Η Ευρώπη, λίγο πριν τη μεγάλη απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στα 10 χρόνια – Πέφτουν τα spreads

Την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα 10 χρόνια επιβεβαίωσε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, σημειώνοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα 10 έτη.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η κ. Ατκινσον ανέφερε ότι είναι δεδομένα σε κάθε χρονική στιγμή, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.

H αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του Ταμείου και της υπόλοιπης τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Εκτίμησε ακόμη ότι είναι «σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη», ενώ υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Επισήμανε επιπλέον τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην αξιοπιστία των stress tests των τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά τα stress tetsts.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους, όπως και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευθεί η ανάπτυξη, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του χρέους είναι σε τελική ανάλυση η μια πλευρά ενός γενικότερου προβλήματος ανάπτυξης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η Ευρώπη, λίγο πριν τη μεγάλη απόφαση – Με χαμηλότερο επιτόκιο δανείστηκε η Ισπανία, πέφτουν τα spreads

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που μαστίζει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, οι αγορές προεξοφλούν ότι αύριο κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα τεθούν οι βάσεις και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις και ταυτόχρονα η κωδικοποίησή τους, αφού οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα έχουν τη σημασία τους. Η αποτύπωση της δυναμικής παρέμβασης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι εμφανής στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και στα spreads, που για την Ελλάδα έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.

Σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα συναντηθεί με την πρωτεργάτη του σχεδίου παρέμβασης, τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των διεργασιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Το ευρώ δεν ήταν σε κρίση αλλά υπήρχε μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη και ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σε άλλα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξής της η Μέρκελ. “Δεν έχουμε κρίση στο ευρώ. Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη και σε άλλα ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας”, επεσήμανε η Καγκελάριος. “Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα δίνουν τη σωστή απάντηση γιατί προϋποθέτουν ότι όλοι πληρώνουμε τα ίδια επίπεδα επιτοκίων για το χρέος και δεν ξεακαθαρίζεται ποιός καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιός τη μικρότερη”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα το ισπανικό Δημόσιο άντλησε μέσα από την έκδοση ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο από την προηγούμενη έκδοση τουλάχιστον κατά 0,5% (3,2% από 3,7%). Με χαμηλό επιτόκιο είχε γίνει στις αρχές της εβδομάδας και η δημοπρασία εντόκων στην Πορτογαλία..Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί απένειμε τα εύσημά του στην Ισπανία για τις θαρραλέες αποφάσεις να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

“Αποτίω φόρο τιμής στο θάρρος και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύετε εσείς και η κυβέρνησή σας”, έγραψε ο κ. Σαρκοζί προς στον Ισπανό πρωθυπουργό. “Γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας”, συνεχίζει ο γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι “αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μια σημαντική συμβολή για μια ευρωζώνη περισσότερο συγκλίνουσα, περισότερο σταθερή και περισσότερο ισχυρή”. Η ισπανική κυβέρνηση υπέγραψε χθες Τετάρτη με τα συνδικάτα ένα ευρύ “κοινωνικό σύμφωνο”, “για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις συντάξεις”, το οποίο αποτελεί ένα νέο μήνυμα προς το εξωτερικό και ιδιαίτερα προς τις αγορές οι οποίες αμφιβάλλουν για την ικανότητα της χώρας να ανακάμψει από την κρίση.

Την ίδια ώρα, αναπόφευκτη θεωρούν οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας την έκδοση ευρωομολόγων, αν και είναι αντίθετοι στο μέτρο αυτό, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών της Φρανκφούρτης που δημοσιεύει το Βloomberg. Στην τριμηνιαία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών έλαβαν μέρος τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη της χρηματοπιστωτικής αγοράς της Γερμανίας από συνολικά 400 εταιρίες. Περισσότεροι από τους μισούς μάνατζερ αναμένουν ότι θα υπάρξουν εκδόσεις ευρωομολόγων φέτος, ενώ οι τέσσερις στους πέντε είναι αντίθετοι στην εισαγωγή “κοινών ευρωομολόγων”. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% περίπου των παραγόντων της γερμανικής χρηματοπιστωτικής αγοράς εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα διατηρηθεί ή ενδεχομένως θα επιδεινωθεί φέτος, ενώ η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι οι χώρες – μέλη της ΕΕ πρέπει να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους για τη φορολογία και τον προϋπολογισμό. “Ο μεγαλύτερος συντονισμός των εθνικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι είναι βασική προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγων”, είπε ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Γιαν Πίτερ Κράνεν.

Η επιτυχία του συνολικού πακέτου μέτρων που συζητείται στην ΕΕ θα κριθεί από τη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα σε ανεκτά επίπεδα και την επιστροφή των τραπεζών τους για δανεισμό στις αγορές, αναφέρει, στο μεταξύ, η Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρέπει από τα μέτρα να πεισθούν οι επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα – της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών με προβλήματα – με επιτόκια που μπορούν να αντέξουν. “Το πακέτο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό, αν επιτύχει κάποια μείωση του χρέους των χωρών, όπου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς”, αναφέρει ο κ. Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενός ιδρύματος στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι “χωρίς μείωση του χρέους, όλα τα άλλα στοιχεία θα είναι περιορισμένης χρησιμότητας”.

[reporter.gr]