Στο νέο κτίριο οι μετανάστες, μετά το ολονύκτιο θρίλερ
Σε κτήριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου βρίσκονται πλέον οι μετανάστες-απεργοί πείνας, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
Την ίδια στιγμή, κινήσεις αλληλεγγύης προγραμματίζουν κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και τονίζουν ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη». «Το κτήριο και η μετεγκατάσταση σε αυτό δεν είναι παρά μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης» επισήμανε μιλώντας στο tvxs ο Μάρκος Χατζησάββας, από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
Της μετεγκατάστασής των μεταναστών προηγήθηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις και εμπλοκή τα ξημερώματα της Παρασκευής ως προς την αποχώρησή τους από το παλιό κτίριο της Νομικής. Όταν έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για τη μετεγκατάσταση των απεργών πείνας ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου μεταφέρθηκαν, πραγματοποιήθηκε πορεία από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Η πορεία προς το νέο χώρο μετεγκατάστασης έγινε συνοδεία σημαντικής αστυνομικής δύναμης. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα για να συνοδέψει τους απεργούς πείνας, διαλύθηκε εξαιτίας των μαραθώνιων διαβουλεύσεων που διήρκησαν μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα στην πορεία να συμμετέχουν μόνο οι μετανάστες και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.
Ας σημειωθεί ότι, ενώ διαφαινόταν ότι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε συμφωνία, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εξέφρασε επιφυλάξεις για τον αριθμό των ατόμων, πέραν από τους μετανάστες απεργούς πείνας, που θα εγκαθίσταντο τη νύχτα στο χώρο που είχε παραχωρήσει. Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης έκαναν λόγο για εμπαιγμό και δήλωσαν πως θα παρέμεναν στο κτίριο, αφού ήταν αδύνατο να περιφέρονται στην Αθήνα μέχρι το πρωί.
Tο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρότεινε τη μεταφορά τους σε κτίριο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά μετανάστες και αλληλέγγυοι δεν έκαναν δεκτή την πρόταση.
Συγκέντρωση στο Μουσείο και συμβολική κατάληψη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
Συγκέντρωση στο Μουσείο έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 18:00 η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των μεταναστών. Θα ακολουθήσει πορεία συμπαράστασης και αλληλεγγύης, καθώς, όπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα, «όλοι στο δρόμο στεκόμαστε δίπλα στους απεργούς, αιτούντες για καθολική νομιμοποίηση των μεταναστών στην Ελλάδα».
Νωρίτερα σήμερα, αλληλέγγυοι στους μετανάστες-απεργούς πείνας προχώρησαν σήμερα σε συμβολική κατάληψη στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης «ως ένδειξη αλληλεγγύης στο πλήρως πολιτικό αίτημα των εκατοντάδων μεταναστών απεργών πείνας, για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με πλήρη και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα».
«Με αυτούς τους ανθρώπους μάς ενώνει ο εξαναγκασμός της μισθωτής εργασίας. Μας ενώνει ο κοινός ταξικός μας εχθρός που, όταν απεργούμε, μιλά για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίστοιχα μπροστά σε μια απεργία πείνας εκατοντάδων κατατρεγμένων μιλά για το πανεπιστημιακό άσυλο» αναφέρει ανακοίνωση των αλληλέγγυων. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε στις 8:30-10:30 και σε αυτή συμμετείχαν περίπου 25 άτομα.
«Να δοθεί έμφαση στα αιτήματα των μεταναστών, όχι μόνο στον τρόπο που τα εκφράζουν»
«Το κτήριο και η μετεγκατάσταση σε αυτό δεν είναι παρά μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης» επισήμανε μιλώντας στο tvxs ο Μάρκος Χατζησάββας, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Χανίων. «Η ουσία είναι ότι η απεργία πείνας συνεχίζεται, καθώς είμαστε ήδη στην τέταρτη μέρα της, και θα πρέπει να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας προς αυτό καθεαυτό το γεγονός και τα αιτήματα των μεταναστών», τόνισε.
Στην πραγματικότητα, «η είδηση για την κατάληψη και την απεργία πείνας έφτασε σε όλη τη χώρα. Τα αιτήματα των μεταναστών, όμως, όχι» σημειώνει ο κ. Χατζησάββας. Όπως εξηγεί, πρόκειται για το αίτημα «νομιμοποίησης των ανθρώπων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στη χώρα μας χωρίς χαρτιά, εργάζονται, ζουν ανάμεσά μας και θα πρέπει να σταματήσουν πλέον να είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης».
Οι μετανάστες συνεχίζουν την απεργία πείνας και σύντομα, αναφέρει, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, το οποίο, όμως αυτή τη φορά δεν θα έχει να κάνει με άσυλα, εξεταστικές και φοιτητές, αλλά με ανθρώπους «αποφασισμένους να ρισκάρουν τη ζωή τους, να ρισκάρουν μόνιμες βλάβες στην υγεία τους για ένα αυτονόητο δικαίωμα, το να ασφαλίζονται, να έχουν ένσημα, να μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο όποτε χρειαστεί».
Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη» δήλωσε στη Βουλή σήμερα τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας» κατέληξε ο ίδιος.
«Είναι απολύτως θετικό το ότι τελικώς δεν επικράτησαν ακραίες φωνές που επιζητούσαν τη σύγκρουση και την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εξέλιξη με την αποχώρηση των μεταναστών από τη Νομική δεν εξαφανίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των μεταναστών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ΝΔ και ΛΑΟΣ δίνουν μαχητική στήριξη σε αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι βούτυρο στο ψωμί αυτών των σχεδιασμών».
«Δεν ήταν η πιο εύστοχη πρωτοβουλία η επιλογή της Νομικής για την προβολή των αιτημάτων των μεταναστών» δήλωσε με τη σειρά του σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας πως εάν οι απεργοί πείνας καταλάμβαναν τα γραφεία της ΕΕ θα είχαν μαζί τους όλο τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να δίνει άσυλο και θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της νομιμοποίησης των συγκεκριμένων μεταναστών, καθώς «οι περισσότεροι έχουν χαρτιά».
[tvxs.gr]
[youtube width=”550″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=3qJjZxzKv7A[/youtube]