Εγκαταλελειμμένο το Μουσείο Ενάλιας Ζωής στο Ρέθυμνο

Κλειδωμένο και εγκαταλελειμμένο είναι το μουσείο Ενάλιας Ζωής του Δήμου Ρεθύμνου.

Στο ισόγειο του διατηρητέου κτιρίου της οδού Αραμπατζόγλου τα εκθέματα έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στη…σκόνη, καθώς η μουσειακή συλλογή βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στοιβαγμένη σε αποθηκευτικό χώρο.

Η αξιόλογη, όπως την περιγράφουν τουλάχιστον όσοι έχουν καταφέρει να τη δουν, μουσειακή συλλογή Ενάλιας Ζωής έχει πάψει να εκτίθεται στον χώρο της οδού Αραμπατζόγλου εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως είπε στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος για τα μνημεία του δήμου Ρεθύμνου κ. Μίνως Αλεφαντινός. Ο λόγος που το μουσείο έχει πάψει να αποτελεί επισκέψιμο χώρο όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, ενώ τα εκθέματα απομακρύνθηκαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τη θέση τους προκειμένου να γίνουν κάποιες εργασίες ανακατασκευής, χωρίς τελικά να επιστρέψουν στη θέση τους. Όπως λέει ο κ. Αλεφαντινός: «Είναι αλήθεια ότι τα εκθέματα βρίσκονται στοιβαγμένα σε δυο δωμάτια που υπάρχουν στην εσωτερική μεριά του χώρου, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια το μουσείο δεν λειτούργησε καθόλου. Πέρσι κάποια στιγμή τα μαζέψαμε προκειμένου να κάνουμε εργασίες ανακατασκευής στο μουσείο, όμως, τελικά δεν καταφέραμε να βρούμε τρόπο να το λειτουργήσουμε ξανά κι έτσι τα εκθέματα δεν επέστρεψαν στην κανονική τους θέση».

Οσχεδιασμός που είχε γίνει προέβλεπε την στέγαση δυο αξιόλογων μουσειακών συλλογών στον ίδιο χώρο. Την μουσειακή συλλογή Ενάλιας Ζωής και την μουσειακή συλλογή υφαντών-κεντημάτων «Ελένης Φραντζεσκάκη». Τελικά ο σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε ποτέ και τους λόγους εξηγεί ο κ. Αλεφαντινός:  Δυστυχώς δεν υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό για να λειτουργήσει το μουσείο, αν και είναι ένας χώρος που μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί προσφέροντας ταυτόχρονα δυο μουσειακές συλλογές. Στο έναν από τους δυο εσωτερικούς χώρους είχαμε σχεδιάσει να βρίσκεται η μουσειακή συλλογή Ενάλιας Ζωής και στον άλλο η συλλογή «Φραντζεσκάκη», ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται και ορισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Είναι πραγματικά λυπηρό που εδώ και τέσσερα χρόνια, αν θυμάμαι καλά, δεν λειτουργεί το μουσείο. Από τη στιγμή, όμως, που ο δήμος πληρώνει ενοίκιο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια λύση με το προσωπικό ώστε αυτές οι αξιόλογες συλλογές να στεγαστούν όπως πρέπει. Είχαμε εξετάσει κάποια στιγμή το ενδεχόμενο να λειτουργήσει με εθελοντές, αλλά αυτό δεν έγινε. Ίσως τώρα με τον «Καλλικράτη», που έρχεται αρκετό προσωπικό στο δήμο, να μπορέσουμε με τον δήμαρχο να αποσπάσουμε ένα ή δυο άτομα για να εργαστούν στο πόστο αυτό».

Το ενοίκιο και η διάρκεια της μίσθωσης

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ρεθύμνου ενοικιάζει έναντι 15.000 ευρώ ετησίως το συγκεκριμένο κτίριο της οδού Αραμπατζόγλου, όπως αποκαλύφθηκε από το χθεσινό ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.», καθώς το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 1.257 ευρώ. Πάντως, η διάρκεια της μίσθωσης του μουσειακού χώρου λήγει τον ερχόμενο Μάιο και σύμφωνα με πληροφορίες οι ιθύνοντες του δήμου Ρεθύμνου σκέπτονται να την διακόψουν οριστικά. Σε μια τέτοια περίπτωση τα εκθέματα θα μεταφερθούν σε κτίριο της οδού Κριτοβουλίδου, το οποίο ανήκει στον ΕΟΜΜΕΧ και παραχωρείται στο δήμο έναντι συμβολικού ενοικίου.

[rethnea.gr]