Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για τα κρασιά Χανίων & Ρεθύμνου

Με την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) δικαιούνται να κυκλοφορούν οι οίνοι, που παράγονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με μια σειρά αποφάσεων, που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Κουτσούκος, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα οινοπαραγωγικών φορέων.

Ειδικότερα, αναγνωρίστηκαν οι οίνοι με την ονομασία:

  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χανιά
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ρέθυμνο
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ελασσόνα
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Καβάλα
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θάσος
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ζάκυνθος
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λέσβος
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΣέρρεςΣε δήλωσή του, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι: “Η βούληση και η πολίτική μας για την καθιέρωση και τη στήριξη των προϊόντων της ελληνικής γης, που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, είναι ξεκάθαρη και σταθερή. Ο οίνος, όπως και κάθε άλλο αγροτικό προϊόν, που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία εξαρτώνται από τον τόπο (κλίμα και έδαφος), την ποικιλία και τη μέθοδο παραγωγής του, αξίζει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή καταξίωση και προτίμηση από το καταναλωτικό κοινό. Η αναγνώριση και η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων προσδίδει στους συγκεκριμένους οίνους μια “ταυτότητα”, συνδεδεμένη με τον τόπο παράγωγής τους, μεγαλύτερη εμπορική αξία και ταυτόχρονα, αποτελεί διαβατήριο για την εγχώρια και διεθνή αγορά.

    Η προώθηση και προβολή των επώνυμων και ποιοτικά αναβαθμισμένων οίνων και ιδιαίτερα των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο των προσπάθειών μας για προστιθέμενη αξία στο προϊόν και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του. Για την προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών, όλοι οι αναγνωρισμένοι οίνοι ως Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., καθώς και οι σχετικές αποφάσεις, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων/Διεύθυνση μεταποίησης/ Τομέας Οίνος”.

[Cretalive]