Οι Τσετσένοι αντάρτες «υπογράφουν» το αιματοκύλισμα στο μετρό της Μόσχας

Ο διαβόητος Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Ντοκού Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα της Δευτέρας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας -τις πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα εδώ και έξι χρόνια. Οι ισλαμιστές αντάρτες του Βόρειου Καυκάσου προειδοποιούν τη Ρωσία να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις…

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε δικτυακό τόπο Τσετσένων ανταρτών ο Ντοκού Ουμάροφ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δίδυμες επιθέσεις αυτοκτονίας της Δευτέρας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, με απολογισμό 39 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο αρχηγός της αυτονομιστικής οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου» -στον οποίο είχαν στραφεί εξ αρχής οι υποψίες των ρωσικών Αρχών- δήλωσε ότι το μακελειό έγινε υπό τη διαταγή του σε αντίποινα για τις «δολοφονίες κατοίκων της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας» από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας το Φεβρουάριο.

«Όπως όλοι γνωρίζετε στις 29 Μαρτίου στη Μόσχα έγιναν δύο ειδικές επιχειρήσεις μας με στόχο την καταστροφική των απίστων, αλλά και για να σταλούν συγχαρητήρια στην FSB» λέει στο βίντεο διάρκειας 4,5 λεπτών. Ένας από τους δύο σταθμούς του μετρό που χτυπήθηκαν απέχει μόλις λίγα μέτρα από την έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (πρώην KGB).

Ο ίδιος απειλεί με νέες επιθέσεις σε ρωσικές πόλεις. «Ο πόλεμος θα έρθει στο δρόμο σας […] και θα τον νοιώσετε στο δέρμα σας» προειδοποιεί τους Ρώσους στο ανατριχιαστικό μήνυμα που όπως αναφέρει βιντεοσκοπήθηκε τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας.

Νωρίτερα την Τετάρτη εκπρόσωπος του Ουμάροφ είχε αρνηθεί μιλώντας στο Reuters ότι η αυτονομιστική οργάνωση βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα.

Ο αυτοαποκαλούμενος εμίρης του Καυκάσου επιδιώκει τη δημιουργία αυτόνομου ισλαμικού κράτους και από τον περασμένο μήνα προειδοποιούσε ότι «θα μεταφέρει τον πόλεμο» στις ρωσικές πόλεις.

Η Ρωσία θρηνεί τους 39 νεκρούς από τη διπλή βομβιστική επίθεση και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν διαμηνύει ότι είναι θέμα τιμής για τις δυνάμεις ασφαλείας να ανακαλύψουν και να βγάλουν «από τα βάθη των υπονόμων» αυτούς που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν την ίδια στιγμή και άλλες «μαύρες χήρες», καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι δύο γυναίκες που ανατινάχθηκαν στο μετρό ανήκουν σε 30μελή ομάδα καμικάζι που έχει εκπαιδευτεί από τον Ντοκού Ουμάροφ.

[ΝΕΑ online]