“Φούσκα” τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Για κοροϊδία χιλιάδων αγροτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά μιλούν τώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ.  

Όπως επισημαίνουν, η ΔΕΗ «ξεθάβει» παλιές μελέτες μεγάλων επενδυτών τις οποίες εγκρίνει με αποτέλεσμα να δεσμεύονται τα δίκτυα της και να μην μπορεί να δώσει νέες άδειες. Κι όλα αυτά «κάτω από τη μύτη» του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με όσα γράφει στην “Πατρίδα” η Πέλλα Λασηθιωτάκη, οι αγρότες κυρίως της ηπειρωτικής χώρας είχαν τη δυνατότητα, βάσει νόμου, να καταθέτουν αιτήσεις για επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας έως 100 KW.

Πολλοί μάλιστα είχαν πληρώσει ποσά της τάξεως των χιλιάδων ευρώ για την ολοκλήρωση και την κατάθεση των μελετών τους. Στην Κρήτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί η σχετική προκήρυξη, όπως και στις υπόλοιπες μη διασυνδεδεμένες περιοχές της χώρας.

Παρ’όλα αυτά οι αγρότες περίμεναν με αγωνία γιατί τους είχαν υποσχεθεί ένα επιπλέον εισόδημα το οποίο με την έναρξη του προγράμματος θα τους απέδιδε από τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με τις σχετικές υποσχέσεις, τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να ενισχύσει τα αγροτικά εισοδήματα.

Αρκετοί αγρότες της Κρήτης μάλιστα έχουν καταβάλει ήδη εκατοντάδες ευρώ ο καθένας για την έναρξη της διαδικασίας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας μίλησε ανοικτά για κοροϊδία της ΔΕΗ προς τους αγρότες.

«Η ΔΕΗ ξεθάβει μεγάλα επενδυτικά σχέδια που της είχαν κατατεθεί στο παρελθόν χωρίς εγγυητικές επιστολές και δίχως τον περιορισμό του 18αμηνου για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων. Έτσι εξαντλεί τις δυνατότητες της να δεχθεί νέες αιτήσεις!» υπογράμμισε ο κ. Καραμίχας.

Η ερώτηση των βουλευτών

Το θέμα τέθηκε στη Βουλή από 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά το έγγραφο της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις ήδη έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες στους νομούς Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αντιμετωπίζει, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δυσκολίες στην εξέταση των αιτήσεων, λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού για αυτοψίες. Ρωτούν μάλιστα αν θα επιστραφούν τα παράβολα στους αγρότες.

Να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί σε επίπεδο χώρας περίπου 6.000 αιτήσεις από επαγγελματίες αγρότες.

[cretalive.gr]