Οι Κινέζοι δικαίωσαν την Ένωση Σητείας για την μεγάλη απάτη του αντιπροσώπου της!

Θετική έκβαση είχε το εμπορικό «θρίλερ» που ζει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η Ένωση Σητείας με το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. το οποίο εξάγει στην αγορά της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές δικαιώνουν την Ένωση και καταδικάζουν τον Κινέζο, πρώην αντιπρόσωπό της, που προσπάθησε να καπηλευτεί για δικό του όφελος το όνομα «Π.Ο.Π. Σητεία» στην αγορά της χώρας του.

Για την ευχάριστη εξέλιξη στο σοβαρό αυτό θέμα, που δημιουργεί δεδικασμένο για όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ενημερώθηκε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως γράφει η ‘Πατρίδα’.

Ήταν Μάρτιος του 2009 όταν η Ένωση Σητείας ενημερώθηκε ότι κάποια κινεζική επιχείρηση προσπαθούσε να κατοχυρώσει το ΠΟΠ Σητεία ως…φίρμα στην αγορά της Κίνας!! Η Ένωση Σητείας έκανε ήδη με μεγάλη επιτυχία εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου Προϊόντος Ονο- μασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αν λοιπόν μία κινέζικη επιχείρηση εμφιάλωνε λάδι με τη δική της επωνυμία, τότε η Ένωση Σητείας όχι απλά θα έχανε μεγάλο τμήμα της αγοράς που είχε κατακτήσει με κόπο και κόστος, αλλά κινδύνευε να χάσει την αξιοπιστία της αφού ουδείς θα ήξερε τι πράγματι θα περιλάμβαναν οι συσκευασίες της κινεζικής επιχείρησης. Ίσως δηλαδή να περιλάμβαναν μείγματα ελαιολάδου με άλλα λάδια ή υποβαθμισμένα ελαιόλαδα, πράγμα που θα έκανε μεγάλο κακό στη φήμη της Ένωσης Σητείας και γενικό- τερα του ελληνικού ελαιόλαδου.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε τότε η Ένωση Σητείας ήταν να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όχι μόνο τα ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) αλλά και τα ευρωπαϊκά (π.χ. κρασιά, τυριά, είδη κρέατος, αποξηραμένα φρούτα κλπ) φάνηκε ότι κινδύνευαν. Λίγες μέρες αργότερα το θέμα της Ένωσης Σητείας πήρε πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Σαν να ξύπνησε από… λήθαργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένιωσε ότι δεν υφίσταται νομική κάλυψη για τα ευρωπαϊκά προϊόντα Π.Ο.Π. που διακινούνται όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες. Να σημειωθεί ότι οι νομοθεσίες των εκτός Ε.Ε. χωρών, «δεν ξέρουν» πάντα τι σημαίνει…ευρωπαϊκό Π.Ο.Π., ότι δηλαδή πρόκειται για προστατευμένα προϊόντα με πρώτες ύλες οι οποίες προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές. Η τότε επίτροπος Γεωργίας Μάριαν Φίσερ Μποέλ παρενέβη στις αρμόδιες αρχές της Κίνας, την ώρα που το θέμα είχε πάρει διαστάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων.

Από τότε ξεκίνησε ένας «Γολγοθάς» για την Ένωση Σητείας να σώσει την πελατεία και τη φήμη του ελαιολάδου της στην Κίνα…. Πολλές δια- τυπώσεις και μεγάλη γραφει- οκρατία.

Η έκπληξη όμως ήρθε όταν η Ένωση Σητείας διαπίστωσε πως το πρόσωπο που κίνησε όλη τη διαδικασία για την κατοχύρωση της φίρμας (που της έκανε δηλαδή τη ζημιά) ήταν ο ίδιος ο αντιπρόσωπός της!!

cretalive.gr