Σαπίζουν 10.000 τόνοι πατάτες

«Τουλάχιστον 10.000 τόνοι πατάτας βρίσκονται αυτή τη στιγμή αδιάθετοι στις αποθήκες μας στο Οροπέδιο Λασιθίου, τη στιγμή που η αγορά είναι γεμάτη με πατάτες από γειτονικά κράτη, που πωλούνται ακόμη και ως ελληνικές».
Η κατάσταση και στην αγορά της πατάτας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη και να διαφέρει από αυτή στην οποία βρίσκονται όλοι οι αγρότες της Κρήτης.


Οι συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί και στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγροτικής ενασχόλησης δεν διαφέρουν και πολύ από τα υπόλοιπα τμήματα του πρωτογενούς τομέα. Και εδώ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διάθεση και η προώθηση του προϊόντος.
Ο ανταγωνισμός που παρατηρείται χρόνο με το χρόνο από τις χώρες οι οποίες ασχολούνται και αυτές με την παραγωγή πατάτας, σε συνδυασμό με τους μεσάζοντες και τα καρτέλ, τα οποία εισάγουν πατάτες, τις «βαφτίζουν» ελληνικές και τις πωλούν στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό, έχουν δημιουργήσει και στους πατατοπαραγωγούς… ασφυξία.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι χιλιάδες τόνοι πατάτας να βρίσκονται στις αποθήκες και να κινδυνεύουν να σαπίσουν πριν διατεθούν προς πώληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή φυλάσσονται στις αποθήκες του Οροπεδίου περίπου 10.000 τόνοι πατάτας, δηλαδή το 1/3 της ετήσιας παραγωγής!
Την ήδη δύσκολη κατάσταση ήρθε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο ο καιρός. Οι καταρρακτώδεις βροχές, το χιόνι και ο παγετός λάσπωσαν πολλά από τα χωράφια, με τους παραγωγούς να μην μπορούν να πλησιάσουν τις καλλιέργειές τους και να βγάλουν από αυτά τις πατάτες, οι οποίες αν δεν έχουν ήδη σαπίσει, θα καταστραφούν μέχρι να γίνει η συγκομιδή τους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Οροπεδίου Λασιθίου -η οποία ασχολείται με τη συσκευασία, την εμπορία και τη διακίνηση πατάτας- περιγράφει μια εικόνα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δυσοίωνη για το μέλλον του προϊόντος.
Σύμφωνα με τον κ. Μανόλη Πατεράκη, η πατάτα έχει μια πολύ κακή πορεία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της.
«Ξεκίνησε από την πατάτα της Μεσαράς που δεν πουλήθηκε και η κατρακύλα συνεχίστηκε και σε εμάς. Οι τιμές που κυμανθήκανε οι πατάτες ήταν περίπου στο κόστος παραγωγής της. Το κόστος παραγωγής της είναι περίπου 32 λεπτά το κιλό και οι τιμές πώλησης ήταν στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο. Υπήρχαν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η τιμή ήταν μικρότερη από το κόστος παραγωγής, αλλά οι αγρότες αναγκάστηκαν να πουλήσουν λόγω της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν».
Και στη Μεσαρά και στα Αστερούσια και στο Οροπέδιο οι συνέπειες ήταν οι ίδιες. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί πέταξαν και κάποιες από τις ποσότητες που είχαν καθώς δεν πρόλαβαν να τις πουλήσουν. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι πατάτες αντέχουν για πολύ καιρό και δεν είναι όπως τα κηπευτικά προϊόντα.
«Τις πετάμε»
«Φτάσαμε στο σημείο να τις πετάμε στην Κρήτη. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό εμείς στο Οροπέδιο δεν είχαμε πετάξει γιατί οι δικές μας συντηρούνταν. Αλλά παραμένει μεγάλη ποσότητα αδιάθετη στις αποθήκες μας» αναφέρει ο κ. Πατεράκης.
Η έλλειψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος και ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει με συνέπεια τις αθρόες εισαγωγές πατάτας από γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία και την Αίγυπτο, έχει σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ένας τεράστιος όγκος πατάτας να στοιβάζεται στις αποθήκες του νησιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Οροπεδίου στη διάρκεια όλης της χρονιάς μεγάλες ποσότητες πατάτας εισήχθησαν και καταναλώθηκαν, έχοντας βαπτιστεί ελληνικές.
Εντομολογικά προβλήματα
Και μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος ήρθαν να προστεθούν και μια σειρά από εντομολογικά προβλήματα για την πατάτα.
«Πάρα πολλές πατάτες πεταχτήκανε ή πήγαν για τροφή στα πρόβατα λόγω των έντονων εντομολογιών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί. Και το θέμα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν μας καλύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί έντονα και μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο» επισημαίνει ο κ. Πατεράκης.

[2810.gr]