανά-Κάνεβος» προϋπολογισμού 6,6 εκ. ευρώ, για τα οποία συζητήθηκε η πορεία των απαλλοτριώσεων και η συλλογή των συναινετικών υπευθύνων δηλώσεων των ιδιοκτητών, προκειμένου προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Τα μηνύματα που προέκυψαν από τη σύσκεψη είναι θετικά, καθώς μετά από αρκετούς μήνες αναμονής τα δυο από τα τέσσερα έργα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση. Πρόκειται για τα έργα «γέφυρα Ροδακίνου» και «Παλέ-Αγκουσελιανά-Κάνεβος», τα οποία εντός του Μαρτίου πρόκειται να δημοπρατηθούν. Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Λαμπρινό, η προκήρυξη που αφορά τις οδικές εργασίες στο Ροδάκινο πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, καθώς συγκεντρώθηκαν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η δημοπράτηση του έργου «Παλέ-Αγκουσελιανά-Κάνεβος», όπου επίσης λύθηκαν τα αντίστοιχα προβλήματα και σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό η προκήρυξη αναμένεται το επόμενο εικοσαήμερο.

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένουν τα δυο άλλα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ, στα οποία δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων. Στο έργο «Πατσός-Παντάνασσα», συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις. Αμφίβολο είναι το έργο που αφορά την «παράκαμψη Αξού», καθώς κάτω από συγκεκριμένο σημείο του δρόμου υπάρχει ένα σπήλαιο και πρέπει να διαπιστωθεί αν θα επηρεαστεί από τις εργασίες. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαπιστωθεί αν το έργο μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια, στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ανατεθεί στο ΙΓΜΕ η εκπόνηση γεωφυσικής μελέτης.

Για τα δυο συγκεκριμένα έργα, πάντως, τόσο η κυρία Λιονή όσο και ο κ. Λαμπρινός εκφράζουν την αισιοδοξία ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν σύντομα και ότι θα δημοπρατηθούν και αυτά εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Ταυτόχρονα, προωθείται η νομική διαδικασία για τον καθορισμό της τιμής μονάδας των απαλλοτριώσεων, ώστε να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στην πορεία των τεσσάρων έργων. «Είμαι αισιόδοξη ότι τα έργα θα προχωρήσουν κανονικά. Τρέχουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και εκτιμώ ότι θα προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα. Ήδη έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε η κυρία Λιονή στα «Ρ.Ν». Επιτάχυνση των διαδικασιών για να μην απενταχθούν τα έργα, επισημαίνει ο κ. Λαμπρινός: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να βιαστούμε γιατί διαφορετικά θα απενταχθούν τα έργα. Δεν νομίζω ότι τελικά θα συμβεί αυτό, όμως για να εκτελεστούν οι εργασίες πρέπει να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα δημοπρατηθούν τα έργα του Ροδακίνου και της Παλέ και το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα και με τα υπόλοιπα δυο».

[Ρεθεμνιώτικα Νέα]