Στην…”κατάψυξη” η Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας – Επιχείρηση απεγκλωβισμού 4 ατόμων στα Ανώγεια

Πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την Κρήτη τις τελευταίες ώρες, με τον υδράργυρο να σημειώνει ελεύθερη πτώση και τη θερμοκρασία σήμερα σε…..ιστορικά χαμηλά! Αυτή την ώρα σε όλο το νησί αναφέρονται προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία των οχημάτων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και στην ηλεκτροδότηση.


Ρέθυμνο
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση απεγκλωβισμού τεσσάρων ατόμων από ορεινή περιοχή στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Ηρακλείου με ερπυστριοφόρο, βρίσκεται στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων που είναι σώοι, χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Τα τέσσερα άτομα έφθασαν στην περιοχή με οχήματα 4χ4, αλλά σήμερα το πρωί, διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να κινηθούν. Ωστόσο, η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ  κακών καιρικών συνθηκών ενώ στο σημείο αποστέλλονται κι άλλες δυνάμεις της ΕΜΑΚ, προκειμένου να συνδράμουν.

Τα χιόνια έχουν ήδη καλύψει τις κορυφές του Ψηλορείτη και τα ορεινά σε Ανώγεια, Μυλοπόταμο, Αμάρι, Γερακάρι και δήμο Λάμπης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχισθεί με θυελλώδεις ανέμους, χιονόνερο και χιόνια και ως εκ τούτου τα μηχανήματα της Νομαρχίας είναι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με δυσκολία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα ορεινά του Μυλοποτάμου και του Αμαρίου, ενώ στρώσεις από χιόνι κάλυψαν και χωριά των δήμων Ρεθύμνου, Αρκαδίου και Λάμπης.

Λόγω της κακοκαιρίας, όμως, πλημμύρισε για άλλη μια φορά  η περιοχή του λιμανιού στο Ρέθυμνο. Τα τεράστια κύματα έχουν καλύψει το εμπορικό λιμάνι και το πάρκινγκ του Λιμενικού Ταμείου. Το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου έχει αποκλείσει την κυκλοφορία από την οδό Αρκαδίου – στο ύψος της Μελισσινού – και από την οδό Κεφαλογιάννηδων και δεν επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων στην περιοχή, που έχει πλημμυρίσει.
20 εκ. το χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου

Σχεδόν αδύνατη είναι η προσέγγιση του Οροπεδίου Λασιθίου, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μηχανημάτων του δήμου να διατηρήσει ανοιχτούς τους δρόμους, για τη διέλευση των οχημάτων. Το εκχιονιστικό μηχάνημα του Δήμου έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί να καθαρίζει τον περιμετρικό δρόμο στον κάμπο ενώ κρατά ανοικτό και το επαρχιακό δίκτυο προς το Κράσι.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τις 9 το πρωί, ενώ η χιονόπτωση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, περίπου στις 12.30 το μεσημέρι το χιόνι έφθανε τα 20 εκατοστά στον κάμπο του Οροπεδίου ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδω έδειχνε 0 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των αναμενόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων όλοι οι κτηνοτρόφοι ειδοποιήθηκαν το προηγούμενο τριήμερο να έχουν τροφές και να κρατήσουν περιορισμένα τα κοπάδια τους.
Επειδή αναμένεται επιδείνωση του καιρού και ένταση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες παρακαλούνται οι οδηγοί να μην κινούνται άσκοπα στο επαρχιακό δίκτυο.

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου ανακοινώθηκε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Νεάπολης-Οροπεδίου Λασιθίου από τον οικισμό «Δράσι» και μετά.

Διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

– στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Οροπέδιο Λασιθίου προς Ηράκλειο

– στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Δημοτικά διαμερίσματα εντός του Οροπεδίου Λασιθίου

– στο οδικό δίκτυο Κριτσάς-Οροπεδίου Καθαρού.
Υπό έλεγχο η κατάσταση στα Χανιά

Λιγότερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Χανίων. Το πρωί κλειστά ήταν σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, λόγω της χιονόπτωσης στα ορεινά, ωστόσο εκχιονιστικά μηχανήματα φροντίζουν να διατηρούν έστω μία λωρίδα κυκλοφορίας ανοιχτή για τη διέλευση των οχημάτων. Στην πόλη των Χανίων, οι ισχυροί άνεμοι έριξαν κλαδιά και δέντρα  στους δρόμους, τα οποία ωστόσο απομακρύνθηκαν γρήγορα.

Προβλήματα λόγω των ανέμων

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα , καθώς τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια και καθυστερήσεις σημειώνονται στις πτήσεις των αεροσκαφών.

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε αρκετές κλήσεις για κορμούς δέντρων που έσπασαν εξαιτίας του ισχυρού ανέμου, τόσο στο κέντρο (οδ. Χρυσοστόμου, λεωφ. Κνωσού, λεωφ. Δημοκρατίας) όσο και έξω από το κέντρο, στην περιοχή γύρω από το Παγκρήτιο Στάδιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, νωρίς το πρωί, στη συμβολή των οδών Χ.Τρικούπη & Έβανς, μεγάλο δέντρο παρασύρθηκε από τον αέρα κι έπεσε σε φωτεινό σηματοδότη. Συνεργείο του δήμου προσέτρεξε, έκοψε κι απομάκρυνε το δέντρο. Λίγο αργότερα, επιγραφή φροντιστηρίου αποκολλήθηκε από το δυνατό άνεμο κι έπεσε κάτω. Ευτυχώς, εκείνη την ώρα, δεν κυκλοφορούσαν πολίτες, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσεις κανείς.

Από νερό έχει πλημμυρίσει ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, ενώ διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του νησιού. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές του Γαζίου σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση για περισσότερες από…12 ώρες! Με δυσκολία εκτελείται η κυκλοφορία των οχημάτων προς την Αγία Βαρβάρα και τη Βιάννο.

Προβλήματα από τα νερά στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Η πρόβλεψη του καιρού
Όπως προβλέπει η ΕΜΥ, σήμερα στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο, χιόνι στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια.Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια του νομού και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νησιού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε κλοιό κακοκαιρίας και η υπόλοιπη χώρα

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν χθες το απόγευμα στην Πάρνηθα, για να ακολουθήσει, αργά το βράδυ, χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής. Περιοχές όπως Κηφισιά, Άνοιξη, Διόνυσος, Πεντέλη, Άγιος Στέφανος, Μεταμόρφωση, Εκάλη, Βαρυμπόμπη, Παράδεισος Αμαρουσίου έχουν σκεπαστεί από χιόνι.

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Ελευσίνα, Χαϊδάρι. Την ίδια ώρα η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Επίσης, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας, της Ακράτας, της Αιγείρας, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας.

[Cretalive]