Εδώ ήταν το λεπροκομείο του Ηρακλείου

Πρώτα οι λεπροί και μετά οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία βρήκαν στις σπηλιές που αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό σχηματισμό στην περιοχή της Χρυσοπηγής ένα κατάλυμα, κατοίκησαν μέσα σε αυτές και δημιούργησαν τις δικές τους μοναδικές κοινότητες.   

Η Χρυσοπηγή αποτέλεσε το λεπροχώρι του Ηρακλείου για 187 χρόνια έως το 1904, ενώ οι σημερινοί κάτοικοί της θυμούνται ακόμη όσους μέχρι και τη δεκαετία του ’60 είχαν στήσει κανονικά τα νοικοκυριά τους στις σπηλιές.

Η Χρυσοπηγή του σήμερα έχει να επιδείξει… αναρίθμητα σκαλοπάτια. Τα σπίτια είναι σφηνωμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο, ενώ στενά δρομάκια ή, τις περισσότερες φορές, μια σειρά από σκαλιά τα συνδέουν. Για τους επισκέπτες όλο το οικιστικό αυτό σύνολο ασκεί μια γοητεία. Τα περισσότερα σπίτια είναι μόλις μερικά τετραγωνικά μέτρα, με χαμηλά ύψη λες και κατοικούνται από μικρότερους σε… μέγεθος ανθρώπους.

Για τους κατοίκους τα ατελείωτα σκαλοπάτια δεν είναι καθόλου πρακτικό στοιχείο. Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι βρίσκουν το ανεβοκατέβασμα μια επίπονη και επώδυνη διαδικασία. Η ευχή τους είναι η περιοχή να μην είχε αυτή τη γεωλογική ιδιομορφία.

Η παρουσία των αλλοδαπών είναι έντονη και σε αυτή την περιοχή του Ηρακλείου, όπου τα ενοίκια είναι αρκετά φθηνά. Στα στενά δρομάκια ακούς κυρίως αλβανικά, βουλγάρικα και ρώσικα και λιγότερο ελληνικά.

Η Χρυσοπηγή αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή των ανατολικών προαστίων του Δήμου Ηρακλείου. Πυκνοκατοικημένη με σχεδόν μηδενικούς ελεύθερους και πράσινους χώρους. Το ρέμα της Χρυσοπηγής, το οποίο είναι καταπατημένο σε μεγάλο βαθμό, θα μπορούσε, με την ορθή αξιοποίηση, να παράσχει μια επιφάνεια πρασίνου για τις υποβαθμισμένες περιοχές των ανατολικών προαστίων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση το ρέμα να καθαριστεί, να οριοθετηθεί και να αναδειχθεί σε πνεύμονα πρασίνου που τόσο ανάγκη έχει η ευρύτερη περιοχή.

Μαζί με το οικόπεδο Λυδάκη, το ρέμα της Χρυσοπηγής αποτελούν τους μοναδικούς ελεύθερους χώρους όπου θα ήταν εφικτή μια αξιοποίηση προς όφελος των κατοίκων των ανατολικών προαστίων.

Καθαριότητα

Και στην περιοχή της Χρυσοπηγής πρώτο στα παράπονα των κατοίκων είναι η ελλειμματική καθαριότητα. Οι κάτοικοι ζητούν από το δήμο μεγαλύτερη σπουδή στην αποκομιδή των σκουπιδιών από τους κάδους, καθώς και συχνότερο οδοκαθαρισμό. Το πάρκινγκ είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Όσοι διαθέτουν οχήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά το Γολγοθά της αναζήτησης μιας θέσης πάρκινγκ. Οι δρόμοι είναι τόσο στενοί που ίσα-ίσα από αρκετούς από αυτούς διέρχεται ένα όχημα. Τα πεζοδρόμια είναι μικροσκοπικά. Για τις γυναίκες που έχουν τα παιδιά τους σε καροτσάκια ή τα άτομα που κινούνται σε αναπηρικά αμαξίδια η Χρυσοπηγή δεν είναι καθόλου «φιλική» περιοχή. Εκεί, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές του δήμου, κυκλοφορούν και πολλά αδέσποτα ζώα, γάτες και σκύλοι. Οι κάτοικοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Οι γάτες να ξεσκίζουν σακούλες απορριμμάτων μέσα ή δίπλα στους κάδους είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Το περιεχόμενο αδειάζει στους δρόμους, εικόνες που δεν προκαλούν πια έκπληξη…

[2810.gr]