Λοβέρδος : Επιβάλλονται χειρότερες εργασιακές και μισθολογικές ρυθμίσεις

Με τις κλαδικές συμβάσεις, θα μπορούν να επιβάλλονται ακόμη και χειρότερες εργασιακές και μισθολογικές ρυθμίσεις από αυτές που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποκάλυψε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

“Μέχρι τώρα οι κλαδικές συμβάσεις μπορούσαν μόνο να βελτιώσουν τους όρους της ΕΓΣΣΕ. Από εδώ και στο εξής όμως, οι “αλλαγές θα μπορούν να είναι και επί τω χείρω” όπως σημείωσε μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εργασίας.

“Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς και στους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2009” δήλωσε επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών που έχει και την αρμοδιότητα για την επιβολή φόρων, αρμόδια πηγή ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

Υποστήριξε ότι η επιβολή της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ θα επιβληθεί στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και ότι για τον προσδιορισμό αυτού του ορίου δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι επικουρικές συντάξεις. Σημείωσε, ότι μέχρι τώρα, για τον υπολογισμό της εισφοράς υπήρχαν τρεις συντελεστές στο τραπέζι (5%, 7% και 9%), αλλά μετά την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν.

Ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε ότι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και όσοι θα θεμελιώσουν μέσα στο 2010, θα εξασφαλίσουν και με νόμο το δικαίωμα να βγουν όποτε θέλουν στη σύνταξη χωρίς να θιγεί ούτε το ύψος των αποδοχών τους αλλά ούτε και τα όρια συνταξιοδότησης. Μάλιστα, προσέθεσε, ότι όσοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους, ακόμη και αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μπορούν να κάνουν ανάκληση μέσα σε έναν μήνα από την ψήφιση του νόμου. Για τις αποζημιώσεις απόλυσης, υποστήριξε ότι με τον νέο νόμο θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής τους σε έξι μηνιαίες δόσεις, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής τους υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Αναφερόμενος στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι αυτός θα ισχύσει από το 2018. Τέλος, ο υπουργός αποκάλυψε ότι τα όρια συνταξιοδότησης, θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο ζωής. Τόνισε ότι αν μετά το 2020, προκύψει ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά τρία χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά τέσσερις μήνες.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=158311