Ο Νίκος Ξυλούρης, σε εκπομπή της ΕΡΤ

Ο Δημοσιογράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ φιλοξενεί στην εκπομπή ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ τον Τραγουδιστή ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ. Ο Κρητικός ερμηνευτής μιλά για τα παιδικά του χρόνια στην ΚΡΗΤΗ, για το ερασιτεχνικό του ξεκίνημα στη μουσική ως λυράρης σε κρητικά πανηγύρια, και για τις μουσικές συνεργασίες του με γνωστούς Έλληνες συνθέτες.

Αναφέρεται στη διεθνή βράβευσή του για την ερμηνεία του στα παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια της ΚΡΗΤΗΣ, και στη συμμετοχή του στη μουσική θεατρική παράσταση ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ. Ο Κρητικός λυράρης ερμηνεύει δικές του μουσικές επιτυχίες. Ο Στιχουργός ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ και ο Συνθέτης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ μιλούν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ στη θεατρική παράσταση ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, και η Τραγουδίστρια ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ συνοδεύει τον ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ στη μουσική απόδοση του θεατρικού έργου. Ο Ηθοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ διαβάζει αποσπάσματα από το ποιητικό κείμενο του ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ. Η Τραγουδίστρια ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ μιλά για την καλλιτεχνική αξία του Κρητικού τραγουδιστή, και ερμηνεύει μία από τις επιτυχίες του. Τα τραγούδια που ακούγονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής είναι τα εξής: το ριζίτικο «ΑΓΡΙΜΙΑ ΚΙ ΑΓΡΙΜΑΚΙΑ ΜΟΥ», «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΕΘΑΝΕ» σε μουσική και στίχους ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, «ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ» σε μουσική ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ και ποίηση ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, «ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟ» σε μουσική ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και στίχους Κ. Χ. ΜΥΡΗ, «ΕΒΑΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΗΜΑΔΙ» σε μουσική ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ και στίχους ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ, «ΦΙΛΟΙ ΚΙ ΑΔΕΛΦΙΑ» σε μουσική ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ και στίχους ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ντοκιμαντέρ

Συντελεστές
Επιμέλεια-Παρουσίαση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Φιλική συμμετοχή:
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ
ΕΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Φωτισμός:
Γ. ΜΑΚΡΥΝΟΣ
Τ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Μακιγιάζ:
Φ. ΜΠΙΜΠΙΖΑ
Α. ΠΟΛΥΤΑΡΙΔΟΥ

Εικονολήπτες:
Γ. ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗΣ
Δ. ΣΑΡΡΑΣ
Α. ΜΥΛΩΝΑΣ
Ι. ΠΑΤΣΕΛΗΣ

Ρύθμιση εικόνας:
Α. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ

Μίξη εικόνας:
Σ. ΓΟΥΜΕΝΑΚΗΣ

Ρύθμιση ήχου:
ΣΠ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ

Ηχολήπτης:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μπούμαν:
Σ. ΔΡΟΣΟΣ

Ηλεκτρολόγος:
Α. ΜΙΧΕΛΗΣ

Βοηθός Οπερατέρ:
Γ. ΚΑΠΛΑΝΗΣ

Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ

Βίντεο-Μοντάζ:
Γ. ΓΚΡΕΚΟΣ
ΣΠ. ΤΖΕΡΑΝΗΣ

Κεντρικός Έλεγχος:
Ι. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Τεχνικός Προϊστάμενος:
Σ. ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Βοηθός Παραγωγής:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΩΤΑΚΗ

Φροντιστήριο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σκηνοθεσία:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ

Διάρκεια
00:51:00:23

Φορμά, Φυσικά & Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Τύπος: 1-INCH
Εικόνα: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ

Απόδημοι Κρήτες

ΣΧΟΛΙΟ

Στην εκομπή αυτη εμφανίζεται και ο Ανδρέας Μικρούτσικος, παίζοντας κιθάρα για την τότε σύζυγο το, την αλησμόνητη Μαρία Δημητριάδη