Η απερχόμενη δημοτική αρχή ενέκρινε έργα στον (παλιό) Δήμο Χανίων, προυπολογισμού 7,5 εκ. ευρω !!

Πραγματικά κάνει εντύπωση η έγκριση και δρομολόγηση για ανάθεση το Γενάρη του 2011, 8 μέρες πρίν τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής, έργων στον σημερινό Δήμο Χανίων, της τάξης των 7,5 εκατομυρίων ευρω !!  Απο τα Χανιώτικα Νέα αντιγράφουμε :

Ποδηλατόδρομοι, πεζοδρόμια, ράμπες για τυφλούς, οδεύσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα και δεντροφυτεύσεις είναι μεταξύ των έργων που δρομολογούνται από την ερχόμενη εβδομάδα στα Χανιά.
Πρόκειται για μια σειρά από έργα προσπελασιμότητας, που πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά την πόλη και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από τον Δήμο Χανίων.
Τα έργα αφορούν τις περιοχές: Χαλέπα, Παχιανά, οδό Πειραιώς και οδό Κυδωνίας καθώς και άλλες περιοχές των Χανίων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, που είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ Κρήτης, ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συμβάσεις των έργων στα Παχιανά και τη Χαλέπα (οδός Εθνικής Αντιστάσεως) έχουν ήδη υπογραφεί από τους αναδόχους και θα αρχίσουν να  υλοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα.
Για τα υπόλοιπα έργα απομένει να υπογραφούν οι συμβάσεις ή οι αναθέσεις, ενώ έχουν 24μηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Όπως ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Αρης Παπαδογιάννης, ‘τις επόμενες μέρες λόγω των εορτών που μεσολαβούν, μετά από συνεννόηση με τους αναδόχους, θα ξεκινήσουν στην πόλη μας σημαντικότατα έργα, που έχουν να κάνουν με την προσπελασιμότητα καθώς είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ Κρήτης και στο σύνολό τους αγγίζουν τα 7,5 εκατ. ευρώ’.

Χαλέπα

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη πρόκειται για παρεμβάσεις σε περιοχές, όπως είναι η οδός Εθνικής Αντιστάσεως στη Χαλέπα (παράλληλος δρόμος της οδού Ακρωτηρίου). Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί δρόμος        -που προβλέπεται από το σχέδιο πόλεως- ο οποίος θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για ΑμεΑ. Θα περιλαμβάνει πεζοδρόμια, ράμπες, βάσει προδιαγραφών, οδεύσεις για τυφλούς και άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλεκτροφωτισμό, δεντροφυτεύσεις, υπογειοποίηση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Το έργο προϋπολογίστηκε στα 2,8 εκατ. ευρώ -περίπου- και έχει διάρκεια εκτέλεσης 24 μήνες.
Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η έναρξη των εργασιών θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
‘Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο, που θα βοηθήσει πάρα πολύ την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα όσον αφορά την πόλη των Χανίων από το Ακρωτήρι’, τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης.

Παχιανά

Το δεύτερο έργο, που αφορά την περιοχή των Παχιανών, προβλέπει: Διανοίξεις, διαμορφώσεις των οδών Καντάνου – Λευκών Ορέων, Νικολάου Σκουλά – Ιωάννη Καλογερή και Αν. Μάντακα. Πρόκειται για μια ανασυγκρότηση ολόκληρης της περιοχής των Παχιανών. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου, αφού με τη διάνοιξη της οδού Λευκών Ορέων και τη διαπλάτυνση της οδού Καντάνου, θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, δεντροφυτεύσεις, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. Επίσης, θα πεζοδρομηθεί το κομμάτι του δρόμου, που διέρχεται μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, ώστε να μην διέρχονται αυτοκίνητα και να μην δημιουργείται πρόβλημα με τους πεζούς. Το έργο προϋπολογίστηκε στα 2,3 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2007 – 2013. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει τις επόμενες ημέρες και έχει διάρκεια εκτέλεσης 18 μήνες.

Ποδηλατόδρομος

Το τρίτο έργο αφορά τη διαμόρφωση της οδού Πειραιώς, τον δρόμο που συνδέει τη νέα πόλη με την παλιά και στο οποίο προβλέπεται να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, ποδηλατόδρομος με ειδικές προδιαγραφές.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη: ‘Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για ανάδειξη της παλιάς πόλης των Χανίων και συγχρόνως σύνδεσής της με τη νέα πόλη. Πρόκειται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, αφού προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, τοποθέτηση φωτισμού, γίνεται ποδηλατόδρομος με ειδικές προδιαγραφές, τοποθετούνται κιγκλιδώματα. Η μελέτη έχει τις εγκρίσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου -αφού έχει προκύψει μία ένσταση- και αναμένεται η έγκριση από την Περιφερειακή Διοίκηση και η ανάθεση από τη Δημαρχιακή Επιτροπή’.
Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει 900.000 ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται μέσω ΣΑΤΑ.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης: ‘Εκτός από τα παραπάνω έργα, που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, πρόκειται να ξεκινήσει μια εργολαβία, που αφορά τις διανοίξεις, βελτιώσεις σε περιοχές, όπως τα Λενταριανά, ο Αγιος Ιωάννης, η Νέα Χώρα, η Χαλέπα και ο Προφήτης Ηλίας. Δημιουργούνται σημαντικά έργα διανοίξεων αλλά και ασφαλτοστρώσεων, δημιουργίας πεζοδρομίων, στην πλατεία Ευαγγελίστριας θα δημιουργηθεί μια στρογγυλή νησίδα προκειμένου να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό της περιοχής’.

Ράμπες

Ένα ακόμη έργο, που αφορά την προσπελασιμότητα στην οδό Κυδωνίας, ξεκινά από την πλατεία 1866 έως την οδό Αποκορώνου. Το έργο προϋπολογίζεται γύρω στις 310.000 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω ΣΑΤΑ.
Οι εργασίες αφορούν την ανακατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Κυδωνίας, έτσι ώστε να πληρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής και προσβασιμότητας από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια, ράμπες, οδηγοί τυφλών, φωτισμός, φύτευση και θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.
Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει τις επόμενες ημέρες μετά τον έλεγχο των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης που έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία του Δήμου.
‘Με τη λήξη της θητείας μας αφήνουμε «προίκα» και παρακαταθήκη, σημαντικά έργα τα οποία θα συνεχίσουν να εκτελούνται από τη νέα Δημοτική Αρχή. Σε αυτήν τη διαδικασία θα είμαστε κι εμείς παρόντες, βοηθώντας, συμμετέχοντας για την άρτια εκτέλεση των έργων γιατί πρόκειται για έργα, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων’, ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα έργα αυτά δεν ήταν εφικτό να ξεκινήσουν να υλοποιούνται νωρίτερα καθώς το ΕΣΠΑ άργησε αρκετά να ‘ανοίξει’. ‘Οι διαδικασίες έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα… Εμείς αυτά τα έργα δεν προσπαθήσαμε να τα προβάλλουμε προεκλογικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει να εκτελεστούν προς όφελος της πόλης’, κατέληξε.