Νέο μουσείο στην Ελεύθερνα

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του μουσείου του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας, μετά την ομόφωνη έγκριση της μουσειογραφικής και μουσειολογικής μελέτης του Νίκου Σταμπολίδη από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.


Το πρώτο μουσείο σε αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 20 μήνες, αν βέβαια δεν υπάρξουν μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία δίνει την τελική έγκριση και προκηρύσσει τους εργολαβικούς διαγωνισμούς, αφού το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 3 εκατομμύρια ευρώ.

Έτοιμο το 2012;

Στόχος του καθηγητή-αρχαιολόγου Νίκου Σταμπολίδη είναι το αργότερο το φθινόπωρο του 2012 να έχει ολοκληρωθεί το μουσείο, το οποίο στην ουσία θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων, με συνολικό εμβαδό 1.630 τ.μ., εκ των οποίων τα 900 τ.μ. περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. το υπόγειο-αποθήκες.
Ο καθηγητής Σταμπολίδης τόνισε ότι «η Ελεύθερνα είναι ένα μαγικός χώρος με ιδιαίτερη αύρα» και ότι «με την κατασκευή του μουσείου ολοκληρώνεται το Ελευθερναίον άλσος, ένα αρχαιολογικό πάρκο διαστάσεων 2,5 x 1,5 χιλιομέτρων ανάμεσα σε λόφους και κοιλάδες, χαράδρες και ποτάμια, ένα άλσος με μοναδική φυσική ομορφιά».
Το μουσείο έχει χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να βλέπει τα μνημεία και τις ανασκαφές ανεμπόδιστα, αλλά και τον Ψηλορείτη. Το κτήριο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα είναι απολύτως ενσωματωμένο στο περιβάλλον και θα μοιάζει σαν να αναδύεται από τη γη, περιβαλλόμενο από βράχια και τοπική χλωρίδα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα θα είναι τοποθετημένα σε προθήκες σε 3 ενότητες: Α. Δημόσιος και ιδιωτικός βίος μέσα από τη διαχρονική ζωή της αρχαίας πόλης, Β. Λατρείες και ιερά, Γ. Ταφικά έθιμα και νεκροπόλεις.
Επίσης, στο μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα.

Νέα Κρήτη