Ετοιμάζουν «βελούδινη» έξοδο για τον Μουμπάρακ
Σχέδια άμεσης παράδοσης της εξουσίας επεξεργάζονται αιγύπτιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ, τόσο στο εσωτερικό, όσο και από την Ουάσινγκτον.
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν και άλλα κορυφαία στελέχη του αιγυπτιακού καθεστώτος συζητούν τα βήματα που θα ακολουθήσει ο Μουμπάρακ για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, φαίνεται ότι επιλέγεται η λύση της αποψίλωσής του από τις εξουσίες που τώρα ασκεί, χωρίς προς στιγμήν να συζητείται η έκπτωσή του από το προεδρικό αξίωμα. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, μία μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση προκειμένου να αναθεωρηθεί το αιγυπτιακό σύνταγμα και να οδηγηθεί η χώρα σε δημοκρατικές εκλογές.
Όπως είπαν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης στους New York Times, ανάμεσα στις ιδέες που προτάθηκαν στον Μουμπάρακ ήταν να μεταβεί στην εξοχική του κατοικία στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σεϊκ, ή να ταξιδεύσει στη Γερμανία με την πρόφαση των ετήσιων ιατρικών του εξετάσεων εκεί. Τέτοια βήματα θα του εξασφάλιζαν μία αξιοπρεπή έξοδο και θα τον απέσυραν από το κέντρο της πολιτικής σκηνής, ικανοποιώντας ως έναν βαθμό τις απαιτήσεις των διαδηλωτών.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον Σουλεϊμάν και τους αξιωματικούς του στρατού να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, και να συζητήσουν λεπτομερώς πώς θα ανοίξουν το πολιτικό σύστημα, καθιερώνοντας χρονικό όριο στη θητεία του προέδρου και θεσπίζοντας βασικές δημοκρατικές αρχές εν όψει των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο.
«Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί», εκτιμά στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, «αν ο Μουμπάρακ παραμείνει στο επίκεντρο της διαδικασίας». «Αλλά δεν απαιτείται να εγκαταλείψει άμεσα το αξίωμά του».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος Ομπάμα ενέτεινε την Παρασκευή την πίεση προς τον Μουμπάρακ, καλώντας τον «να πάρει τη σωστή απόφαση», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την έκκλησή του για «συντεταγμένη μετάβαση».
Ο ίδιος ο Μουμπάρακ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, δήλωσε πρόθυμος να αποχωρήσει, αλλά είπε ότι δεν το πράττει «γιατί η Αίγυπτος θα βυθιστεί στο χάος».
[ΤΑ ΝΕΑ on-line]