Στα «χέρια» του Δημοτικού Συμβουλίου η τύχη τους

Καταπατημένες εκτάσεις, ένα τεράστιο κομμάτι της Βιομηχανικής Περιοχής και οικόπεδα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, φαίνεται ότι αποτελούν ιδιοκτησία του πρώην Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού.

Μεγάλες εκτάσεις-φιλέτα, όπως στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής, αλλά και μικρότερα τεμάχια κατά μήκος της λεωφόρου Ικάρου φαίνεται ότι ανήκουν στον πρώην δήμο, στην κυριότητα του οποίου περιήλθαν το 1932.

Ωστόσο από το 1932 πολλά στρέμματα είτε καταπατήθηκαν είτε πέρασαν στα χέρια ιδιωτών οι οποίοι, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν να επιδείξουν και τίτλους ιδιοκτησίας. Κατά το παρελθόν οι δημοτικές Αρχές του πρώην Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού είχαν επιδοθεί σε δικαστικούς αγώνες, προκειμένου να εκδιώξουν τους ιδιώτες καταπατητές αλλά και να επαναφέρουν στη δημοτική ιδιοκτησία μεγάλες εκτάσεις-φιλέτα στις οποίες είχαν εγκατασταθεί δημόσιες υπηρεσίες.

Στον πρώην Δήμο της Νέας Αλικαρνασσού ανήκαν από το 1932 -και σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίων- η έκταση των φυλακών, το οικόπεδο που έχει τις εγκαταστάσεις του ο ΟΤΕ, η έκταση κοντά στη ΣΕΑΠ από όπου έως και πριν δύο χρόνια βρίσκονταν τα ΚΤΕΛ, καθώς και τμήμα, εξ αδιαίρετου, εντός του χώρου της 126 της Σμηναρχίας Μάχης.

Για το θέμα μίλησε στην «Τ» ο πρώην δήμαρχος της Νέας Αλικαρνασσού και νυν αντιδήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Ηρακλείου στον οποίο περιλαμβάνεται η Νέα Αλικαρνασσός Βαγγέλης Σισαμάκης. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει στην «Τ»:

«Τώρα υπάρχει μια κοινωνική διάσταση όπου υπάρχουν περιοχές που έχουν κτιστεί. Αυτό χρειάζεται πολιτική απόφαση, ειδικότερα για αυτούς που δεν ήταν συνειδητά καταπατητές. Την απόφαση αυτή θα την πάρει συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου».

Ο αντιδήμαρχος έχει επωμιστεί συνολικά τα θέματα της δημοτικής περιουσίας για τον διευρυμένο δήμο. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του λέει ότι «θα γίνει μια πλήρης ενημέρωση. Θα τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Σε ένα χρονικό ορίζοντα τριμήνου όλα τα επιμέρους θέματα θα λυθούν. Θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Έχω δώσει εντολή ως αντιδήμαρχος, πού χειρίζεται το θέμα με την περιουσία, να γίνει μια πλήρης καταγραφή. Να δούμε δηλαδή ποια περιουσιακά στοιχεία είναι ελεύθερα, πού υπάρχουν καταπατήσεις, πού υπάρχουν διεκδικήσεις. Να έχουμε δηλαδή τη συνολική εικόνα. Πιστεύω ότι σε ένα τρίμηνο θα την έχουμε», επισημαίνει.

[2810.gr]