Η «Ελευθεροτυπία» από χθες φιλοξενεί στο σάιτ της ένα άλλο σάιτ. Το WikiLeaks. Συμμετέχει έτσι σε μια παγκόσμια κίνηση για να μείνει ζωντανή μια μεγάλη δημοσιογραφική αποκάλυψη: τα τηλεγραφήματα των διπλωματών των ΗΠΑ, το λεγόμενο Cablegate.

WikiLeaks.enet.gr. Ταυτόχρονο αντίγραφο των αποκαλύψεων Διαθέτοντας το πρώτο ελληνικό mirror (αυτόματη ταυτόχρονη αναπαραγωγή) σε ολόκληρο το περιεχόμενο του WikLeaks, όπως αυτό εμφανίζεται, πράγμα που κάνουν και εκατοντάδες άλλοι οργανισμοί και ιδιώτες στον κόσμο, η «Ελευθεροτυπία» επιλέγει να κάνει μια δημόσια δήλωση. Μια δήλωση ήδη γνωστή. Βρίσκεται στον ίδιο της τον τίτλο.

Δεν κρίνεται αν ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένοχος ή αθώος, για το ένα ή το άλλο. Αυτό που υποστηρίζεται είναι η διαφάνεια. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι συζητούν κατ’ ιδίαν οι κυβερνώντες. Στα δημοσιογραφικά καθήκοντα ήταν και θα παραμείνει ο έλεγχος της εξουσίας.

Στο wikileaks.enet.gr όλοι θα μπορούν να βρουν τα αυθεντικά τηλεγραφήματα. Η εφημερίδα και το enet.gr θα συνεχίσουν να παράγουν δημοσιογραφικό έργο από αυτά. Δηλαδή να αξιολογούνται, να βγαίνουν οι ειδήσεις που κρύβουν, να συνδέονται αυτές οι ειδήσεις με την πολιτική και διεθνή επικαιρότητα.

Οι πληροφορίες

Δεν γίνεται άκριτα δεκτή κάθε λέξη που υπάρχει σε αυτά. Περιέχουν μόνο τις πληροφορίες και τις απόψεις Αμερικανών διπλωματών και των συνομιλητών τους σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, σε ένα δεδομένο τόπο. Δεν είναι τα άκρως απόρρητα ούτε τα μεγαλύτερα μυστικά.

Πολλά κείμενα είναι ήδη λογοκριμένα, πρώτα από τον αρχικό αποστολέα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πληροφορία που υπάρχει πάνω στα ίδια τα τηλεγραφήματα, και μετά από την ομάδα των δημοσιογράφων που συνεργάζεται με το WikiLeaks. Σύμφωνα με αυτή την ομάδα, σβήνουν ονόματα για να προστατεύσουν ανθρώπους και να ακυρώσουν το κύριο επιχείρημα όσων θέλουν να σταματήσουν τη δημοσιοποίηση, που είναι το «κινδυνεύουν άνθρωποι».

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο γενικά είναι η διάχυτη διγλωσσία. Αλλα λένε στο λαό και άλλα μεταξύ τους οι κυβερνήσεις. Διεφθαρμένοι σύμμαχοι, παρεμβάσεις υπέρ συμφερόντων κ.λπ. Οι διπλωμάτες και οι συνομιλητές τους -που δεν είναι απαραίτητα συνεργάτες τους- ανταλλάσσουν πληροφορίες, πότε ασήμαντες και πότε σημαντικές. Κρίνουν και προετοιμάζουν το μέλλον των λαών σύμφωνα με τη δική τους ατζέντα. Δεν τους βγαίνει πάντα το στοίχημα, όπως για παράδειγμα δεν τους βγήκε με το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο. Πρέπει λοιπόν να ξαναδούν τα δεδομένα και να προετοιμάσουν την επόμενη κίνηση. Σαν ένα αέναο παιχνίδι σκακιού.

Διαχείριση

Η ποσότητα είναι τέτοια που ακόμη και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως ο Guardian, οι New York Times, η Monde, το Spiegel, που συνεργάζονται εδώ και καιρό με το WikiLeaks και έχουν συστήσει δυναμικές ομάδες για τη διαχείρισή τους, «χάνουν» ειδήσεις. Οσο όμως τα αυθεντικά τηλεγραφήματα υπάρχουν κάπου στο Διαδίκτυο, υπάρχει και η ελπίδα ότι στο τέλος όλα θα αξιολογηθούν όπως πρέπει. Γι’ αυτό έγινε το wikileaks.enet.gr.