Θεανώ Μεταξά: “Η δωρεά μας παραμένει στο…υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου”!

Το παράπονό της εκφράζει, με δηλώσεις της στο Cretalive, η χήρα του αείμνηστου Νικόλαου Μεταξά, κ. Θεανώ Μεταξά, αναφορικά με την μοναδική δωρεά των αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων, που είχε κάνει ο σύζυγός της, τον Φεβρουάριο του 1997, στο ελληνικό Δημόσιο.   Μάλιστα, η Ακαδημία Αθηνών, τίμησε με το χρυσό μετάλλιό της τον αξέχαστο πολιτικό μηχανικό Νικόλαο Μεταξά, για τη συμβολή του στη διατήρηση και ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της εθνικής μας κληρονομιάς, με τη δωρεά του αυτή.

Η συλλογή του Ν. Μεταξά περιελάμβανε 2.229 αρχαία αντικείμενα, από την 4η π. Χ. χιλιετία μέχρι και τον 3ο μ. Χ. αιώνα, προερχόμενα από την Κρήτη.

Πρόκειται για αγγεία, εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, είδη μικροπλαστικής, δείγματα του προϊστορικού πολιτισμού της Κρήτης, αλλά και της Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής.

Η συλλογή μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αλλά όπως τονίζει η κ. Θ. Μεταξά, παραμένουν στο…υπόγειο αφού δεν υπάρχει χώρος για να εκτεθούν!

“14 χρόνια μετά, και η σπουδαία δωρεά του συζύγου μου παραμένει αναξιοποίητη. Αλλά και να βρεθεί χώρος, μόνον 500 από αυτά τα μοναδικά αντικείμενα θα μπορέσουν να εκτεθούν”, σημειώνει.

[cretalive.gr]