“Απόβαση” Γάλλων στην Κρήτη το καλοκαίρι

Την Κρήτη προτιμούν οι Γάλλοι τουρίστες για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τις κρατήσεις τους στον τουριστικό παράδεισο της Τυνησίας, που μετατράπηκε σε… κόλαση με τις πρόσφατες αναταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα.   

Έτσι, οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού κάνουν λόγο για μία καλή τουριστική σεζόν, τουλάχιστον καλύτερη από το 2010, αφού βλέπουν τις προκρατήσεις των τουριστών, ιδιαίτερα των Γάλλων, να σημειώνουν ανοδική πορεία, μικρή μεν, αλλά ελπιδοφόρα δε! Ειδικά σε μία περίοδο όπου μετρούν τις πληγές τους από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των διευθυντών των ξενοδοχειακών μονάδων Κρήτης, Γιώργο Πελεκανάκη.

Παρόλα αυτά η τουριστική χρονιά του 2010 «έκλεισε» με μία μικρή αύξηση στις κρατήσεις, της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2009.

«Μπορεί να υπήρξε μία ελάχιστη αύξηση, ωστόσο αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να αποσβέσει τη ζημία που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Άλλωστε, η αύξηση αυτή αφορά μόνο στις κρατήσεις, γιατί για αύξηση του τζίρου ούτε λόγος, αφού η μείωση των τιμών για να προσελκύσουμε τους πελάτες έφερε και κατακόρυφη πτώση στον τζίρο μας», εξηγεί ο ίδιος στην «Τ».

Αισιοδοξία

Ο τουριστικός κλάδος ωστόσο καλωσορίζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά, προσδοκώντας καλύτερες εποχές. Μπορεί να είναι νωρίς για να βγουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο η ανοδική πορεία των προκρατήσεων δεν μπορεί παρά να γεννά τις ελπίδες στους επιχειρηματίες του χώρου.

Έτσι, μέχρι σήμερα οι προκρατήσεις από τους Γάλλους τουρίστες έχουν φτάσει το 5% με 7%, ενώ δεν ακολουθείται και η ίδια στάση από τους Γερμανούς.

Πρόκειται για ένα λογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, αφού οι Γάλλοι προτιμούν την Κρήτη μετά τις εξελίξεις στην Τυνησία.

«Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις από τη Γαλλία, όπως μαθαίνουμε. Οι ξένοι περιμένουν ένα ντόμινο εξελίξεων και στις γύρω χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και ίσως από εκεί να επωφεληθούμε λίγο περισσότερο.

Πάντως, σε γενικές γραμμές σίγουρα είμαστε συγκρατημένοι, αλλά πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε μία καλή χρονιά, ή τουλάχιστον σε καλύτερη από πέρυσι!», σημειώνει.
Τις προβλέψεις του κ. Πελεκανάκη επιβεβαιώνει και η γερμανική θυγατρική επιχείρηση του βρετανικού γραφείου ταξιδιών Thomas Cook που πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει στη Γερμανία περίπου 2.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Τυνησία και έχει ματαιώσει όλες τις αναχωρήσεις για τη χώρα αυτή έως τις 17 Ιανουαρίου. «Λόγω των επεισοδίων στην Τυνησία και των αυστηρών συστάσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους ταξιδιώτες, η Thomas Cook AG αποφάσισε να επαναπατρίσει τους πελάτες της στη Γερμανία», αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας πως ο επαναπατρισμός έγινε με πολλές έκτακτες πτήσεις και πως η ανακοίνωση αφορά σε περίπου 2.000 ανθρώπους.

Μάλιστα, η εταιρία πρότεινε επίσης σε όλους τους πελάτες της που πρόκειται να αναχωρήσουν για την Τυνησία έως και τις 24 Ιανουαρίου να ματαιώσουν ή να τροποποιήσουν την κράτησή τους. Αντιθέτως, το γραφείο ταξιδιών TUI επέλεξε να μην αναλάβει πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των περίπου 1.000 πελατών του που βρίσκονται στην Τυνησία. «Η ατμόσφαιρα μεταξύ των πελατών μας είναι ήρεμη. Ως τώρα δεν είχαμε αιτήματα για πρόωρη επιστροφή», αναφέρει το TUI σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

[tolmi.gr]