Νύχτα χάους στην Αίγυπτο

Αρµατα µάχης στους δρόµους, κτίρια και οχήµατα στις φλόγες, εκατοντάδες τραυµατίες.

Στις φλόγες είχε παραδοθεί χθες το βράδυ η έδρα του κυβερνητικού κόµµατος στο Κάιρο, ενώ ο πρόεδρος Μουµπάρακ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα σε µια προσπάθεια να αντιµετωπίσει την οργή του πληθυσµού.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές όµως που είχαν ξεχυθεί από το πρωί στους δρόµους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας, του Σουέζ και των άλλων αιγυπτιακών πόλεων αψήφησαν και αυτό το µέτρο και συνέχισαν να συγκρούονται µε την Αστυνοµία, ενώ ζητούσαν από τον Στρατό να πάρει το µέρος τους. Πάνω από 900 άνθρωποι τραυµατίστηκαν χθες σε όλη τη χώρα, µε πολλούς από αυτούς να φέρουν σοβαρά τραύµατα από σφαίρες, ενώ οι νεκροί το τελευταίο τετραήµερο έφτασαν τουλάχιστον τους εννιά. Ανάµεσα στους νεκρούς είναι και µια 14χρονη στο Πορτ Σάιντ.

«∆εν µπορώ να πιστέψω ότι η δική µας Αστυνοµία, η δική µας κυβέρνηση, µπορεί να συνεχίσει να µας κτυπά µε αυτόν τον τρόπο», είπε ένας διαδηλωτής στο Κάιρο, ο 26χρονος Αχµάντ Σαλάχ. «Είµαι εδώ επί ώρες, µας ρίχνουν δακρυγόνα και προχωράµε, και θα συνεχίσουµε να προχωράµε. Αυτή η κυβέρνηση είναι δειλή και πρέπει να πέσει».

οι ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, που πήραν θάρρος από τις εξελίξεις στην Τυνησία και ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μουµπάρακ ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία, επιτέθηκαν και εναντίον του κτιρίου της τηλεόρασης.

Παρ’ όλο που το Internet, το facebook, το twitter, αλλά και η κινητή τηλεφωνία είχαν τεθεί εκτόςλειτουργίας από τα χαράµατα, οι διαδηλωτές δεν πτοούνταν. Μαζί τους ήταν για ένα διάστηµα και ο νοµπελίστας Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος όµως αργότερα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισµό. Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, άρµατα µάχης άρχισαν να παίρνουν θέσεις στις µεγάλες πόλεις.

ΣΎΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ήταν οι σκηνές µε τον κόσµο να ζητωκραυγάζει βλέποντας τα τανκς στους δρόµους του Καΐρου. Στην Πλατεία Ταχρίρ, 2.000 µε 3.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν ένα τεθωρακισµένο όχηµα, ενώ πολλοί από αυτούς ανέβηκαν στο άρµα και έσφιξαν τα χέρια των στρατιωτών.

«Ο λαός και ο Στρατός είναι ενωµένοι», φώναζε το πλήθος. «Η επανάσταση ξεκίνησε». Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο Σουέζ, όπου ένα αστυνοµικότµήµα πυρπολή θηκε. Ο πρόεδρος Οµπάµα συγκάλεσε το Συµβούλιο ΕθνικήςΑσφαλείας για να εξετάσει τα γεγονότα. Εµφανώς ανήσυχη, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ΧίλαριΚλίντον κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιτρέψει τις ειρηνικές διαµαρτυρίες, να συγκρατήσει τις δυνάµεις ασφαλείας και να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες. Σύµφωνα µε τον δηµοσιογράφο της «Γκάρντιαν» Μπράιαν Ουίτακερ, πουειδικεύεται στο Μεσανατολικό, η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτµεντ φάνηκε να τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του προέδρου Μουµπάρακ από την εξουσία, σε συνδυασµό µε αύξηση των πολιτικών ελευθεριών. Η Ουάσιγκτον θέλει να προστατεύσει τα βασικά της συµφέροντα: την ειρηνευτική συνθήκη µετο Ισραήλ, το κανάλι του Σουέζ και τησυνεργασία µε την Αίγυπτο για την καταπολέµηση της τροµοκρατίας.

[tanea.gr]