Χρυσά απομνημονεύματα για τον κύριο WikiLeaks

Συμβόλαια ύψους 1,14 εκατομμυρίων ευρώ έχει υπογράψει ο Τζούλιαν Ασάνζ για να γράψει την αυτοβιογραφία του. Συγκεκριμένα αναμένεται να εισπράξει 800.000 δολάρια από τον αμερικανό εκδότη του Αλφρεντ. Α. Κνοπφ και 325.000 λίρες από το βρετανικό εκδοτικό οίκο Canongate, ενώ μικρότερα ποσά αναμένεται να του αποφέρουν άλλα μικρότερα συμβόλαια.

Όπως δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sunday Times», ο Αυστραλός ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, θα γράψει την αυτοβιογραφία του παρότι δεν θα το επιθυμούσε, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωση του ιστότοπου που έχει αναστατώσει επαρκώς δεκάδες κυβερνήσεις και να καλύψει τα δικαστικά του έξοδα που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο 39χρονος Τζούλιαν Ασάνζ, που δίνει μάχη για να αποτρέψει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών, έχει αποφυλακιστεί υπό όρους στη Βρετανία και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό αναμένοντας την εκδίκαση του αιτήματος έκδοσής του που έχει οριστεί για τις 7 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Σχετικά με την πιθανότητα να απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες για κατασκοπεία από την πλευρά των ΗΠΑ, αναφορικά με τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε σε βρετανική εφημερίδα πως σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ υπάρχουν “μεγάλες πιθανότητες” να δολοφονηθεί, “όπως ο Τζακ Ρούμπι” το 1967.