Στα 26 εκ. ευρώ τα χρέη των Κρητικών στην ΔΕΗ

Ακόμη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αδυνατούν να πληρώσουν οι Ηρακλειώτες, αλλά και χιλιάδες άλλα ελληνικά νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης της ΔΕΗ στο νησί, τα χρέη του Οργανισμού για όλη την Κρήτη ανέρχονται σήμερα στα 26 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το φαινόμενο ότι δεν αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που χρωστούν τους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, αλλά το ανεξόφλητο ποσό! Με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να παραμένουν οι ίδιοι οφειλέτες, αλλά το χρέος τους να συσσωρεύεται από μήνα σε μήνα, με συνέπεια να μεγαλώνει το ποσό.

«Βέβαια, ο αριθμός των πελατών που χρωστάει δεν έχει αλλάξει σαν μέγεθος. Οι ίδιοι πελάτες είναι που χρωστούσανε μέχρι πρόσφατα, αλλά έχει μεγαλώσει το χρέος τους, γιατί συσσωρεύεται το χρέος. Δηλαδή δεν υπάρχει μεταβολή στους πελάτες που πλήρωναν, σαν αριθμός, αλλά στο ανεξόφλητο ποσό», αναφέρει ο διευθυντής της ΔΕΗ στην Κρήτη, Αντώνης Αποστολάκης.

Υπερβολικό

«Υπερβολικό» και «εξωπραγματικό» χαρακτηρίζει βέβαια το πανελλαδικό χρέος της ΔΕΗ, ειδικά εάν αφορά μόνο στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Ιανουάριο του 2011.

«Θα ήταν ένα φυσιολογικό ποσό, εάν σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ μέσα στην τελευταία πενταετία», σημειώνει ο ίδιος. Πάντως, στα 26 εκατομμύρια χρέος προς τον Οργανισμό που αφορούν στην Κρήτη, συγκαταλέγονται όλα τα χρέη από ιδιώτες, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά., σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη.

«Σε επίπεδο Κρήτης είναι 26 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μέσα σε αυτά είναι χρέη των πάντων, δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων, δεν είναι μόνο ιδιωτών και επισφάλειες. Είναι χρέη τα οποία αφορούν σε απλήρωτους λογαριασμούς για περισσότερο από ένα δίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι αυτά είναι επισφάλειες από πτωχευμένες εταιρίες μέχρι οτιδήποτε άλλο ποσό διεκδικείται δικαστικά από τη ΔΕΗ», εξηγεί.

Ρευματοκλοπή

Πάντως, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προέρχονται απ’ όλη την γκάμα οικιακών καταναλωτών, κάτι που αποδεικνύει πόσο «αδυνατίζουν» και τα μεσαία «πορτοφόλια». Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, καθώς πολλαπλασιάζονται οι καταναλωτές που «πειράζουν» το ρολόι της ΔEH για να επανασυνδέσουν μόνοι τους το ρεύμα ή συνδέονται με μπαλαντέζα από το γειτονικό σπίτι, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Επίσης, σχολιάζουν ότι αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και στη μέση τάση από την οποία ηλεκτροδοτούνται μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, κάτι δηλαδή που σημαίνει ότι πολυκαταστήματα και σούπερ-μάρκετ βρίσκονται ένα βήμα πριν τους κόψουν το ρεύμα. Πάντως, τέτοια φαινόμενα δεν συναντώνται στη Κρήτη -τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό- σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη.

Εν τω μεταξύ, τα γραφεία του Οργανισμού στην Κρήτη προσπαθούν να κάνουν διακανονισμό σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο όμως όταν αφορά στη δυσκολία πληρωμής του πρώτου λογαριασμού, αν δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν αλλά και εάν δεν έχει γίνει διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ.

«Η οικονομική δυσκολία του κόσμου είναι πια μεγάλη και σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούμε σε διακανονισμό. Ο διακανονισμός όμως γίνεται συνήθως στον πρώτο λογαριασμό και πριν τη διακοπή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είμαστε πολύ αυστηροί στη σχετική διαδικασία», καταλήγει ο κ. Αποστολάκης.

Δυσχέρεια

Την οικονομική δυσχέρεια του κόσμου πάντως επιβεβαιώνει και ο διευθυντής διανομής περιοχής Ηρακλείου, Γιώργος Κουρλετάκης, καθώς στον τομέα του παρατηρεί μεγάλη μείωση στις αιτήσεις για σύνδεση ρεύματος τα τελευταία δύο χρόνια.

«Υπάρχει πολύ μειωμένη κίνηση τα τελευταία δύο χρόνια για σύνδεση ρεύματος. Υπάρχει σημαντική μείωση στις νέες αιτήσεις και αυτό φυσικά δεν είναι κάτι νέο. Οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά, επομένως δεν χτίζουν σπίτια, έχουν κωλύματα με δάνεια και φοβούνται ότι αν τελικά χτίσουν, δεν θα βρεθεί κανείς να το νοικιάσει και έτσι υπάρχει μία στασιμότητα ακόμη και για εκείνους που έχουν τα χρήματα», τονίζει ο κ. Κουρλετάκης.

[2810.gr]