Στα 110 δισ. ευρώ το πακέτο της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Στο ποσό των 110 δισ. ευρώ για διάστημα τριετίας «κλείδωσε» το πακέτο της βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών μέτρων λιτότητας.

Τριετία σκληρής λιτότητας

Οι υπουργοί Οικονομικών των 16 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ έδωσαν το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας με τη διάθεση 110 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας -τα 80 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το συνολικό ποσό δεν θα διατεθεί στην Ελλάδα σε μία δόση· τα χρήματα θα λαμβάνονται επί τη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων και σε πολλές δόσεις.

Η κάθε δόση θα είναι αποπληρωτέα σε διάστημα μία πενταετίας, ενώ θα υπάρχει και ένα «μαξιλάρι-ασφαλείας», ένα αποθεματικό, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη περαιτέρω ενίσχυση, αν και το ζητούμενο είναι να μην χρειαστεί η χώρα να λάβει το σύνολο της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ που διαθέτουν ΕΕ και ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει το πρώτο σκέλος της βοήθειας έως τις 19 Μαΐου, οπότε πρέπει να εξοφληθούν παλαιότερα ομόλογα των οποίων λήγει η προθεσμία. Επισήμανε, επίσης, ότι φέτος θα διατεθούν από την ΕΕ τα 30 από το συνολικό ποσό των 80 δισ. ευρώ με τα οποία θα συνδράμει τη χώρα.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συνυπογράψαμε όλοι» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κάνοντας λόγο για ένα μεγαλεπήβολο, δύσκολο και οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο πρόγραμμα λιτότητας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα προβλεφθεί και ένα αποθεματικό στην περίπτωση που υπάρξουν εξαιρέσεις ή περισσότερα προβλήματα με την ελληνική οικονομία από αυτά που έχουν προβλεφθεί.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι «θέλουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη σταθεροποίηση και δυνατότητα να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στις προκλήσεις που υπάρχουν».

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης για να κλείσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων το σύνολο της διαδικασίας αρωγής προς την Ελλάδα, αλλά και να συζητήσουν πώς θα πρέπει στο εξής να γίνεται η διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει εγκριθεί το πακέτο της βοήθειας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνησ έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σημειώνει ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα που ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, σημειώνει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

[in.gr]