Τρόικα: Λυπούμαστε για τις λάθος εντυπώσεις

Ανακοίνωση-απάντηση εξέδωσε η τρόικα τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα την Παρασκευή οι εκπρόσωποί της.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης το κλιμάκιο της τρόικας εκφράζει τη λύπη του για τις «λάθος εντυπώσεις» που δημιουργήθηκαν και αναφέρει ότι στηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Η ανακοίνωση της τρόικας έρχεται στον απόηχο των αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων.

Χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην οποία του μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για την «απαράδεκτη», όπως χαρακτηρίζεται σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, συμπεριφορά των εκπροσώπων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζότανπάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

» Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

» Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».

[NEA On-line]