Αντιδράσεις για τον Καλλικράτη στο Ηράκλειο !! Κλείνουν τα αεροδρόμια

Τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν να ηχούν! Οι κοινωνίες που αντιδρούν στις επερχόμενες συνενώσεις που θα φέρει ο Καλλικράτης ρίχνουν τώρα στη «μάχη» όλα τα όπλα τους και ξεκινούν τις κινητοποιήσεις πριν τις επίσημες ανακοινώσεις στις 27 Απριλίου, με το χορό να ανοίγει η Ν. Αλικαρνασσός.

Συγκεκριμένα, οι Αλικαρνάσσιοι έχουν αποφασίσει να αποκλείσουν σήμερα από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ την είσοδο του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» ως διαμαρτυρία για τη συνένωση με το Ηράκλειο αλλά και το γεγονός ότι ο Ραγκούσης δεν τους χαρίζει ούτε πέντε λεπτά ακρόασης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αργότερα να γίνει και κατάληψη της πίστας του αεροδρομίου όπως πριν από 10 χρόνια. Την ίδια ώρα το Καστέλι βρίσκεται σε αναβρασμό και αποφασίζει σήμερα κινητοποιήσεις με φόντο το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 133 ΣΜ που θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα. Ιαχές, όμως, ακούγονται και από τη Μεσαρά! Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας συνέρχεται σήμερα να λάβει αποφάσεις… προκαταβολικά για κινητοποιήσεις, που προβλέπουν κατάληψη του Ταμείου Αρχαιοτήτων στην περίπτωση που η τελική ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα της περιοχής. Φαγωμάρα, ωστόσο, για την έδρα και την ονομασία αναμένεται να εκδηλωθεί κατά τις πληροφορίες της «Τ» μεταξύ Αγίας Βαρβάρας, Κόφινα και Αστερουσίων, ενώ δεν αποκλείονται αντιδράσεις από το Τυμπάκι αλλά και τη Βιάννο στην περίπτωση που δεν αυτονομηθεί. Το ενδεχόμενο αυτό είναι ακόμη ανοικτό.

Οι νέοι δήμοι του Ηρακλείου
Στο μεταξύ το χθεσινό δημοσίευμα της «Τ» για την «χρυσή» επτάδα των δήμων του Νομού Ηρακλείου επιβεβαιώνεται και από νεότερες πληροφορίες, οι οποίες προσθετικά αναφέρουν ότι το σενάριο αυτονόμησης της Βιάννου ακόμη δεν έχει κλείσει οριστικά και παραμένει ανοικτό. Το σενάριο για τους δήμους, το οποίο δημοσίευσε χθες η «Τ», είναι το ίδιο που ως πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές στον υπουργό Γιάννη Ραγκούση στις 14 Απριλίου με μια μόνο διαφοροποίηση: η Αγία Βαρβάρα πάει στο Νότο και συνενώνεται με Αστερούσια και Κόφινα, ενώ η Γόρτυνα μεταφέρεται προς δυσμάς, δηλαδή συνενώνεται με Ζαρό, Ρούβα, Τυμπάκι και Μοίρες. Το χωροταξικό, που ως φαίνεται έχει κλειδώσει για το Νομό Ηρακλείου, θέλει κατά τις πληροφορίες την Αλικαρνασσό και το Δήμο Γοργολαΐνι στο Ηράκλειο, το Καστέλι στο Αρκαλοχώρι, την Αγία Βαρβάρα στη Μεσαρά και τη Βιάννο να «παίζει» για την αυτονομία της με το κριτήριο της ορεινότητας. Συγκεκριμένα, οι συνενώσεις που προκρίνονται κατά τις πηγές της «Τ» προβλέπουν: 1) Ηράκλειο-Ν. Αλικαρνασσός-Τέμενος-Παλιανή και Γοργολαΐνι, 2) Γάζι-Κρουσώνας-Τύλισος, 3) «Ν. Καζαντζάκης»-Αρχάνες, 4) Γόρτυνα-Ρούβας-Ζαρός-Τυμπάκι-Μοίρες, 5) Αγία Βαρβάρα- Κόφινας -Αστερούσια, 6) Γούβες-Επισκοπή-Μάλια-Χερσόνησος και 7) Καστέλι-Θραψανό-Αρκαλοχώρι. Η Βιάννος είτε θα αποτελέσει τον όγδοο δήμο, απολαμβάνοντας αυτονομία, είτε θα προσαρτηθεί με το δήμο που θα φιλοξενήσει το νέο πολιτικό αεροδρόμιο.

Αντιδρούν στη συνένωση με κατάληψη στο αεροδρόμιο
Της Εμμανουέλας Μαραγκουδάκη

Να μην συνενωθούν με το Δήμο Ηρακλείου ζητούν στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο δήμο τους, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τους ίδιους. Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποιούν: «Ολα τα κακά στη Νέα Αλικαρνασσό». Οι ίδιοι πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο συνένωσης με το Ηράκλειο θα έχει οικονομικές συνέπειες για το δήμο τους, ο οποίος μάλιστα είναι ένας πλούσιος δήμος, όπως σημειώνουν. Εάν, όμως, τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι ίδιοι διεκδικούν τη μητροπολιτική διακυβέρνηση με το Ηράκλειο. Σε μία τέτοια δομή η Αλικαρνασσός θα διατηρήσει αυτόνομο Δημοτικό Συμβούλιο για χαμηλής πολιτικής θέματα και ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ για τα μεγάλα θέματα (πολεοδομικά, σκουπίδια, νερό) οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.
Επίσης, οι κάτοικοι της Ν. Αλικαρνασσού προτιμούν επίσης να συνενωθούν με τις Γούβες και την Επισκοπή, ενώ στο ενδεχόμενο άρνησης των εν λόγω δημάρχων, ζητούν τη διεξαγωγή άτυπου δημοψηφίσματος στις συγκεκριμένες περιοχές.
Τις αντιθέσεις τους αυτές οι κάτοικοι της Ν. Αλικαρνασσού θα τις εκφράσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της εισόδου του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» σήμερα, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα και για δύο ώρες.
Ωστόσο, υπάρχει και η πλευρά εκείνων, οι οποίοι συμφωνούν στη συνένωση με το δήμο Ηρακλείου, καθώς θεωρούν ότι η Ν. Αλικαρνασσός δεν θα ζημιωθεί με αυτόν τον τρόπο.

[ΤΟΛΜΗ]