ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ : Πρόγραμμα 120 εκ. ευρώ

Υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου  πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με αντικείμενο οργανωτικά θέματα και  προετοιμασία της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα γίνει τις επόμενες ημέρες για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα « ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ…

και που στόχο έχει τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Κρήτης μέσα από δράσεις που προωθούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν Αναπτυξιακές Εταιρείες και όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

«Υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς της Αυτοδιοίκησης για να υλοποιήσουμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα  « ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ » που ήδη έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και νομίζω ότι είναι ένα πρόγραμμα αρκετά αναπτυξιακό για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης», ανέφερε ο κ. Καρούντζος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Αυτό που έχουμε σήμερα,  διευκρίνισε  ο Γενικός Γραμματέας,  ως αντικείμενο στη σημερινή σύσκεψη είναι οργανωτικά θέματα , προετοιμασία της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, και το ενδιαφέρον και η καταγραφή που κάνουν αυτή τη στιγμή όλες οι Αναπτυξιακές Εταιρείες σε επίπεδο αιτημάτων. Τα αιτήματα αυτά θα αξιολογηθούν σε επίπεδο τεχνικών δελτίων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας έτσι ώστε να πάμε σε μια Επιτροπή Παρακολούθησης και να έχουμε την πρώτη ένταξη έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο, σε επίπεδο μελετών και υλοποίησης οι Δήμοι που έχουν τεχνικές υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν,  από κει και πέρα όμως για όσους δεν έχουν, υπάρχει ο Ο.Α.ΔΥ.Κ και ο Ο.ΑΝ.Α.Κ, υπάρχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας,  οι ΤΥΔΚ και υπάρχει και μια τεράστια βοήθεια και από τις ίδιες τις Αναπτυξιακές Εταιρείες.

Επίσης επεσήμανε, ότι «μπορούμε να έχουμε άμεσα, το επόμενο δεκαπενθήμερο τις εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα». «Για τον λόγο αυτό, τόνισε, κάνουμε αυτή τη σύσκεψη προκειμένου να δούμε τα έργα που έχουν ωριμότητα , που έχουν ήδη μελέτες και υπόλοιπο μελετών θα χρηματοδοτηθεί από το ίδιο το Πρόγραμμα οι οποίες θα υλοποιηθούν είτε από την ΤΥΔΚ, είτε από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ, είτε από τον Ο.ΑΝ.Α.Κ.

Είναι δράσεις που θα έχουν σε τρεις, τέσσερεις, και πέντε τομείς για κάθε περιοχή για να δώσουμε ένα χρώμα αναπτυξιακό.»

Οι βασικοί άξονες δραστηριότητας του Προγράμματος και τα κύρια μέτρα αφορούν δράσεις αναβάθμισης των βασικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών, αναζωογόνησης και δημιουργίας ελκυστικών χωριών, προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθησης ήπιων δράσεων τουρισμού υπαίθρου, ενίσχυσης δικτύων και δημιουργία δομών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το οικονομικό άνοιγμα των Οργανισμών Ο.Α.ΔΥ.Κ και Ο.ΑΝ.Α.Κ και τι μερίδιο ευθύνης φέρουν οι Δήμοι ο κ. Καρούντζος υπογράμισε:

«Υπάρχουν οφειλές από Δήμους και προς τον Ο.ΑΝ.Α.Κ και προς τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία, να εκπονούνται μελέτες από τους δύο Οργανισμούς και να μην πληρώνονται από τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης. Δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κανένα έργο εάν οι Δήμοι δεν μπουν σε μια διαδικασία  εξόφλησης των παλιών οφειλών. Δεν είναι κατανοητό, γιατί ενώ έχουμε δύο εργαλεία τον Ο.Α.ΔΥ.Κ και τον Ο.ΑΝ.Α.Κ στην Κρήτη , εργαλεία της Αυτοδιοίκησης και εφόσον οι Δήμοι πηγαίνουν σ αυτούς και παραγγέλνουν μελέτες,  να μην πληρώνουν. Στο Πρόγραμμα « ΚΡΗΤΗ- ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» θα γίνει χρηματοδότηση των μελετών. Όποιος μπει μέσα σε αυτό το Πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει  μια διαδικασία αποπληρωμής παλιών οφειλών και μετά θα εντάσσεται στο Πρόγραμμα», κατέληξε ο κ. Καρούντζος.

2810.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Ας ελπίσουμε οι δράσεις αυτες να ωφελήσουν το μεγάλο μέρος του πληθυσμού και όχι 2-3 ημέτερους…