Αντιμέτωποι με τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας οι Ρεθεμνιώτες

Με το πρόβλημα της απαγόρευσης κάθε οικιστικής ή επενδυτικής δραστηριότητας στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα οι Ρεθεμνιώτες. Η διυπουργική απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που καθορίζουν τα κριτήρια για την προστασία της αγροτικής γης, «μπλοκάρει» και στο νομό Ρεθύμνου τις διαδικασίες οικοδόμησης σε εδάφη υψηλής παραγωγικότητας.

Όπως αναφέρουν στα «Ρ.Ν.» άνθρωποι οι οποίοι έχουν κινήσει διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία, αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ρεθύμνου δεν τους παραχωρήσει βεβαίωση, η οποία να πιστοποιεί ότι η έκταση δεν εντάσσεται στις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο, όλες οι αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης δεν είναι ακόμα σε θέση να εκδώσει τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Όπως εξήγησε στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της υπηρεσίας κυρία Έφη Βυδάκη η διυπουργική απόφαση καθορίζει όντως τα κριτήρια, ωστόσο απαιτούνται συγκεκριμένες διευκρινίσεις, οι οποίες δεν έχουν δοθεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. «Έχουμε στα χέρια μας την απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια υψηλής παραγωγικότητας και περιμένουμε διευκρινίσεις από το υπουργείο για να συνεχίσουμε» αναφέρει η κυρία Βιδάκη και συνεχίζει: «Η απόφαση αυτή μπορεί να καθορίζει τα κριτήρια, αλλά δεν μας δίνει οδηγίες προκειμένου να μπορέσουμε εμείς να δώσουμε στον κόσμο τη βεβαίωση για το αν είναι ή όχι ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, ώστε στη συνέχεια η Πολεοδομία να εκδώσει την άδεια».

Όπως μας είπε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, εκκρεμούν περίπου τριάντα αιτήσεις Ρεθεμνιωτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αγροτικές περιοχές του νομού, καθώς μετά τη λήψη της απόφασης δεν δόθηκε καμιά σχετική βεβαίωση.

Όσο για το τι προβλέπει η διαδικασία ελέγχου βάσει των κριτηρίων που έχει ορίσει το υπουργείο, η κυρία Βιδάκη αναφέρει: «Οφείλουμε να πηγαίνουμε επί τόπου, καθώς τα κριτήρια που εξετάζονται είναι η κοκκομετρική σύσταση του εδάφους, το βάθος του εδάφους, η κλίση του εδάφους, αν είναι προστατευόμενη περιοχή και κάποια άλλα πράγματα. Πάντως, για να χαρακτηριστεί ζώνη υψηλής παραγωγικότητας μια έκταση, αρκεί μονάχα ο παράγοντας της άρδευσης».

[Ρεθεμνιώτικα Νέα]