ΟΔΗΓΟΣ: Πως θα χρησιμοποιήσετε τις αποδείξεις στη φορολογική σας δήλωση
Τα μυστικά στο «σαφάρι» των αποδείξεων
Υπάρχουν δύο τρόποι για να τις στείλουμε στην Εφορία: είτε με ειδική ηλεκτρονική φόρμα είτε σε κλειστό φάκελο
Το τέλος του έτους πλησιάζει και έφτασε η ώρα να οργανωθούμε γιατί η Εφορία «καραδοκεί». Ενώ το 2010 κλείνει, φέτος όσο ποτέ άλλοτε είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια «σούμα» στις αποδείξεις που μαζέψαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το νέο σύστημα φορολόγησης επιβάλλει να καταγράψουμε όλες τις αποδείξεις που έχουμε για να βγάλουμε το συνολικό ποσό, αλλά και τον αριθμό τους. Το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που θα τις παρουσιάσουμε στην Εφορία ώστε να γίνουν δεκτές, καθώς και οι….. λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει μέσω εγκυκλίων την ακριβή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις που θα προσκομίσουμε.
Στόχος όλων των φορολογούμενων είναι η κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου, και στην περίπτωση που το υπερβούμε να έχουμε επιπλέον έκπτωση φόρου. Σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο το αφορολόγητο όριο καθορίστηκε στα 12.000 ευρώ και συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων για τα έξοδα του κάθε φορολογούμενου. Για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζεται η κατάθεση αποδείξεων. Από εκεί και πάνω ο φορολογούμενος, ανάλογα με το εισόδημά του, θα πρέπει να καταθέσει αποδείξεις συγκεκριμένου ύψους για να τεκμηριώσει τις δαπάνες. Για εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις είναι ίσες με το 10% του εισοδήματος. Όταν το εισόδημα είναι πάνω από 12.000 ευρώ, πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος για τα 12.000 ευρώ συν το 30% του εισοδήματός του για το ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Προσοχή στις φθαρμένες αποδείξεις
Σύμφωνα λοιπόν με τις εγκυκλίους που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τη φορολογική δήλωση για το 2011 που θα αποστείλουμε, θα πρέπει να καταθέσουμε και το σύνολο των αποδείξεων που θα έχουμε μαζέψει όλο το 2010. Πρέπει να τις κοιτάξουμε μία-μία και στο τέλος να σημειώσουμε τον αριθμό τους και το συνολικό ποσό. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο τρόποι για να τις στείλουμε στην Εφορία: είτε με ειδική ηλεκτρονική φόρμα είτε σε κλειστό φάκελο. Αν επιλέξουμε την τελευταία οδό, πρέπει πάνω στον φάκελο να αναγράφονται απαραιτήτως το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ μας, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό τους ποσό.
Ο φάκελος θα παραμείνει κλειστός στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και στη συνέχεια θα ανοιχτεί μαζί με τους υπόλοιπους φακέλους και θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που κάποια από τις αποδείξεις έχει φθαρεί. Αν δεν φαίνεται καθαρά το τελικό ποσό ή το όνομα της επιχείρησης, ή το ΑΦΜ της ή ημερομηνία έκδοσής της, για να γίνει δεκτή η απόδειξη, είμαστε υποχρεωμένοι να τα επαναλαμβάνουμε ώστε να μπορούν να διαβαστούν.
Ποινές και μπόνους
Σε περίπτωση που το σύνολο των αποδείξεων που θα καταθέσουμε δεν καλύπτει το όριο που έχει τεθεί για το αφορολόγητο, υπάρχει ποινή. Θα πρέπει να πληρώσουμε φόρο που αντιστοιχεί στο 10% του εναπομείναντος ποσού. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο. Αν όμως υποβάλει αποδείξεις 2.600 ευρώ, η διαφορά των 1.000 θα φορολογηθεί με συντελεστή 10% και θα πληρώσει 100 ευρώ.
Αντίθετα, αν το ποσό των αποδείξεων που θα καταθέσει είναι μεγαλύτερο από το απαιτούμενο, επιβραβεύεται με μείωση φόρου με συντελεστή 10% στο ποσό πάνω από τις 12.000 ευρώ. Ως ανώτατο όριο αποδείξεων ορίστηκαν τα 15.000 ευρώ για τον άγαμο και έτσι θα μπορεί να υπάρχει το μέγιστο 300 ευρώ μείωση από τον φόρο. Για τους συζύγους ορίστηκαν τα 30.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι και οι δυο «πιάνουν» το απαιτούμενο αφορολόγητο.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει όταν ο γονέας βαρύνεται με τα έξοδα ενός ή περισσότερων παιδιών. Έτσι, για τον γονιό που τον βαρύνει ένα παιδί, το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 13.500 ευρώ, αν έχει δύο παιδιά ανεβαίνει στα 15.000 ευρώ, αν έχει τρία το αφορολόγητο είναι 23.500 ευρώ, και αν έχει τέσσερα, 25.500. Από εκεί και πάνω το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αντίθετα, υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πρέπει να καταθέσουν αποδείξεις, γιατί δεν δικαιούνται το αφορολόγητο. Πρόκειται για τους κατοίκους του εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, με εξαίρεση όμως τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δικαιούνται το αφορολόγητο.
Ποιοι δικαιούνται το αφορολόγητο
Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν αποδείξεις για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Σε όσους μένουν σε οίκο ευγηρίας κατ’ αρχήν αναγνωρίζεται αυτόματα το αφορολόγητο και το ίδιο ισχύει για τους φυλακισμένους. Επίσης αποδείξεις δεν χρειάζεται να καταθέσουν όσοι Έλληνες πολίτες εργάζονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες στο εξωτερικό.
Πρόκειται για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και των υπόλοιπων δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών. Επίσης, οι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού της Μόνιμης Αντιπροσωπίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό, καθώς και οι υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
Οι κάτοικοι σε χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα το οποίο ξεπερνάει το 90% του συνολικού τους εισοδήματος δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Σε αυτή την περίπτωση το αφορολόγητο είναι αυξημένο κατά 50% και προβλέπεται ότι γι’ αυτή την προσαύξηση δεν χρειάζεται να προσκομίσουν επιπλέον αποδείξεις.
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ!
Ποιες να βάλετε και ποιες όχι
Στον φάκελο με τις αποδείξεις που θα αποστείλουμε στην αρμόδια ΔΟΥ κατ’ αρχήν πρέπει να βάλουμε τις αποδείξεις που τεκμηριώνουν το αφορολόγητο. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε αποδείξεις από κοινόχρηστες δαπάνες και αγορά πετρελαίου θέρμανσης και αποδείξεις από καταστήματα ειδών διατροφής όπως σουπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ. Επίσης από εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, fast food και οποιονδήποτε άλλο χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας.
Υπολογίζονται και οι αποδείξεις από αγορές ρούχων, παπουτσιών και επιδιόρθωσής τους, καθώς και από αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και επισκευής τους. Το ίδιο και για τα βιβλία, τα χαρτικά, τα σχολικά είδη, τα παιχνίδια και τα είδη δώρων γενικά, αποδείξεις των ΕΛ.ΤΑ., εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο. Δεκτές γίνονται και οι αποδείξεις από την επισκευή και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού και εξαερισμού των κατοικιών και πολυκατοικιών, καθώς επίσης από έξοδα σε τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Μπορούμε ακόμη να συμπεριλάβουμε και τις αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες: υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και γενικά τα επαγγέλματα που αφορούν την επισκευή και τη συντήρηση των οικοδομών, λογιστές φοροτεχνικούς, μεσίτες ακινήτων, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ. Το ίδιο και από κομμωτήρια, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής.
Δεκτές γίνονται τέλος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων, έξοδα για μαθήματα οδήγησης, ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων.
Μόνο για έκπτωση φόρου
Υπάρχει και μια κατηγορία αποδείξεων οι οποίες δεν «μετράνε» για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμες γιατί οδηγούν σε εκπτώσεις από τον φόρο ή σε μείωση του εισοδήματος. Είναι οι αποδείξεις από γιατρούς, δικηγόρους, φροντιστήρια, ενοίκια κύριας κατοικίας ή ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου και εισφορές. Πρόκειται γενικά για έξοδα που προβλέπονται από τα άρθρα 8 και 9 του ΚΦΕ.
Ποιες δεν μετρούν
Στον φάκελο που θα στείλετε στην εφορία δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε αποδείξεις από τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Το ίδιο και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Δεν υπολογίζονται επίσης τα έξοδα για την αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών και αεροσκαφών και γενικά για αγορές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Ακόμη δεν «περνάνε» τα έξοδα για την απόκτηση εισιτηρίων σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα και πλοία, το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα χρήματα που δαπανώνται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.
Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψω;
Αφορολόγητο για κάθε σύζυγο | 12.000 ευρώ |
Οικογενειακό εισόδημα | 40.000 ευρώ |
Εισόδημα συζύγου Α | 15.000 ευρώ |
Εισόδημα συζύγου Β | 25.000 ευρώ |
Δηλωμένες αποδείξεις | 10.000 ευρώ |
Απαιτούμενες αποδείξεις Α | (12.000Χ10%) +(3.000X30%)=1.200+ 900= 2.100 ευρώ |
Απαιτούμενες αποδείξεις Β | (12.000Χ10%)+ (13.000Χ30%)=1.200+3.900= 5.100 ευρώ |
Σύνολο απαιτούμενων αποδείξεων | 7.200 ευρώ |
Αποδείξεις που αντιστοιχούν σε σύζυγο Α | 10.000Χ (15.000/40.000)= 3.750 ευρώ |
Αποδείξεις που αντιστοιχούν σε σύζυγο Β | 10.000Χ (25.000/40.000)= 6.250 ευρώ |
Μείωση φόρου συζύγου Α | 3.750 -2.100=1.650Χ10% =165 ευρώ |
Μείωση φόρου συζύγου Β | 6.250 -5.100 =1.150Χ10% =115 ευρώ |
Υπολογισμός των αποδείξεων για μείωση φόρου
Εισόδημα
|
Αποδείξεις για κάλυψη αφορολογήτου
|
48.000 | 12.000 |
40.000 | 9.600 |
30.000 | 6.600 |
25.000 | 5.100 |
21.000 | 3.900 |
19.000 | 3.300 |
17.000 | 2.700 |
15.000 | 2.100 |
13.000 | 1.500 |
12.000 | 1.200 |
10.000 | 1.000 |
8.000 | 800 |
6.000 | 0 press-time.com |