590.000, με τον φάκελο της δήλωσης θα λάβουν και τις οφειλές τους

Δυσάρεστες εκπλήξεις θα κρύβει ο φάκελος για τους οφειλέτες

Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη, λέει ο λαός και το υπουργείο Οικονομικών εφευρίσκει μεθόδους για να μαζέψει χρήμα. Περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα λάβουν έντυπα και βιβλίο οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσής τους, ενώ για 590.000 η δήλωση θα φέρει και πρόσκληση τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί μέσω των εντύπων φορολογίας εισοδήματος περίπου 590.000 οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους χρέους να τακτοποιήσουν άμεσα την οφειλή τους ενημερώνοντάς τους για το ποσό που χρωστούν.

Οι οφειλέτες που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση εξόφλησης πρέπει να γνωρίζουν ότι ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες, που φτάνουν ακόμα και στην κατάσχεση και στον πλειστηριασμό της περιουσίας τους. Υπενθυμίζεται ότι εκτός της ακίνητης ή της κινητής περιουσίας κατάσχεση μπορεί να γίνει ακόμα και στο ποσό των μηνιαίων αποδοχών τους άνω των 1.000 ευρώ.

Η έτερη ενέργεια του υπουργείου για την εξεύρεση κονδυλίων αφορά την εκτύπωση και αποστολή λιγότερων εντύπων και βιβλίων οδηγιών. Τουλάχιστον 1,7 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα λάβουν φέτος τα έντυπα και το ειδικό βιβλίο οδηγιών για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Επί συνόλου 5,6 εκατ. εντύπων που εστάλησαν πέρυσι, φέτος θα ταχυδρομηθούν μόνο 3,9 εκατ. φάκελοι. Ετσι, θα εξοικονομηθούν περίπου 3,7 εκατ. ευρώ.

Φάκελο δεν θα παραλάβουν όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους και κυρίως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής και όσοι την υποβάλλουν μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή. Η αποστολή των εντύπων και του βιβλίου οδηγιών ξεκίνησε ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι φορολογούμενοι, πάντως, που θέλουν το βιβλίο οδηγιών μπορεί να το αναζητήσουν είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου www.minfin.gr είτε στις εφορίες. *