Στα αζήτητα ο μπουζουξής του Στελάρα

Απίστευτο τέλος είχε μία από τις σπουδαιότερες μορφές του λαϊκού τραγουδιού. Στα «αζήτητα» για μέρες  βρισκόταν σε νεκροτομείο της Αμερικής το άψυχο σώμα του Γιαννάκη Αγγέλου, του «χρυσού» μπουζουκιού του Στέλιου Καζαντζίδη.   

Ο Γιαννάκης, όπως τον αποκαλούσαν φίλοι του και συνεργάτες, έφυγε από τη ζωή με άδοξο τρόπο.

Από τα πλέον τραγικά της μοίρας, αφού ο καλλιτέχνης που με έναν ήχο του μπουζουκιού του «μιλούσε» στην καρδιά χιλιάδων ανθρώπων έσβησε χωρίς να υπάρχει ένας φίλος δίπλα του. Εγκαταλειμμένος από όλους.

Από τους βιρτουόζους του μπουζουκιού, ο Γιαννάκης Αγγέλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων πριν από δύο μήνες στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου κατοικούσε. Μάταια προσπαθούσαν στο νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε, να πιστοποιήσουν την ταυτότητά του. Χρειάστηκε να περάσουν μέρες για να επικοινωνήσουν με τους οικείους του, ύστερα από επίμονες προσπάθειες του νεκροτομείου της πόλης.

Ο Γιαννάκης Αγγέλου βγήκε στο πάλκο με κοντά παντελόνια. Εκεί του κόλλησε και το υποκοριστικό «Γιαννάκης». Ήταν ο μετρ του μπουζουκιού που συνόδευσε όλους τους μεγάλους, από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιώργο Ζαμπέτα ως τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ υπήρξε ο αγαπημένος μπουζουξής του Στέλιου Καζαντζίδη.

Ο Στέλιος, ο γιος του Μάρκου Βαμβακάρη, μεταφέρει τη θλίψη του και μιλάει συγκινημένος για τον μετρ: «Τον ξέρω από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Τον θυμάμαι που συνόδευε στο πάλκο τον πατέρα μου. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με πήρε και παίξαμε στην ηχογράφηση του Στράτου Παγιουμτζή, όταν έκανα την παρθενική μου εμφάνιση. Επρόκειτο για περιζήτητο μπουζουξή, παίκτη κάτω από όλες τις συνθήκες.

Ηταν βασικό στέλεχος σε όλες τις ορχήστρες του Στέλιου Καζαντζίδη. Μεγάλος αριστοκράτης. Το 1963 πήγε στην Αμερική κι έκανε μεγάλη καριέρα. Τελευταία εμφανιζόταν σε κάποιες συνεστιάσεις ομογενών εκεί. Ο Γιαννάκης ήταν και γειτονάκι μου, από την παλιά Κοκκινιά. Δεν είχε οικογένεια. Μια αδελφή μόνο, που ζούσε κοντά στο γυμναστήριο της Προοδευτικής κι όταν την επισκεπτόταν, βλεπόμασταν».

Συγκλονισμένη από τον χαμό του είναι και η γυναίκα του Στέλιου, η Βάσω Καζαντζίδη: «Λυπάμαι πολύ. Τον είχα γνωρίσει από τον Στέλιο, ο οποίος μου έλεγε τα καλύτερα για εκείνον. Ήταν πολύ μεγάλος μπουζουξής!».

Ο Γιάννης Αγγέλου υπήρξε παιδί-θαύμα. Ήταν δεν ήταν 17 χρόνων το 1953, όταν πρωτόπαιξε μπουζούκι σε ηχογράφηση. Δύο από τα πολύ γνωστά τραγούδια στων οποίων την ηχογράφηση έχει πάρει μέρος είναι το «Ζιγκουάλα», στο οποίο έπαιζε μόνος του, και το «Είμ’ ένα κορμί χαμένο» (με τον Καλδάρα), και τα δύο με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Το 1962 ακολούθησε τον Στέλιο στην περίφημη περιοδεία του στην Αυστραλία. Εκεί έγραψαν σε δεύτερη εκτέλεση μερικά θρυλικά σαρανταπεντάρια, που τα έχουν συλλέκτες.

[espressonews.gr]