Αποκλείει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Όλι Ρεν

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας διατύπωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.  

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση Φινλανδής ευρωβουλευτού στη διάρκεια συζήτησης για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία, ως παραδείγματα χωρών που πέτυχαν να δρομολογήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουν ουσιαστικά το πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη διάψευσης παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει ότι «όλοι γνωρίζουμε το τι θα πρέπει να κάνουμε, αλλά αυτό που αγνοούμε είναι το πώς να κερδίζουμε εκλογές αμέσως μετά».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Ρεν τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε πριν από λίγους μήνες εκλογές, μετά από ιδιαίτερα θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προχώρησε σε ιδιαίτερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας την υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Ο Ρεν, αφού είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολύ δύσκολη, τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και του Ελληνα πρωθυπουργού για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ρεν τάχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ευρωζώνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις και για το λόγο αυτό ούτε είναι επιθυμητό αλλά ούτε και θα χρειαστεί να υπάρξει μια τέτοια επιλογή.

Υπέρ της διεύρυνσης του μηχανισμού στήριξης

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί και να διευρυνθεί, επισημαίνει παράλληλα σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times, ο επίτρπος.

Ο Ρεν προαναγγέλλει τη διαμόρφωση τολμηρών πολιτικών από την ΕΕ και τις χώρες – μέλη της για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της κρίσης χρέους. “Η πιο πιεστική προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι να σπάσει το φαύλο κύκλο του μη διατηρήσιμου χρέους, της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και της χαμηλότερης του κανονικού ανάπτυξης”, αναφέρει ο Επίτροπος, προσθέτοντας: “Η Ευρώπη χρειάζεται μια συνολική στρατηγική, η οποία αποκαθιστά τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη χρηματοπιστωτική αποκατάσταση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Μία τέτοια στρατηγική πρέπει να συνδυάζει μέτρα στο επίπεδο της ΕΕ και στα εθνικά επίπεδα”.

[reporter.gr]