Ψηφίστηκαν τα μέτρα-σοκ με ανταρσία στη ΝΔ και διαρροές στο ΠΑΣΟΚ
Με “ανταρσίες” βουλευτών και στα δύο μεγάλα κόμματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ενεργοποίηση των μέτρων που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ναι στα μέτρα ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη παρά την αντίθετη γραμμή του κόμματός της. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. “Παρών” ψήφισαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την άμεση διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ των τριών «ανταρτών». Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν με 172 «ναι», 121 «όχι» και τρία «παρών».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δήλωσαν παρών και διαγράφηκαν είναι οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου. Τη διαγραφή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς το πρόεδρο της Βουλής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ακολούθησε η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά με την οποία έγινε γνωστή η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 172 ναι, 121 όχι και τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν παρών.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: “Όχι στον δρόμο της σιωπής, ναι στην ευθύνη. Η χώρα μας βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και θα έπρεπε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ελάχιστη υποχρέωση να πράττουμε κατά συνείδηση για ότι μπορεί να βοηθήσει ενόψει της επόμενης ημέρας”.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανάγνωση της απόφασή του να διαγράψει τους τρεις βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι “κάθε μάχη έχει και απώλειες”.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των μέτρων, κυριάρχησε η σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά:
♦ Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η στήριξη των μέτρων ενώ επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία επιρρίπτοντας της ευθύνες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ένταση προκλήθηκε όταν ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όπως η δαπάνη 28 χιλ. ευρώ από υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή για κουρτίνες. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στέλνει στον εισαγγελέα κάθε αντίστοιχη περίπτωση.
♦ Ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε της απόφασής του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Απάντησε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αναφορές στις υποθέσεις του χρηματιστηρίου και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. “Ζητάτε συνενόχους στην καταστροφή και εμείς συνένοχοι δεν γινόμαστε”, τόνισε.
♦ Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ, η οποία θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά των εμπνευστών της. Υποστήριξε ότι τα δεινά της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλονται σε κακοδιαχείριση, αλλά στην κρίση του καπιταλισμού. Τόνισε ότι το κομμουνιστικό κόμμα δεν έχει σε εκτίμηση την αστική δημοκρατία και σημείωσε ότι οι νόμοι πρώτα αλλάζουν από το λαό και μετά από το Κοινοβούλιο.
♦ Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο ΛΑΟΣ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επειδή δεν έχει άλλη επιλογή.
♦ Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “θέατρο” την αντιπαράθεση Παπανδρέου – Σαμαρά. Επανέλαβε το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Ελευθεροτυπία