Έκθεση του Ιάκωβου Κουμή με τίτλο “Συλλογή Μνήμης”

Από τις 15/12/2010 έως τις 31/12/2010 στην γκαλερί “Rosewood” στα Κουνουπιδιανά.

Ο Ιάκωβος Κουμής κατάγεται από τα Χανιά αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην πόλη μας. Απόφοιτος της Ιατρικής (καρδιολόγος) αλλά και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εξασκεί με αγάπη, συνείδηση και ιδιαίτερο ζήλο και τα δύο.


Στην έκθεση με τίτλο ‘Συλλογή Μνήμης’ ο ζωγράφος μάς προσφέρει μια αναδρομή στις προηγούμενες εκθέσεις του, που έχουν γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδος θέλοντας να μας μυήσει σε έναν ολοκληρωμένο κόσμο που έχει δημιουργήσει μέσα από τα έργα του.
Η τεχνική με τις σύριγγες και τα ακρυλικά χρώματα που χαρακτηρίζει τη δουλειά της πρώτης έκθεσης, συμπληρώνεται με χρωματιστή κιμωλία στις επόμενες.
Οι πίνακες εμπλουτίζονται από μικρές αφηγήσεις γραμμένες σε ανύποπτο χρόνο…

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστορικός, κριτικός τέχνης, Αθηνά Σχινά, «ο Ιάκωβος Κουμής εμπνέεται στη ζωγραφική του από εικόνες της καθημερινότητας, των ανθρωπίνων συναναστροφών και της μνήμης αποδίδοντας αφαιρετικά της αισθήσεις που του προκαλούν οι εικαστικά μεταποιημένοι συνδυασμοί της πραγματικότητας και του υποσυνείδητου.
Ο αρμονικός και άλλοτε ο αντιστικτικός διάλογος χρωμάτων και σχημάτων, ρυθμών και τρόπων γραφής δυναμοποιεί τον χώρο και τη φωτεινότητα των μοτίβων του, που υπηρετούν την ελευθερία της χειρονομίας νοηματοδοτώντας και εμψυχώνοντας τον κόσμο μιας ευφάνταστης ενδοχώρας, η οποία αποκαλύπτεται με ευφροσύνη στις επιφάνειές του».