“Θα διαλευκανθεί η υπόθεση των υποβρυχίων”

Όλα θα διαλευκανθούν πλήρως, τόσο από την ελληνική όσο και την γερμανική δικαιοσύνη, όπως και από την ελληνική διοίκηση, καθώς υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν και ήδη διεξάγεται από το ΣΔΟΕ ενδελεχής έρευνα, διαβεβαίωσε στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» για διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω της αγοράς 4 υποβρυχίων.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο να εγείρει αστικές αξιώσεις αν από το υλικό που θα συγκεντρωθεί προκύψει κάτι τέτοιο, ενώ επεσήμανε ότι οι ποινικές ευθύνες είναι ισχυρές και δεν έχουν παραγραφεί αν αποδειχθεί ότι έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα.

Το θέμα έθεσε νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχεδίων νόμων αφενός για την επικύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Σλοβακίας στους τομείς των εξοπλιστικών και της αμυντικής βιομηχανίας και αφετέρου την κύρωση Συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό και το Συριακό υπουργείο Άμυνας για την ανταλλαγή παραθεριστών.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος όταν η διακομματική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής επί κυβέρνησης ΝΔ, στην οποία ο ίδιος ήταν πρόεδρος, είχε μεταβεί στη Γερμανία είχε επισημάνει πολλές από τις πτυχές αυτών που αποκαλύπτει σήμερα το γερμανικό περιοδικό.

«Φαίνεται να υπάρχει διαδρομή χρήματος για την υπόθεση των υποβρυχίων. Τα μέλη της Επιτροπής είχαμε συγκεντρώσει τα στοιχεία αυτά και ζητώ να δοθούν στον υπουργό για να τα μελετήσει», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Όλα θα διερευνηθούν από τη γερμανική δικαιοσύνη, από την ελληνική και από την ελληνική διοίκηση. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας αλλά και αυτεπαγγέλτως το ΣΔΟΕ διεξάγει μια ενδελεχή έρευνα για τα θέματα αυτά. Η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν. Και αυτό θα γίνει. Επίσης θα συγκεντρωθεί ότι άλλο υλικό υπάρχει, για να δούμε αν προκύπτουν υπέρ του δημοσίου και αστικές αξιώσεις. Οι ποινικές ευθύνες είναι ισχυρές και δεν έχουν παραγραφεί, εφόσον έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα».

Ακόμα ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από το συμβατικό πλαίσιο των συγκεκριμένων συμβάσεων», σημειώνοντας, πάντως, ότι για την ουσία του θέματος δεν γνωρίζει τίποτε «γιατί πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά τίποτα δεν θα αφεθεί χωρίς εξέταση», και συμπληρώνοντας ότι «όλα τα θέματα που αφορούν εταιρίες, πληρωμές συμβούλους μπορούν να έρθουν σε γνώση του ελληνικού δημοσίου».

[nooz.gr]