“Αλβανική Κοινότητα Κρήτης” στα Χανιά

Την προώθηση του αλβανικού πολιτισμού και τη συνεργασία με άλλες μεταναστευτικές ομάδες έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχους η νεοσύστατη «Αλβανική Κοινότητα Κρήτης», που έχει έδρα στα Χανιά. Μάλιστα, το σωματείο εγκρίθηκε με την 452/2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Καταστατικό του Σωματείου, σκοπός του είναι, μεταξύ άλλων, να αποτελέσει το μαζικό όργανο έκφρασης και εκπροσώπησης των Αλβανών που ζουν Χανιά, όπως επίσης, θα καταβάλει προσπάθειες για τη σύσφιξη των σχέσεων των Αλβανών μεταναστών αλλά και τη μελέτη και προώθηση λύσεων για τα προβλήματα που απασχολούν τους Αλβανούς εργαζόμενους, τους σπουδαστές και τους νέους.

Επιπλέον, το Σωματείο θα προωθήσει και θα ενισχύσει την προσπάθεια εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας, τη διάδοση και καλλιέργεια του αλβανικού πολιτισμού και τη σύνδεσή τους με την ελληνική πολιτιστική παράδοση καθώς και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Στο καταστατικό διευκρινίζεται ακόμα ότι το Σωματείο δεν ανήκει σε πολιτική παράταξη, κίνημα ή κόμμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις δράσεις που πρόκειται να σχεδιάσει και να διοργανώσει περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση διαλέξεων, εκθέσεων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, η διοργάνωση εκδρομών, η έκδοση εφημερίδας ή πληροφοριακών φυλλαδίων, η επαφή και συνεργασία με εργατικές οργανώσεις, συνδικάτα, μεταναστευτικές υπηρεσίες και κοινότητες καθώς και αρμόδια κοινωνικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με σκοπό την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των Αλβανών που ζουν στα Χανιά αλλά και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων τόσο στο κοινωνικό επίπεδο όσο και στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό στους στόχους του Σωματείου εντάσσονται και η επαφή και συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, τους κοινωνικούς και μεταναστευτικούς φορείς της Ελλάδας καθώς και τη διατήρηση και ανάπτυξη σχέσεων με τις άλλες μεταναστευτικές οργανώσεις.

[haniotika-nea.gr]