Ρεκόρ συμμετοχών στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Με το στοιχείο του αέρα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Χθες, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, η συνεργασία των οποίων είναι απαραίτητη και καθοριστική για μια επιτυχημένη και ασφαλή διοργάνωση.

Η οργανωτική επιτροπή, εκπρόσωποι των ομάδων, Αστυνομία, Τροχαία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία, εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ, εθελοντές Σαμαρείτες διασώστες και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων των οικισμών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τη μεταφορά και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο των καρναβαλιστών όσο και των χιλιάδων επισκεπτών που αναμένεται να κατακλείσουν την πόλη την Κυριακή στις 6 Μαρτίου ημέρα διεξαγωγής της μεγάλης παρέλασης στην λεωφόρο Κουντουριώτη.

Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής διοργάνωσης καρναβαλιών σε όλο τον κόσμο, κ. Εδουάρδο Μουνιός που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη όπου συνεργάζεται στενά με τον δήμο Ρεθύμνου μετά και την ένταξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στον παγκόσμιο ιστότοπο καρναβαλικών πόλεων. Ο ίδιος εκπρόσωπος και του υπουργείου Πολιτισμού στην Κολομβία αναφέρθηκε στη διάθεση του να υπάρξει κύκλος συνεργασίας μεταξύ Ρεθύμνου και Κολομβίας μέσω του καρναβαλιού, έτσι ώστε οι δύο περιοχές να ανταλλάξουν απόψεις και να επισκέψεις ενισχύοντας παράλληλα και την τουριστική τους κίνηση: «Μέσω του πολιτισμού της κάθε χώρας μπορεί να υπάρξει γέφυρα επικοινωνίας για να γνωρίζει ο ένας τον άλλο, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών. Υπάρχει μια οργάνωση στην οποία συμμετέχουν ογδόντα χώρες στην Κολομβία και θέλουμε μέσω του καρναβαλιού να προσελκύουμε κόσμο και να μας αποφέρει η διοργάνωση έσοδα.

Η Κολομβία έχει τρεις χιλιάδες καρναβάλια και θα ήθελε να συμμετέχει στο καρναβάλι του Ρεθύμνου. Θέλουμε να γίνει γνωστό και στην Κολομβία να υπάρξουν συνεργασίες και ανταλλαγές επισκέψεων. Θέλω να αντιμετωπίζουμε το καρναβάλι όχι ως έξοδο αλλά ως έσοδο και να αναζητήσουμε τρόπους που μπορεί να διαφημιστεί επιπλέον το καρναβάλι αλλά και η ίδια η πόλη του Ρεθύμνου».

Ο ντελάλης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από σήμερα ξεκινά την περιοδεία του στα χωριά του διευρυμένου πλέον δήμου Ρεθύμνου την οποία θα ολοκληρώσει το Σάββατο στο κέντρο της πόλης προαναγγέλλοντας την έναρξη της Αποκριάς. Η επίσημη τελετή έναρξης του καρναβαλιού, θα γίνει την Κυριακή όπου θα διεξαχθεί στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου το 14ο παιδικό κυνήγι του θησαυρού ενώ το απόγευμα στο «Σπίτι του Πολιτισμού» αρχικά με παιδικό πρόγραμμα και στη συνέχεια με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα ο δήμαρχος Ρεθύμνου θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων.

Το ίδιο βράδυ θα ακολουθήσει και η κλήρωση για τη σειρά με την όποια θα παρελάσουν οι σαράντα δύο συνολικά ομάδες του καρναβαλιού. Πληθώρα εκδηλώσεων με κοινωνικά μηνύματα, καντάδες στην πόλη και τα χωριά, εκθέσεις με εικαστικά και καθημερινά αποκριάτικα πάρτι περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης, οι συμμετοχές της οποίας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

«Το Ρέθυμνο καλωσορίζει τις Απόκριες και καλεί όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για ένα ολόκληρο μήνα. Τα παιδιά των δημοτικών κατασκεύασαν και δημιούργησαν έργα τέχνης, τα οποία θα εκτίθενται στο «Σπίτι του Πολιτισμού» με θέμα τη φύση. Το Ρέθυμνο φέτος τιμά τους ανέμους και προσπαθούμε με πολλούς τρόπους να στείλουμε τα ανάλογα μηνύματα για την αξία του οξυγόνου. Ο δήμος Ρεθύμνου ξεκινά με τον προπομπό στέλνοντας μηνύματα αποκριάτικα στην Περιφέρεια με τους καρναβαλιστές να επισκέπτονται τα χωριά του διευρυμένου δήμου. Από το Σάββατο και μετά θα είμαστε στην πόλη, στην οδό Τσουδερών με ένα πάρτι στη μια το μεσημέρι όπου εκεί θα καταλήξει ο προπομπός. Την Κυριακή θα έχουμε την τελετή έναρξης στο «Σπίτι του Πολιτισμού» ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ Πέπη Μπιρλιράκη.

Σαράντα δύο ομάδες, τριάντα άρματα και περίπου 15.000 καρναβαλιστές αναμένεται να ξεφαντώσουν την Κυριακή 6 Μαρτίου προσφέροντας πλούσιο θέαμα με ευρηματικά κουστούμια και κατασκευές και αστείρευτο κέφι. «Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι ανοίγει τα φτερά του! Ο Αέρας που ως τιμώμενο στοιχείο διαπνέει τη θεματική ενότητα του φετινού καρναβαλιού, φύσηξε ούριος και έφερε νέες ομάδες και συμμετοχές από την ευρύτερη Κρήτη. Επτά νέες ομάδες δίνουν φέτος το παρών μεταξύ των οποίων και η πρώτη ομάδα από τη γειτονική πόλη των Χανίων, η οποία κάνει δυναμική είσοδο στο θεσμό, παρουσιάζοντας και άρμα.

Το Γαράζο, οι Μαργαρίτες, οι Σίσσες, το Μελιδόνι, ο Πλακιάς και το Πετροχώρι Αμαρίου, είναι τα χωριά της ευρύτερης Περιφέρειας, που εκτιμώντας την ευκαιρία που δίνει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι για έκφραση, διασκέδαση αλλά και δημιουργία, θα παρελάσουν μαζί μας. Το καρναβάλι όμως είναι ένας θεσμός που αφορά ευρύτερα την πόλη μας και την οικονομία της με ποικίλους τρόπους. Στηρίζοντας λοιπόν έμπρακτα την τοπική οικονομία 21 ομάδες ράβουν τις στολές τους σε βιοτεχνίες του Ρεθύμνου, ενώ δέκα ομάδες κατασκευάζουν μόνες τα αξεσουάρ των στολών τους, διατηρώντας άσβεστο το πάθος της συλλογικότητας, της εθελοντικής εργασίας και της συνεργασίας, που διακρίνει το καρναβάλι μας. Εκτός όμως από τη θεματική ενότητα, ένα διαχρονικό στοιχείο που μας χαρακτηρίζει, είναι η ευαισθησία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο λοιπόν προώθησης της ιδέας ότι η Γη είναι το μόνο σπίτι που έχουμε, θα λειτουργήσει έκθεση κατασκευών και στολών από ανακυκλωμένα υλικά στο «Σπίτι του Πολιτισμού» από 23/2 έως 7/3 από τις 6 ως τις 9 κάθε απόγευμα.

Τα ρεκόρ μας δεν εξαντλούνται στην παρέλαση. Ο χορός των ομάδων, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στο κέντρο «Μέγαρο», αναμένεται να έχει ρεκόρ παρουσιάσεων δημιουργιών και σκετς από τις ομάδες» είπε ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου εκπρόσωπος των ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Η αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων θα πέσει την Καθαρά Δευτέρα με την «παρέλαση της Καμήλας» που θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό Γεράνι, ενώ στην παραλιακή λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου το σώμα Ελλήνων προσκόπων διοργανώνει διαγωνισμό κατασκευής χαρταετού, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετέχει ο ιππικός όμιλος και γεωργαλίδικα άλογα.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε και φέτος εδώ, κόντρα στα απαισιόδοξα μηνύματα των καιρών στέλνουμε το δικό μας μήνυμα τιμώντας το περιβάλλον, διοχετεύοντας τη δημιουργικότητα, την φαντασία μας, την εθελοντική μας διάθεση, την ανάγκη μας να χαμογελάσουμε, να μοιραστούμε, να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε στο θεσμό που αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε: το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι».

Εκ μέρους των πολιτιστικών φορέων της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου ο κ. Στέλιος Χαρκιανάκης τόνισε: «Φέτος, για πρώτη φορά ο Προπομπός του καρναβαλιού θα ταξιδέψει και στην Περιφέρεια. Την Τετάρτη ξεκινά από το ανατολικό Ρέθυμνο, την Πέμπτη στη Λάππα και στο Ν. Φωκά την Παρασκευή. Είμαστε έτοιμοι όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι να υποδεχτούμε τους καρναβαλιστές και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρεθύμνου Όθωνας Χριστουλάκης στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου μεταξύ άλλων είπε: «Αγωνιούμε και συνδράμουμε με όποιοι τρόπο μπορούμε στην επιτυχία της διοργάνωσης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γερανίου Μανόλης Σηφακάκης σημείωσε πως στις 26 Φεβρουαρίου θα γίνει η καντάδα στο Γεράνι και την Καθαρά Δευτέρα θα κλείσει εκεί η αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων με την «παρέλαση της Καμήλας».

Ο πρόεδρος μάλιστα του συλλόγου ζήτησε από την οργανωτική επιτροπή του δήμου και το ΚΤΕΛ να συμβάλλει στη μεταφορά των επισκεπτών που επιθυμούν να βρεθούν στο Γεράνι.

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟY 2011

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Προπομπός-Ο ντελάλης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στα χωριά του Δήμου Ρεθύμνης: Άδελε-Πηγή-Λούτρα-Κυριάννα-Αμνάτος-Ελεύθερνα-Αρχαία-Ελεύθερνα-Σταυρωμένου-Βιράν Επισκοπή.

16:00 Αναχώρηση από παρκινγκ 4ων Μαρτύρων

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Προπομπός-Ο ντελάλης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στα χωριά του Δήμου Ρεθύμνης: Επισκοπή-Καρωτή-Κούφη-Αρχοντική-Αργυρούπολη-Μυριοκέφαλα.

16:00 Αναχώρηση από παρκινγκ 4ων Μαρτύρων

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Προπομπός-Ο ντελάλης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στα χωριά του Δήμου Ρεθύμνης: Ατσιπόπουλο-Πρινές-Γωνιά-Άγιος Ανδρέας-Άγιος Κωνσταντίνος -Ρούστικα-Παλαίλημνος-Γεράνι.

16:00 Αναχώρηση από παρκινγκ 4ων Μαρτύρων

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Προπομπός-Ντελάλης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα χωριά του Ρεθύμνου

Ώρα έναρξης 12:00 από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

12:00-14:00 Οδός Τσουδερών-Πάρτι Προπομπού

16:00 Αναχώρηση από πάρκινγκ 4ων Μαρτύρων για Κάστελλο-Σωματά-Αρμένους-Καρέ-Γουλεδιανά-Σελί-Μύρθιο-Πρασσές-Χρωμοναστήρι-Ρουσσοσπίτι.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τελώνου & Φαρισαίου-Αρχή Τριωδίου 14ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού «… το μυστήριο θα λυθεί…»
Ώρα έναρξης 09:00 πλατεία Μικρασιατών Τόπος διεξαγωγής: Παλιά Πόλη Ρεθύμνου Διοργάνωση: ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ www.natakefata.com

Τελετή Έναρξης Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2011
Σπίτι του πολιτισμού
17:00-19:00 Παιδικό Πρόγραμμα
19:00-19:30 Θεατρική παράσταση από το
θέατρο Νέων του Κέντρου Νέων Δήμου Ρεθύμνης.
20:00 Πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης.
Κλήρωση σειράς των Ομάδων για τη Μεγάλη Παρέλαση.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

9:00-13:30 Εκδήλωση με τίτλο: «ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Συνδιοργάνωση Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης-Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου Τμήμα Τροχαίας και Δήμος Ρεθύμνης, με στόχο την ασφαλή χρήση των δικύκλων και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

21:00: Χορός Ομάδων 22ου Κυνηγιού Θησαυρού-κέντρο «Μέγαρο»
Διοργάνωση: ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ,www.natakefata.com

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Του Ασώτου 22ο Κυνήγι Θησαυρού «Green». Διοργάνωση: ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ, www.natakefata.com

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

17:00: Αποκριάτικος Παιδικός Χορός, αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης. Διοργάνωση: Περιηγητές Club.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Καντάδα από το μουσικό σχήμα «Φωνές του Νότου».

Έναρξη 19:00 από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη-βόλτα στους δρόμους του εμπορικού κέντρου.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

20:00: Εγκαίνια Έκθεσης «Τέχνης Πετάγματα» Χάνι Παττακού, Αρκαδίου 50. Πρωτοποριακά εικαστικά «πετάγματα» από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά στον υπαίθριο χώρο της Ελ. Βενιζέλου.
Επιμέλεια-συντονισμός: Χρυσούλα Σκεπετζή.

-Πάρτι στο 9/8-Cafe Bar, Διοργάνωση Μαχμουρλήδες.
-Πάρτι στο Metropolis, Διοργάνωση Αργόσχολοι.
-Πάρτι στο Nuvell, Διοργάνωση Ρακοδικασμένοι.
-Πάρτι στο ICE Club, διοργάνωση Χαλαρουά.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 Τσικνοπέμπτη

-Αποκριάτικος Παιδικός Χορός
15:30-19:00: αίθουσα Λυκείου Ελληνίδων.
Διοργάνωση: Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου
-Τσίκνα Χορός και ξεφάντωμα:
-Αντ/ρχου Βασιλάκη και Τ. Βενιέρη, 14:00 με τους Αμελέτητους.
-Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη με τους (Αντι) καπνιστές, Align και Ανεμόμυαλους.
-Αγίου Φραγκίσκου, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρτηρία».
-Τέρμα Ασκούτση, με τους Ανιχνευτές.
-Vinilio μέσα και έξω, με τους Eμείς & Εμείς.
-Πλατεία Μικρασιατών με τους Αλλαντάλων, οι Υπόλοιποι, Ό,τι νάνε, με τον BLACK JOCKEY plus YANNI DJ.
-Μουσική και ηχητική κάλυψη βραδιάς από BLACK BOX.
-Πάρτι στο Cecilia. Διοργάνωση Νάτα Κεφάτα.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

-Αποκριάτικος χορός στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου του τέως Ν. Φωκά στον Αθάνατο-Γωνιά.
-18:00-19:00: «Μάσκες, μασκαράδεςπρόσωπα & προσωπεία». Εκπαιδευτικό, πολιτιστικό πρόγραμμα για την καταγωγή της μάσκας από την αρχαιολόγο, δημιουργό και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων Β. Λίπα.
Ακολουθεί ψυχαγωγικό πρόγραμμα για όλους. Διοργάνωση Πολιτιστικοί Σύλλογοι περιοχής.
-Πάρτι στο Casa de Loco, διοργάνωση Boudalia.
-Πάρτι στο Metropolis, Διοργάνωση Alter Ego.
-Πάρτι στο Ρολόι, Διοργάνωση Άλλοι.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

10:00-12:00: Εργαστήριο αποκριάτικων κατασκευών για παιδιά δημοτικού. Εικαστικά Εργαστήρια, Χειμάρας 8, πληρ. 28310 57353. Διοργάνωση: Εικαστικά Εργαστήρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

11:00-14:00: Αποκριάτικος χορός στο Σπίτι του Πολιτισμού. Διοργάνωση Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Παιδιών νομού Ρεθύμνης.

18:00: Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στον Πρινέ στην αίθουσα «Γεσθημανή». Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Πρινέ.

18:00: Παραδοσιακή Καντάδα στα στενά του χωριού Γεράνι. Ακολουθεί γλέντι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου με κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερανίου το «Καμαρι».

20:30: Χορός των Ομάδων του Καρναβαλιού-κέντρο «Μέγαρο». Παρουσίαση θεατρικών-σατιρικών σκέτς. Διοργάνωση Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (ΟΡΚ)

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Της Απόκρεω

-11:00: Αποκριάτικο γλέντι στον οικισμό Αγίας Παρασκευής κοινότητας Άδελε. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής-Άδελε.

-Ελληνικό Αποκριάτικο γλέντι του Λυκείου Ελληνίδων.

13:30 κέντρο «Φάρος». Αποκριάτικα δρώμενα, χορός και τραγούδια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, υπό τους ήχους του μουσικού παραδοσιακού συνόλου «Κύκλος», με επικεφαλής το Γιάννη Μελαμπιανάκη. Φαγητό, ποτό χορός για όλους. Διοργάνωση: Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου.

-Πάρτι στο ICE Club, διοργάνωση Ο,ΤΙ ΝΑΝΕ.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πάρτι στο Metropolis, Διοργάνωση (Αντι)καπνιστές (sexy &crazy πιτζάμα party).

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

-Πάρτι στο Metropolis, διοργάνωση Ανεμόμυαλοι «Τρενάκι πάρτι».
-Πάρτι στο Karma, διοργάνωση Ροδολίνοι.
-Πάρτι στο ICE, διοργάνωση Ρακοδικασμένοι.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

-Πάρτι στο Metropolis, διοργάνωση Γκουσγκούνηδες.
-Πάρτι στο ICE club, διοργάνωση Υπόλοιποι.
-Πάρτι στο 9/8, διοργάνωση Δακτυλοδεικτούμενοι.
-Πάρτι στο Bar Code, διοργάνωση Αμελέτητοι.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Παραδοσιακή Κρητική καντάδα από το Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνης. Εκκίνηση 19:00 πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Συμμετέχουν: Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού Ελεύθερνας.

-Πάρτι στο Opera Club, διοργάνωση Ασυγκράτητοι.
-Πάρτι στο Karma, διοργάνωση Εμείς & Εμείς.
-Πάρτι έκπληξη, διοργάνωση Φευγάτοι.
-Πάρτι στο Αμάν, διοργάνωση Σκαραβαίοι και Γιαρέμηδες.
-Πάρτι στο BourouBourou, Άσχετοι Club.
-Πάρτι Dejavu by Bizarre, διοργάνωση Team Fm.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

-Νυχτερινή Παρέλαση

21:00: Εκκίνηση από το ξενοδοχείο «Ελίνα», Λ. Κουντουριώτη & Παπανδρέου. Δημαρχείο: Εκφώνηση και Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Τερματισμός: πλατεία Μικρασιατών.

-Πάρτι μετά τη Νυχτερινή Παρέλαση στην αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης. Διοργάνωση Περιηγητές club.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Της Τυροφάγου

-Μεγάλη Παρέλαση. Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων.

-14:00: Εκκίνηση από τη Λεωφόρο Κουντουριώτη/Κόμβος Θεοτοκοπούλου. Κεντρική παρουσίαση: Παίζουν οι: Dj Πέτρος, Black Jockey, Dj Ηρώ, Dj Νίκος Ρίτζας, Dj Γιώργος και Dj Νίκος.

-Τελετή Λήξης. Κάψιμο Βασιλιά Καρνάβαλου, 18:23 στην Ελ. Βενιζέλου, ανατολική παραλία Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου.

Κάντε περίπατο στην πόλη-εικαστικό πάρκο με πλήθος χειροποίητων αρμάτων τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης, που διηγούνται δημιουργικές στιγμές των ομάδων.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Καθαρά Δευτέρα

-Ρέθυμνο-Δήμος Ρεθύμνης.

-12:00: Παραλία Ελ. Βενιζέλου (τέως Λαβύρινθος). Παραδοσιακά Κούλουμα. Κατασκευές και διαγωνισμός χαρταετών με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ρεθύμνης. Παίζουν Κ. Κουτελιδάκης-Γ. Σαββάκης.

-Αρμένοι-Δήμος Ρεθύμνης. Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος

-Γεράνι-Δήμος Ρεθύμνης. «Παρέλαση της Καμήλας», ώρα έναρξης 12:00. Αναβίωση εθίμου Καμήλας, παρέλαση αρμάτων, κέφι, χορός, πλούσια εδέσματα νηστίσιμα και μη και άφθονο κρασί. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου «Το Καμαρι».

-Ελεύθερνα-Δήμος Ρεθύμνης. Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου (Μπεγιράκι) ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού. Ώρα έναρξης 11:00.

-Ρουσσοσπίτι-Δήμος Ρεθύμνης. 12:00 Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουσσοσπιτίου. Αναβίωση εθίμου μουντζουρώματος.

-Μελιδόνι-Δήμος Μυλοποτάμου. Αυγομάζωμα, Καντής, Κλέψιμο της Νύφης.

-Μέρωνας-Δήμος Αμαρίου. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα.

Παιχνίδια, παραδοσιακή μουσική και άλλες αποκριάτικες εκπλήξεις.

Έκθεση «Τέχνης Πετάγματα» 23 Φεβρουαρίου-7 Μαρτίου 2011
23 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα εκθέτουν πρωτοποριακά έργα με εικαστικά «πετάγματα» από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά στον υπαίθριο χώρο της Ελευθερίου Βενιζέλου. Επιμέλεια-συντονισμός: Χρυσούλα Σκεπετζή.

«Όταν η καθημερινότητα συναντά την τέχνη»
Έκθεση έργων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά των παιδικών ομάδων του 14ου παιδικού κυνηγιού του Θησαυρού και έκθεση στολών από ανακυκλώσιμα υλικά του 22ου κυνηγιού θησαυρού.
27 Φλεβάρη-7 Μάρτη. 18:00-21:00 Σπίτι του Πολιτισμού».

[rethnea.gr]