Οι «Δανειστές» του Α. Στρίνμπεργκ από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Το έργο ‘Οι Δανειστές’, παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης ως 1ο έργο της χειμερινής θεατρικής περιόδου.

Η πρεμιέρα δόθηκε στα Χανιά το Σάββατο 8 Ιανουαρίου στην αίθουσα θεάτρου του Βενιζελείου Ωδείου.
‘Οι Δανειστές’ ένα από τα πιο διάσημα έργα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ αλλά και από τα σημαντικότερα του παγκόσμιου δραματολογίου, θα φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου, στο εξωτερικό και την Ελλάδα, σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη, που φέτος θα σκηνοθετήσει επίσης τους ‘Νταντάδες’ του Γιώργου Σκούρτη στην Αθήνα, με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Τάκη Χρυσικάκο καθώς επίσης και το ‘Καλιφόρνια Ντρίμιν’ του Βασίλη Κατσικονούρη, στο Θεσσαλικό Θέατρο, με τους Στέλιο Καλαϊτζή, Αντώνη Καλογήρου, Αρετή Ντάλιου και Ιωάννα Κουτρουλή.
Η μετάφραση και η δραματουργική επεξεργασία είναι του σκηνοθέτη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Λυντζέρη, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Mουσική επιμέλεια και βοηθός σκηνοθέτη ο Αλέξανδρος Νταβρής.
Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ζαχαρίας Ρόχας (Γκούσταβ), Αγάπη Μανουρά (Θέκλα), Μιχάλης Μαρκάτης (Αντολφ).
Πρόκειται για μια ‘τραγική κωμωδία, όπως χαρακτηρίζει το έργο ο ίδιος ο συγγραφέας, που έχει για κεντρικό θέμα τις σχέσεις και τις συγκρούσεις των δύο φύλων που στοίχειωσαν σχεδόν όλη του τη δραματουργία αλλά και τη ζωή του’.
«Οι Δανειστές», γραμμένοι το 1888 -την ίδια χρονιά που ο Στρίντμπεργκ έγραψε το «Δεσποινίς Τζούλια» και έναν χρόνο μετά το αυτοβιογραφικό «Η Απολογία Ενός Τρελού»- ήταν το αγαπημένο του έργο. Ο ίδιος σημειώνει: ‘«Οι Δανειστές» είναι το πιο ώριμο έργο μου και πέρα για πέρα μοντέρνο, ανθρώπινο, συναρπαστικό… Τα τρία πρόσωπα είναι ελκυστικά και έχουν αμείωτο ενδιαφέρον απ’ την αρχή ως το τέλος. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό αφού μιλάει για τη σύγκρουση του άνδρα με τη γυναίκα επιτυγχάνοντας μια ουσιαστική σκιαγράφηση των δύο φύλων πέρα από συμβατικότητες’.
Η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου γράφει: ‘Η δραματική παραγωγή του Στρίντμπεργκ -58 θεατρικά έργα- είναι άρρηκτα δεμένη με τα προσωπικά του πάθη, τα βιώματα, τις αλλαγές κοσμοθεωρίας. Στα Στριντμπεργκικά δράματα ο λόγος των προσώπων είναι ταυτόσημος με τον λόγο του συγγραφέα. Ο Στρίντμπεργκ μεταπλάθει αδιάκοπα τις αναμνήσεις, τις εντυπώσεις, τις εμπειρίες της προσωπικής του ζωής. Το υλικό είναι πάντα αυτοβιογραφικό. Αλλάζουν μονάχα η διάθεση, η στάση απέναντί του και αναγκαστικά η δραματική τεχνική. Ο συγγραφέας στρέφεται διαρκώς γύρω από τον εαυτό του. Δεν κοιτάζει τα κοινωνικά προβλήματα με την ιδιότητα του παρατηρητή, όπως ο Χάουπτμαν ή ο Ιψεν αλλά ξαναζεί βίαια οτιδήποτε τον σημάδεψε εσωτερικά. Το Εγώ του βρίσκεται μόνιμα στο Κέντρο του Δράματος. Ανανεώνεται, όμως, από το ένα έργο στο άλλο γιατί ντύνεται κάθε φορά με αλλιώτικο ένδυμα’.
Ας σημειωθεί πως ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, παρά την πλούσια σταδιοδρομία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και όπως δηλώνει, διαβάζει την καταδυναστευτική αυτή σχέση αγάπης – μίσους που ενυπάρχει στο έργο και οδηγεί την παράσταση σ’ ένα διαχρονικό παιχνίδι ‘Επικίνδυνων Σχέσεων’, μέσα από μία σύγχρονη οπτική.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
ΧΑΝΙΑ: ΑΠΟ 8/1 ΕΩΣ ΚΑΙ 14/2/2011 ΚΑΘΕ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ: ΩΡΑ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ: ΩΡΑ 19:30
ΧΩΡΟΣ: ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ:    12 Ευρώ
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ:   8 Ευρώ  Μαθητικό-Φοιτητικό-Άνεργοι-Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι-Εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία-Λιμενικό-Πυροσβεστική-Πολιτική προστασία και οι συνταξιούχοι αυτών) καθώς και σε ένα συνοδό τους-Κάρτα Πολιτισμού.
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω: ΔΩΡΕΑΝ
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:
Γραφεία Θέατρου (Νικ. Φωκά 5) (τηλ. 2821044256-όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
Γραφεία Θεάτρου (Νικ. Φωκά 5) (τηλ.2821044256-όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες)
Κατάσταημα ΚΟSTA BODA (Κυδωνίας 17 – τηλ. 2821075957)
ΕΝΑΡΞΗ ΤΑΜΕΙΟΥ: Δύο ώρες πριν από κάθε παράσταση

ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ web-site