“24 ποιητικές φωνές από τα Χανιά”

Ποιήματα ερωτικά, με πολιτική διάσταση ή φιλοσοφική αναζήτηση, περιλαμβάνει το εξαιρετικό Ημερολόγιο 2011 των εκδόσεων ‘Κεδρισός’ με τίτλο ’24 ποιητικές φωνές από τα Χανιά’, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο ‘Το βιβλίο’ (στην πλατεία Κολοκοτρώνη 29).


Στο μικρό αλλά σημαντικό αυτό ανθολόγιο παρουσιάζονται, για πρώτη φορά μαζί, Χανιώτες ποιητές, γνωστοί αλλά και ‘άγνωστοι’, οι οποίοι όμως όλοι, ανεξαιρέτως ‘δημιουργούν γύρω τους ομορφιά και δίνουν με το παράδειγμά τους ένα όραμα για την πραγματικότητα’, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου ‘Κεδρισός’ κ. Κώστας Νταντινάκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ποιήματα διάβασε η ηθοποιός Τατιάνα Τζιάκη, παρουσία των περισσοτέρων από τους ποιητές, που τίμησαν με την παρουσία τους τη φιλολογική αυτή βραδιά.
Όπως επεσήμανε ο κ. Νταντινάκης ‘η βραδιά αυτή είναι αφιερωμένη στους είκοσι τέσσερις ποιητές της μικρής μας πόλης που είτε γεννήθηκαν και έζησαν ή ζουν πάντα εδώ ή ζουν πιο μακρυά από τα Χανιά -την ιδιαίτερη πατρίδα τους- είτε κατάγονται από εδώ, ενώ συμπεριλαμβάνονται και όσοι πολιτογραφήθηκαν Χανιώτες. Η βραδιά είναι αφιερωμένη επίσης στον άγνωστο ποιητή αλλά και στον κάθε συμπολίτη μας που ζει ποιητικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Στον άνθρωπο δηλαδή που δημιουργεί γύρω του ομορφιά και δίνει με το παράδειγμά του ένα όραμα για την πραγματικότητα, φτωχός ή ευκατάστατος, διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας ή απορριματοσυλλέκτης, νέος ή γέρος, ‘Ελληνας ή μετανάστης’.
Ο κ. Νταντινάκης τόνισε ότι: ‘Ένα ανθολόγιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση του ημερολογίου υπήρχε και το πρόβλημα του χώρου. Πώς θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μια σελίδα αριστουργήματα όπως οι «Αρχαίες ποιήτριες» του Γ. Μανουσάκη ή το «Παλιό Τραγούδι» της Β. Θεοδώρου; Έτσι στην ανθολογία συνυπάρχουν ποιήματα ερωτικά, με πολιτική διάσταση, με φιλοσοφική αναζήτηση, έτσι που τελικά εκφράζεται μέσα από τα φύλλα του ο προβληματισμός του ποιητή για τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο’.
Οι 24 ποιητές του ημερολογίου (αλφαβητικά) είναι:
Μαρινέλλα Βλαχάκη, Γρηγόρης Γεωργουδάκης, Μιχάλης Γρηγοράκης, Βασίλης Ζαχαράκης, Βικτωρία Θεοδώρου, Σταύρος Καλαϊτζόγλου, Δημήτρης Κακαβελάκης, Λεωνίδας Κακάρογλου, Βαγγέλης Κακατσάκης, Αντώνης Κατζουρός, Ιωσήφ Κουράκης, Κώστας Κουτσουρέλης, Μανώλης Λεφάκης, Γιώργης Μανουσάκης, Νίκος Μαραγκουδάκης, Δέσποινα Μαριανάκη, Μάρκος Μαριδάκης, Ελένη Μαρινάκη, Χρήστος Μαχαιρίδης, Πηνελόπη Ντουντουλάκη, Αιμιλία Παπαβασιλείου, Μαρία Πριπάκη, Ειρήνη Σπανουδάκη, Κώστας Χιωτάκης.

[Χανιώτικα Νέα]