Καθοριστικό το 2011 για το «Λιμενικό περίπτερο»

Εντός του 2011 αναμένεται να έχει ξεκαθαριστεί οριστικά το τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο του “λιμενικού περιπτέρου” στο παλιό λιμάνι των Χανίων τόσο σε ότι αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, όσο και στο θέμα της κατεδάφισής του.

Φέτος συμπληρώθηκαν 13 ολόκληρα χρόνια από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για κατεδάφιση του κτιρίου του “λιμενικού περιπτέρου” και ακόμη το θέμα βρίσκεται μπλεγμένο στα γραφειοκρατικά γρανάζια των διάφορων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ενώ το 1997 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατεδάφιση του κτιρίου, το 1999 η τοπική υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων ζήτησε τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου μνημείου. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε δύο φορές από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και ενώ η αρχική απόφαση για την κατεδάφιση δεν έχει ανακληθεί η τροποποιηθεί, όχι μόνο δεν έχει εφαρμοστεί αλλά το θέμα θα παραπεμφθεί για τρίτη φορά σε κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων μνημείων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν.Χανίων Γιώργος Πρωιμάκης «εκκρεμεί απόφαση του ΚΑΣ για το κατά πόσον το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να θεωρηθεί ως νεώτερο μνημείο και ως εκ τούτου να διατηρηθεί και να επισκευαστεί. Ίσως Γενάρη-Φλεβάρη συνεδριάσει το ΚΑΣ για το θέμα και να αποφανθεί».

Βέβαια πολλοί μεταξύ των οποίων και η Ένωση Καταστηματαρχών Ενετικού λιμένα Χανίων συμφωνούν απολύτως με την αρχική απόφαση του ΚΑΣ για κατεδάφιση του ετοιμόρροπου, πλέον, κτιρίου. « Εμείς από την αρχή ζητήσαμε την κατεδάφιση του κτίσματος και στον χώρο του να γίνει ένα μικρό παρκάκι. Αυτό θα αλλάξει την μορφή του λιμανιού και θα ομορφύνει την περιοχή» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Σταύρος Μαρινάκης επισημαίνοντας πως « η βελτίωση της αισθητικής σε αυτό το σημείο του λιμανιού είναι πολύ πιο σημαντική από το να παραμείνει όπως είναι….Αυτό έχει καταστραφεί και κατά την γνώμη μας δεν μπορεί να επισκευαστεί και θα είναι πάντα εστία υποβάθμισης της περιοχής».

Στο μεταξύ τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμενικού περιπτέρου. «Τον Μάρτιο θα ληφθεί απόφαση από το δικαστήριο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμενικού περιπτέρου και του κτιρίου όπου στεγάζοντο τα γραφεία του λιμενικού ταμείου δίπλα στο κεντρικό λιμεναρχείο» δήλωσε ο κ.Πρωιμάκης.

Υπενθυμίζεται πως ο Νόμος με τον οποίο ιδρύθηκε το δημοτικό λιμενικό ταμείο Χανίων ορίζει ότι η ακίνητη περιουσία του κρατικού λιμενικού ταμείου Ν.Χανίων περνά αυτοδίκαια στο δημοτικό λιμενικό ταμείο. Το κρατικό λιμενικό ταμείο προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του Νόμου κι έως τώρα το δημοτικό ταμείο έχει κερδίσει τρείς δίκες, ενώ τον Μάρτιο θα γίνει και η τελευταία.

Πάντως όπου και να ανήκει το λιμενικό περίπτερο σύμφωνα και με αρχαιολογικούς κύκλους η κατεδάφισή του είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτε από την σχετική απόφαση του 1997, όχι μόνο γιατί εάν κηρυχθεί  μνημείο απαιτούνται ειδικές μελέτες, υλικά και τεχνικές που συνεπάγονται πιστώσεις οι οποίες με δεδομένη την οικονομική κατάσταση είναι παντελώς αδύνατον να εξευρεθούν, όχι μόνο γιατί θα αναδειχθεί το μνημείο του Γυαλί τζαμί πάνω στο οποίο κόλλησαν τα τσιμέντα του λιμενικού περιπτέρου. Επιπλέον, τόσα χρόνια το κτίριο αφημένο στην τύχη του, ασυντήρητο και εκτεθειμένο στην αλμύρα της θάλασσας έχει καταστεί σχεδόν ετοιμόρροπο και το μόνο βέβαιο είναι πως αποτελεί μια ντροπή για την εικόνα του πλέον τουριστικού προορισμού των Χανίων του παλιού λιμανιού.

17.12.20
του Ναπολέοντα Σαραντίδη απο την εφημερίδα “Νέος Κύρηκας”