Αίγυπτος: Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο και ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος.

Ιστορικές ημέρες διανύει η Αίγυπτος, καθώς στο διάγγελμά του ο κ. Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο, χωρίς να ανακοινώσει ότι παραιτείται, όπως θα ήθελε η αντιπολίτευση, διότι όπως τόνισε «έχω ορκιστεί στο θεό και τους ανθρώπους», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης του συντάγματος, στο διάλογο και τη διαφάνεια, για να βγει η χώρα από τις δύσκολες στιγμές. Κλειδί για τις εξελίξεις αποτελεί η στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα ο κ. Μπουμπάρακ αναφέρθηκε στον εθνικό διάλογο και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο και τις αναγκαίες νομοθετικές επιλογές που προωθούνται.
Όπως είχε γίνει γνωστό, το διάγγελμα του κ. Μουμπάρακ θα ξεκινούσε στις 10μμ ώρα Αιγύπτου (και ώρα Ελλάδας). Τελικά το διάγγελμα ξεκίνησε περίπου στις 10.45μμ.

Στην πλατεία Ταχρίρ, είχε συγκεντρωθεί πλήθος διαδηλωτών, προσκείμενων στην αντιπολίτευση, αρκετοί εκ των οποίων κρατούσαν σημαίες της χώρας, περιμένοντας να ανακοινωθούν οι προθέσεις του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο κ. Μπουμπάρακ ξεκίνησε το διάγγελμα με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο, λέγοντας ότι λυπάται για το οτι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει δώσει εντολή για διεξαγωγή έρευνας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο και ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος.

Σαφής ήταν η αναφορά του κ. Μουμπάρακ σε εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις, που όμως απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι είμαστε ένας περήφανος λαός.

O Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε άρση του στρατιωτικού νόμου και ενίσχυση της εξουσίας του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν.

Καζάνι που βράζει

Μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις του κ. Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία, οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της απομάκρυνσής του, εμφανώς δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι από τη διάψευση των προσδοκιών τους για παραίτηση του προέδρου της χώρας. Ίσως στο κοντινό μέλλον και ανάλογα με τις εξελίξεις, να αποδειχτεί η πιο «μεγάλη νύχτα» στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Αιγύπτου.

Τα συνθήματα των εξοργισμένων διαδηλωτών ήταν «Κάτω ο Μουμπάρακ», «Μουμπάρακ τελείωσες» και «Φύγε τώρα». Ορισμένοι πέταξαν παπούτσια (προσβλητική κίνηση στον αραβικό κόσμο) στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ.

Επίσης πριν το διάγγελμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει ότι: «Θέλουμε όλοι οι Αιγύπτιοι να γνωρίζουν ότι η Αμερική θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την ειρηνική και αυθεντική μετάβαση προς τη δημοκρατία».

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον και μετά από συνομιλία που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπού Γέιτ, τόνισε ότι: «Ελπίζω πως ό,τι και αν συμβεί τις προσεχείς ώρες και τις προσεχείς ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να συμβάλει για την οικοδόμηση μια πραγματικής δημοκρατίας που θα βασίζεται στη σταθερότητα για το λαό της Αιγύπτου».

[news.ert.gr]