Μ. Μπουτάρης – Από το κόκκινο κρασί στην πράσινη ενέργεια

Ο Μιχάλης Μπουτάρης βρίσκεται πίσω από το κοινό project της αγγλικής Nur Energy και του ομίλου της Motor Oil Hellas για την κατασκευή του μεγάλου ηλιοθερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Κρήτη.

Ένας φιλόσοφος αμπελουργός με οικολογικές ανησυχίες έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα από τα πιο σύνθετα εγχειρήματα στην εγχώρια αγορά της πράσινης ενέργειας. Ο Μιχάλης Μπουτάρης βρίσκεται πίσω από το κοινό project της αγγλικής Nur Energy και του ομίλου της Motor Oil Hellas για την κατασκευή του μεγάλου ηλιοθερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Κρήτη.

Ο γιος του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, αν και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, μεγαλωμένος στους αμπελώνες, αποφάσισε το 2008 να… αυτονομηθεί κατά μία έννοια και να επικεντρωθεί στις ΑΠΕ, συνδυάζοντας τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το έργο που εξασφάλισε προ ημερών άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όταν κατασκευαστεί θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το κοινό project των Nur-MOH προβλέπεται να κάνει χρήση της ίδιας τεχνολογίας με εκείνη των έργων που αναπτύσσονται στην έρημο της Σαχάρας ή τις ερήμους της Καλιφόρνιας και του Τέξας, για την καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης τεχνολογίας; Οι ηλιοθερμικές μονάδες εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας. Ενώ δηλαδή στα φωτοβολταϊκά η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για να παραχθεί απευθείας ηλεκτρική ενέργεια, στα ηλιοθερμικά η ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατμού ο οποίος στη συνέχεια αξιοποιείται σε στροβίλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται δηλαδή για μια φιλική τεχνολογία προς το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτείται καύση συμβατικών καυσίμων. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ύπαρξη μεγάλης επίπεδης έκτασης, στην οποία εγκαθίστανται ειδικά παραβολικά κάτοπτρα, με ηλιοστάτες που παρακολουθούν την πορεία του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλάζοντας κλίση.

Σήμερα μεγάλου μεγέθους ηλιοθερμικοί σταθμοί λειτουργούν στην Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, σε περιοχές με ικανή ηλιοφάνεια (νότια Πελοπόννησος και Κρήτη).

Ενδιαφέρον
Εκτός από τη Nur ενδιαφέρον για την κατασκευή ηλιο-θερμικών μονάδων στην Ελλάδα έχει εκδηλωθεί και από άλλους μεγάλους διεθνείς παίκτες, όπως η Solar Millenium, που αναπτύσσει πάρκο με παραβολικά κάτοπτρα στην Κρήτη ισχύος 50 MW και εκτιμώμενου κόστους 120 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ισπανική Abengoa με την ελληνική Enolia αναπτύσσουν ηλιοθερμικό στην Κρήτη σε συνεργασία με την εταιρεία asset management Impax.

Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό project στον κόσμο πάντως αναπτύσσεται στη νότια Καλιφόρνια, από τη Solar Millenium και τη Ferrostaal, το περίφημο Blythe με προβλεπόμενη ισχύ 1 GW. Ανάλογα έργα στην έρημο της Καλιφόρνιας αναπτύσσουν η NextEra (Genesis 250 MW), η BrightSource Energy (392 MW) και η Solar Energy (354 MW).

Σαχάρα
Η τεχνολογία των ηλιοθερμικών αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον το «άρμα» για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας της Σαχάρας, με στόχο την τροφοδοσία της Ε.Ε. με πράσινη ενέργεια. Αλλά και η Nur Energy του Μιχάλη Μπουτάρη σχεδιάζει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου project με προβλεπόμενη ισχύ 2.000 MW, το οποίο προβλέπεται να εγκατασταθεί στο τμήμα της Σαχάρας που βρίσκεται στην Τυνησία. Το έργο προβλέπει και τη δημιουργία διασύνδεσης για τη μεταφορά της ενέργειας στην Ευρώπη.

Το Γιαννακοχώρι και η… «Κούλα»
Και όμως μέχρι πριν από τρία χρόνια, ο γενικός διευθυντής της Nur-MOH, αν και δεν έκρυβε το ενδιαφέρον του για την πράσινη ενέργεια, επικεντρωνόταν στις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης στη Νάουσα. Μάλιστα ο Μιχάλης Μπουτάρης είχε παραμείνει για τρία χρόνια στο Γιαννακοχώρι, επιβλέποντας την αναβάθμιση του αμπελώνα από την περίφημη… «Κούλα», τον πύργο-παρατηρητήριο του κτήματος που αγοράστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 από τον Γιάννη Μπουτάρη. Άλλωστε, οι σπουδές αμπελουργίας στο πανεπιστήμιο Davis, στην καρδιά των περίφημων αμπελώνων της Καλιφόρνιας, τον βοήθησαν ώστε να μεταφέρει τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους στα κτήματα του «Κυρ Γιάννη». Ήταν η περίοδος που μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ των αμπελιών και του Νυμφαίου, όπου βρίσκεται ο Αρκτούρος, η οργάνωση που δημιούργησε το 1 994 ο πατέρας του για τη διάσωση της καφέ αρκούδας. Λέγεται, δε, ότι η ιδέα για τη δημιουργία του Αρκτούρου ήταν του 16χρονου τότε Μιχάλη. Πίσω από το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, βρίσκεται μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μιχάλης Μπουτάρης είναι απόφοιτος του τμήματος φιλοσοφίας του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard.

Όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Nur Energy η αποστολή του ήταν να εντοπίσει τοποθεσίες στην Κρήτη και τη Ρόδο, όπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση ηλιοθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Οι πρώτοι καρποί των προσπαθειών ήρθαν μόλις προ ημερών, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τη χορήγηση άδειας παραγωγής για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό project, ισχύος 38 MW, στο Λασίθι της Κρήτης, κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η μονάδα της ΔΕΗ που καίει μαζούτ στον Αθερινόλακκο.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 5ης Φεβρουαρίου

[capital.gr]