Ρέθυμνο: «Ναι» στην κατασκευή αρχαιολογικού μουσείου στη θέση ΚΤΕΛ

Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ααπέρριψε ένσταση του Συλλόγου Γυμναστών για τη δημιουργία αθλητικών χώρων στο συγκεκριμένο οικόπεδο.  

Την πρώτη του επίσημη συνεδρίαση για το 2011 πραγματοποίησε χθες το απόγευμα το «Καλλικρατικό» δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου. Παρότι στην ημερήσια διάταξη υπήρχε το θέμα της αποξήλωσης των στεγάστρων επί της παραλιακής ζώνης και στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου βρίσκονταν αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης με τους δικηγόρους τους, το θέμα δεν συζητήθηκε καθώς ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης ζήτησε αναβολή η οποία έγινε αποδεκτή.

Έτσι, το θέμα της γνωμοδότησης προς το Λιμενικό Ταμείο θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ ο «Σύλλογος Επαγγελματιών των οδών Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου» κοινοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο υπόμνημα με τις θέσεις του.

Από τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ξεχώρισε η συζήτηση για την ένσταση που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Γυμναστών Ρεθύμνου προς το δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την μελέτη κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου στο οικόπεδο που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ. Το δημοτικό συμβούλιο με ψήφους 29 υπέρ και δύο λευκά απέρριψε την ένσταση των γυμναστών, οι οποίοι μέσω τους εκπροσώπου τους κ. Μπενάκη, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον περιορισμό των διαθέσιμων αθλητικών χώρων στην πόλη του Ρεθύμνου. Όπως είπε ο κ. Μπενάκης, χωρίς οι ίδιοι να επιθυμούν να μπλοκάρουν την κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου, θεωρούν ότι ο χώρος του ΚΤΕΛ πρέπει να παραμείνει υπαίθριος και να διατεθεί για αθλητικές δραστηριότητες.

Τόσο ο δήμαρχος Ρεθύμνου όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, εξέφρασαν την ανάγκη για τη δημιουργία αθλητικών έργων στον δήμο, ωστόσο τόνισαν πως δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης του έργου της κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Αντί για τον χώρο του ΚΤΕΛ, το δημοτικό συμβούλιο προτείνει τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στα Περιβόλια (κλειστό γυμναστήριο), καθώς και στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού.

Την αντίθεση του ως προς τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Νίκος Νίνος, ο οποίος είπε πως δεν είναι νόμιμο να γίνει αλλαγή χρήσης του οικοπέδου, το οποίο από ανοιχτός υπαίθριος χώρος θα γίνει οικοδομικό τετράγωνο. «Αλλάζουμε τη χρήση και αυξάνουμε τη δόμηση. Είναι μια απόφαση που παραβιάζει ξεκάθαρα το νόμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίνος, για να πάρει την εξής απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία και τους συμβούλους της πλειοψηφίας: «Εφόσον το γενικό πολεοδομικό είναι ενιαίο και εφόσον υπάρχει ισοζύγιο εκτάσεων που καλύπτουν αυτή τη χρήση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, η μελέτη για το μουσείο θα είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη, ώστε να υπάρχουν χώροι πρασίνου και το κτίριο που θα δημιουργηθεί να μην στερεί τη θέα προς τη θάλασσα και το φρούριο. Ο δήμος Ρεθύμνου έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το κτιριολογικό πρόγραμμα και να δώσει προδιαγραφές που δεν θα προσβάλλουν το περιβάλλον».

Ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού κ. Ματθαίος Τσιμπισκάκης, η υπεύθυνη σε θέματα Πολιτισμού κυρία Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μίνως Αλεφαντινός, καθώς και ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ηλιάκης αναφέρθηκαν στην ανάγκη να βγει από τις αποθήκες όπου στοιβάζεται σήμερα ο πολιτιστικός πλούτος του Ρεθύμνου και να δημιουργηθεί ένα κτίριο το οποίο θα είναι αρχιτεκτονικά άρτιο και πρωτοπόρο. Παράλληλα, όπως είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μαρινάκης, προ ημερών έφτασε στο δήμο απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ουσιαστικά ξεμπλοκάρει την διαδικασία κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου στο οικόπεδο που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ.

Το οικόπεδο της Τράπεζας Ελλάδος

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου απέρριψε την ένσταση της Τράπεζας Ελλάδος για τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο Οικοδομικό Τετράγωνο 80 (γωνία λεωφόρου Κουντουριώτη και Ασκούτση), η οποία ζητούσε να παραμείνει ο χώρος οικοδομήσιμος και όχι κοινωφελής. Το Δ.Σ. αποφάσισε να χαρακτηρίσει κοινωφελή και τον χώρο που βρίσκεται το διπλανό κτίριο που στεγάζεται η Φιλαρμονική, καθώς όπως είπε ο κ. Τσιμπισκάκης: «Είχαμε πάρει απόφαση το 2007 αυτός ο χώρος να μην οικοδομηθεί. Αποφασίσαμε να γίνει κοινωφελής και χώρος πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Το θέμα πήγε στο ΣΧΟΠ της νομαρχίας, το οποίο είπε να συμπεριλάβουμε στον κοινωφελή χώρο και το δικό σας ακίνητο, της Φιλαρμονικής. Το δημοτικό συμβούλιο επικαιροποίησε την απόφαση, συμπεριλαμβάνοντας στον κοινωφελή και το ακίνητο της Φιλαρμονικής.

Επ’ αυτής της απόφασης έκανε ένσταση η Τράπεζα Ελλάδος, ζητώντας να παραμείνει οικοδομήσιμος ο χώρος. Η Επιτροπή Πολεοδομικών θεμάτων, όμως, με εξαίρεση τον κ. Νίνο που ζήτησε να μείνει κοινόχρηστος ο χώρος, ομόφωνα αποφάσισε να παραμείνει αυτός ο χώρος κοινωφελής».

Καθορισμός αυτοτελών οικισμών δήμου Ρεθύμνου

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, είναι ο καθορισμός αυτοτελών οικισμών δήμου Ρεθύμνου. Το παρών έδωσε ο κ. Κοτσιφάκης από την Στατιστική Υπηρεσία, ο οποίος είπε πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν απογραφές κτιρίων, κατοικιών και πληθυσμού. Η απογραφή του πληθυσμού θα διεξαχθεί σε διάστημα 15-20 ημερών, προκειμένου να προκύψουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, ενώ για να ξεκινήσει γενικότερα η διαδικασία της απογραφής απαιτείται ο καθορισμός των αυτοτελών οικισμών. Συνολικά ο δήμος Ρεθύμνου έχει 100 οικισμούς και ο νομός Ρεθύμνου 290.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την επιβολή ΤΑΠ στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά.

[rethnea.gr]