Υγεία: Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Εν μέσω πυρών από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε χθες επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την Υγεία. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί σύμφωνα με όλα τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα και ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι “Ο νόμος θα εφαρμοστεί σύμφωνα με όλα τα χρονοδιαγράμματα”, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενωμένη, ενώ στη Βουλή υπήρξε αντιπαράθεση, αλλά όχι πόλωση. «Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι γίνεται κάτι καλό γι’ αυτούς. Δεν περνάει από το μυαλό μας να μην οργανώσουμε σωστά αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία», είπε ο υπουργός.

“Εχουμε την πίεση των απλών πολιτών που εκδηλώνεται μαζικά τις τελευταίες ημέρες, που μας λένε να προχωρήσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε. Μέρα με την ημέρα ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετείται καλύτερα”, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος τόνισε ότι “κλείνει ο πρώτος κύκλος και ανοίγει ένας δεύτερος”, αυτός της εφαρμογής του νόμου για την Υγεία, που σημαίνει την αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Όπως ανέφερε ο Γ. Κουτρουμάνης, μεγάλος αριθμός γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ έχουν δεχθεί στα ιατρεία τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ηδη, σύμφωνα με τον ίδιο, το 42,4% από τους 565 γιατρούς του ΟΑΕΕ, απάντησαν ότι τους επισκέφθηκαν στο ιατρείο τους ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Ο Γ. Κουτρουμάνης ανήγγειλε την έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εφαρμογή του νόμου. Οσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Υγείας είπε ότι “δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη”.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ και τον τρόπο της αμοιβής τους με το νέο καθεστώς, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, υπογράμμισε όμως ότι οι εργαζόμενοι στον νέο φορέα θα μεταφερθούν με τη σχέση εργασίας που έχουν σήμερα. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως, που σχετίζονται με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και σημείωσε ότι ” μέχρι το Μάρτιο, θα τα δούμε όλα”, ώστε τον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί.

Στο μεταξύ, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, είπε ότι εντοπίστηκαν 15 γιατροί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150.000 ευρώ το μήνα. Το υπουργείο εξετάζει τη λύση της σύμβασής τους με το ταμείο και την παραπομπή τους στον εισαγγελέα.

Καταψήφισε η αντιπολίτευση
Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για αποδεκτές αντιδράσεις, αλλά και απαράδεκτη κατάσταση ενός πολιτικού συστήματος που θέλει και δεν μπορεί για το φόβο του πολιτικού κόστους. “Ρωτήσαμε τον πολίτη που στέκεται στην ουρά από τις 4 τα ξημερώματα; Ρωτάμε μόνο τους γιατρούς γιατί και η Βουλή είναι Βουλή συντεχνιών και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε”, τόνισε ο υπουργός.
Αναφανδόν κατά του νομοσχεδίου για την Υγεία τοποθετήθηκαν στη Βουλή τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. “Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

Έκανε λόγο για “τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου” και απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε πως “κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους”.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το “πλέον αντιδραστικό” της Μεταπολίτευσης. “Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του”, είπε.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κρίνοντας ότι κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι “δαιδαλώδες” και δεν θα είναι είναι αποτελεσματικό.

“Εργασιακή κόλαση” για τους γιατρούς είδε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».

Εν τω μεταξύ, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Τσούκαλης, γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, “γιατί η Κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει εντελώς αναποτελεσματικά το πάγιο αίτημα και όραμά μας για τη σύσταση, επιτέλους, Ενιαίου Φορέα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Πανιατρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Αντιπροσωπεία των γιατρών επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και εκπαιδευτικοί.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν  από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης ενώ στις 8 το πρωί θα πραγματοποιήθηκαν  ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του «πεντάευρου» με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών για δύο ώρες.
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν σήμερα και οι συνταξιούχοι, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας ενώ, παράλληλα, ζητούν καλύτερες συντάξεις και βελτίωση στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Ανοιχτά σήμερα τα φαρμακεία

Προς εκτόνωση οδηγείται η κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας καθώς οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την υγεία, φαίνεται να ικανοποιούν τους φαρμακοποιούς όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και το θέμα των συστεγάσεων των φαρμακείων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Τα φαρμακεία σήμερα θα είναι ανοικτά.

[enet.gr]