Τα πολυτελή τζετ της Μέρκελ και το ελικόπτερο του Παπανδρέου

Μπορεί να ζητάει αιματηρές περικΤα πολυτελή τζετ της Μέρκελ και το ελικόπτερο του Παπανδρέουοπές από την ευρωζώνη, όμως η  Μέρκελ επιβαρύνει τον γερμανικό προϋπολογισμό με ένα δισ ευρώ για την αγορά στόλου υπερπολυτελών τζετ, γράφει  η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα η Ελλάδα πουλάει δυο Airbus, ενώ ο Παπανδρέου χρησιμοποιεί ελικόπτερο…

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν θεωρεί πως οι απαιτήσεις τις από την ευρωζώνη  της  απαγορεύουν  να … απογειώνει τον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας για αγορά αεροσκαφών με τα οποία  θα ταξιδεύει ανά την Ευρώπη και τον κόσμο για να αντιμετωπίσει τα μείζονα διεθνή οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της  Le Figaro, ο στόλος της καγκελαρίου περιλαμβάνει δυο Airbus SAS A340 και δυο μικρότερα Α319, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη , τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε ως τα πιο πολυτελή επιβατικά αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Ενδιαφέρον έχει ότι η εφημερίδα  σημειώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην «Ελλάδα, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σχεδιάζει να πουλήσει τέσσερα Airbus A340 των Ολυμπιακών Αερογραμμών έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικών περικοπών», ενώ «ο Παπανδρέου χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να πετάξει στο Καστελόριζο και να απευθύνει από κει την έκκληση για οικονομική στήριξη της χώρας του», τον περασμένο Μάρτιο.

Όσον αφορά τον γερμανικό στόλο, η εφημερίδα, επικαλούμενη εκπρόσωπο της κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, γράφει ότι η έμφαση δόθηκε στην λειτουργικότητα και όχι στην πολυτέλεια. Ο ίδιος πρόσθεσε  ότι τα παλιά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η καγκελάριος είναι πλέον απαρχαιωμένα και μη λειτουργικά.

Τα  A340 έχουν τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνουν αίθουσες  συσκέψεων, τραπέζια και καθίσματα VIP για αξιωματούχους και καλεσμένους της κυβέρνησης, καθώς και έναν τομέα με καναπέδες που μετατρέπονται σε κρεβάτι, στο πίσω μέρος του αεροσκάφους. Η αίθουσα αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται είτε για την ανάπαυση των επιβατών, είτε ως αίθουσα επειγόντων περιστατικών, για την μεταφορά τραυματισμένων στρατιωτών κλπ.

Επίσης, τα   Α319  ανταποκρίνονται στα υψηλότερα στάνταρ των αεροσκαφών VIP και είναι εξοπλισμένα με επιπλέον δεξαμενές καυσίμων ώστε να μπορούν να πετούν χωρίς ανεφοδιασμό, από το Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Κατά τα άλλα, τα δερμάτινα καθίσματα έχουν ελαφρύ γκρίζο χρωματισμό και σκούρα καφέ έπιπλα, ενώ όλα τα αεροσκάφη διαθέτουν ασφαλή συστήματα τηλεπικοινωνιών και ορισμένα θα εφοδιαστούν  αργότερα με αντιπυραυλικά συστήματα ασφαλείας για την αποφυγή ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την προσαρμογή των αεροσκαφών στις ανάγκες της Καγκελαρίας πραγματοποίησε το μηχανικό τμήμα της   Lufthansa στο Αμβούργο και το κόστος ανήλθε σε  615 εκατομμύρια ευρώ.

[ΕΘΝΟΣ on-line]