Να κατεδαφισθεί το τουριστικό περίπτερο στο (παλιό) λιμάνι ;;

Είδαμε απόψε τον κύριο Βαλυράκη στα τοπικά κανάλια να καταφέρεται εναντίον μιάς μικρης μειοψηφίας αρχιτεκτόνων που θέλουν να παραμείνει και να μην γκρεμισθεί το τουριστικό περίπτερο στο “παλιό” -όπως συνηθίσαμε να λέμε…- λιμάνι.

Απο άλλο επαγγελματικό χώρο ο Σήφης Βαλυράκης, με την “υπεροχή” του σαν βουλευτής, τοποθετείται να υποθέσουμε με γνώμονα την άποψη του σαν περιπατητής του λιμανιού, που παρατηρεί ένα ερείπιο.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα, αφου το συγκεκριμένο κτίριο είναι έργο του Ελληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού ενω έχει την ιστορία του αφου απετέλεσε για πολλά χρόνια χώρο αναψυχής, μία απο τις πρώτες καφετέριες των Χανίων, κέντρο διασκέδασης μεγάλης δημοτικότητας, ταβέρνα, πρόσφατα χώρος έκθεσης και πώλησης κεραμικών και ένα διάστημα στέγαζε τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού “ΚΥΔΩΝ”.

Το ατράνταχτο επιχείρημα του κου Βαλυράκη είναι ότι το κτίριο είναι ετοιμόρροπο και εγκαταλειμένο. Γιατί μήπως είναι το μόνο ;; Η βίλλα της Βαρώνης Σβάρτς στη Χαλέπα δεν εχει αφεθεί στην εγκατάλειψη παρόλο που φωνάζουν σύλλογοι και ιδιώτες ; Τόσα διατηρητέα και μη κτίρια δεν υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη στην πόλη, με αποκορύφωμα μία όψη που χάσκει χρόνια τώρα στην οδο Αποκορώνου… Ολο το παλιό λιμάνι αποτελείται απο κτίρια 400 και 500 χρόνων, που με νέες τεχνικές ενισχύονται, ανακαινίζονται και παραδίδονται σε νέες χρήσεις !!

Η γειτνίαση του με το Οθωμανικό τέμενος, κατάλοιπο της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Κρήτη, δεν είναι κάτι που ενοχλεί. Αλλωστε και ο μιναρές που υπήρχε δίπλα κατεδαφίστηκε όταν έφυγαν οι τελευταίοι Τούρκοι το 1923.

Μία ακόμα πτυχή που θα πρέπει να δουν οι υπεύθυνοι είναι ότι αν γκρεμισθεί το τουριστικό περιπτερο, που έχει αφεθεί στη μοίρα του τόσα χρόνια, θα απομείνει το τούρκικο τζαμί να φαντάζει εντυπωσιακά στη μέση του λιμανιού σε μιά περίοδο που οι Τούρκοι τσαμπουκαλεύονται και θέλουν να πάρουν τη μιση Ελλάδα και το Αιγαίο και κάνουν βόλτες μέχρι το Σούνιο…

ΧΝ+Μ

http://www.valirakis.gr/